• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.05.2024

20:15

I u dobru i u zlu! Rame uz rame sa mužem postala heroina Topličkog ustanka: Ova priča ledi krv u žilama (FOTO)

printskrin druš mrez

Vesti

I u dobru i u zlu! Rame uz rame sa mužem postala heroina Topličkog ustanka: Ova priča ledi krv u žilama (FOTO)

Podeli vest

Srpske majke su stub porodice. Te snažne žene imale su ključnu ulogu u održanju srpske države u najtežim vremenima. One su branile svoje ognjište, svoj prag, parče otadžbine kada se Veliki rat svom žestinom obrušio na Srbiju. Nažalost, danas zaboravljena Rosa Pantić, žena Vučka Pantića iz sela Lazarevac kod Blaca bila je pravi primer Srpkinje.

Tokom Topličkog ustanka koji je počeo 26. februara 1917. godine bračni par Pantić učestvovao je u svim borbama.

Nakon što je u februaru 1916. godine uspeo da pobegne ispred bugarskog streljačkog voda Vučko Pantić zarekao se da ga Bugari više živog nikada neće uhvatiti. Tako je i bilo!

Odmah se odmetnuo u planine bežeći od okupatorskih potera. Bugari su preko njegove žene Rose uspeli da stupe u kontakt sa njim rekavši da će mu stradati cela porodica ukoliko se ne preda, uključujući i njihovo tek rođeno dete koje je ostalo kao zalog da će se oboje vratiti.

Vučko nije hteo da se preda ni po cenu života tek rođenog deteta u čemu ga je podržala i Rosa koja je ostala sa njim za sve vreme ustanka učestvovajući i u najžešćim bitkama, pa i u onim prsa u prsa sa Bugarima.

Foto: pritnskrin/društvene mreže

 

Nažalost, Bugari su im zapalili kuću i u oganj bacili sina Adama, koga su Rosa i Vučko stostruko osvetili.

Rosa je, nakon završetka Prvog svetskog rata, rodila još troje dece. Koliko je bila čeličnog srca, govori i kasniji događaj tokom Drugog svetskog rata kada su partizani ubili i njenog osamnaestogodišnjeg sina Vukosava. 

Mladić opijen slavom svoga oca, i pored isključive zabrane očeve, krenuo je da se priključi Pećancu, i u borbi je poginuo 1. februara 1942. godine. Ubistvo je bilo zversko. Partizani su joj mučki ubili sina, rasporivši mu grudni koš, a umesto srca stavili su kamen. Dva dana je mladić bio izložen u Sokolskom domu u Prokuplju. Rosa je sama otišla po telo i odnela ga u rodno selo Lazarevac. 

Foto: pritnskrin/društvene mreže

 

Na kraju, Vučko je otišao u Dražine četnike ne želeći da stupi pod komandu Koste Pećanca koga je smatrao izdajnikom. Poginuo je negde na severu Bosne.

Rosa Pantić je uspela da preživi vreme i odmazdu okupatorskih snaga. Uspela je da preživi i Bugare i Austrougare, ali ne i komuniste koji su je ubili 1945. u Blacu.

Obeležje heroini Topličkog ustanka danas nema, ali ostalo je sećanje na Rosu koja je rame uz rame četovala sa svojim mužem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hitno se povlači serija ovog leka! Ovo je razlog
Društvo

Hitno se povlači serija ovog leka! Ovo je razlog

Hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) obavestila je o povlačenju serije leka Rudakol 200 mg tvrde kapsule sa produženim oslobađanjem zbog osnova sumnje na nedostatak kvaliteta u vezi sa rezultatom koji je van granica specifikacije tokom ispitivanja stabilnosti parametra oslobađanja aktivne supstance.

28.05.2024

16:40

Ministarstvo zdravlja: Program zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola
Društvo

Ministarstvo zdravlja: Program zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola

U okviru „Programa zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola“, koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo 2018. godine, danas će 100 najboljih diplomaca državnih medicinskih fakulteta (Priština, Niš, Kragujevac, Novi Sad, Beograd) dobiti posao u nekoj od zdravstvenih ustanova i priliku za stručno usavršavanje, kroz besplatnu specijalizaciju i doktorske studije.

28.05.2024

15:57

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set