• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/I. M.

26.02.2024

16:19

Ma šta znaju ti Amerikanci! Ovo je prava proja! Mira iz Čačka nudi master klas

informer.rs

Vesti

Ma šta znaju ti Amerikanci! Ovo je prava proja! Mira iz Čačka nudi master klas

Podeli vest

Vest da je američki CNN svrstao srpsku proju među 50 hlebova sveta, nije da nas nije obradovala. Ne bi nas čudilo da su brojne srpske domaćice odmah dohvatile brašno i zamesile onu pravu, seljačku, oko čije se korice svi u kući otimaju...

Tako je bilo u domaćinstvu Mire Minović iz Katrge kod Čačka koja godinama sa svojim komšinicama vodi Udruženje "Katržanke". Posvećene očuvanju tradicije, sela i domaće kuhinje u ovom kraju svi dobro znaju njihovo umeće, a i humanitarni rad. 

Nedavno su sa svojim đakonijama učestvovale na manifestaciji "Pogača nas othranila" u selu Ostra, koja je okupila domaćice iz pet pomoravskih sela. Zateklo se na stolu tada i nekoliko proja.  

 - Čisto sumnjam da su ti Amerikanci probali takve proje, naše domaće! Čula sam da su proju stavili na tu listu najboljih hlebova na svetu i odavno je to trebalo neko da uradi - kaže Mira. 

I ona i njeni ukućani, kaže, rado jedu proju, ali Mira znalački dodaje da se čak i u nekim etno restoranima proja ne pravi po pravom receptu. 

Foto: I. M.

Ovo je prava proja

- Klasična proja se priprema vrlo jednostavno, od belog kukuruznog brašna, dobijenog od celog zrna, vode i soli. Dodaje se malo masti ili ulja i uvek se služi kao toplo predjelo uz ostalo što ide, sir, kajmak, pršutu - priča Mira i nudi master klas za sve koji bi da nauče da je spremaju. 

- Od belog kukuruznog brašna se priprema i projara, koja liči na proju, ali nije hleb. Reč je o piti koja je obrok sama po sebi, a priprema se od kukuruznog brašna, jaja, sira, kajmaka i masti. Brojne su varijacije, pa neko dodaje pršutu, čvarke, slaninu, povrće...- priča Mira čije je udruženje prepoznatljivo po ukusnim uštipcima s kajmakom koje već po tradiciji dele besplatno na skupovima gde se nađu. 

Domaćice u ovom kraju mogu da se pohvale da imaju i najbolje brašno za proju!

U selu Ostra nalazi se jedina vodenica potočara u ovom delu Srbije koja brašno melje na tradicionalan način, a u vlasništvu manastira Nikolje u selu Prijevor nalazi se još jedna koja melje brašno na kamenu. Meštani ovog dela Srbije još čuvaju i autohtonu sortu kukuruza "osmaka", ili "staklarca" kako ga neki zovu, pa je izvesno da će prava proja mirisati ovim krajem još dugo. 

A svadbarski kupus, jel probao CNN?

Osim što je topla proja neizostavni deo tradicionalnog srpskog predjela, koja najbolje ide uz pršutu, kajmak i pihtije, postoje i glavna jela koja se u Pomoravlju i Šumadiji ne služe sa tradicionalnim pšeničnim hlebom. Reč je o većini jela koja su pripremljena od kiselog kupusa, kao što su svadbarski kupus, sarma i podvarak.
- Svake godine tokom Kupusijade pripremi se dvostruko više kilograma proje nego klasičnog hleba, jer se uz svadbarski kupus uvek jede proja. Reč je o stotinama kilograma. Proja se u ovom delu Srbije tradicionalno uvek jede uz sarmu i podvarak - kaže Sredoje Marković, lokalni ugostitelj.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set