• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer /Z. I.

05.02.2024

11:49

(VIDEO) Majmun Džimi došao na Kobasacijadu! Pa jel' moguće?!

Z. I.

Vesti

(VIDEO) Majmun Džimi došao na Kobasacijadu! Pa jel' moguće?!

Podeli vest

U Belom Blatu, mestašcu nadomak Zrenjanina, za vikend je bilo bar duplo više ljudi, nego što ih tamo inače živi...

Na jubilarnoj, 10. Beloblatskoj kobasicijadi, došli su vrsni banatski majstori u spravljanju ovog specijaliteta, kolege im iz Srema i Mađarske, Rumunije, a gosti sa svih strana, čak i jedan majmun! 

U naručju svog vlasnika koji nije bio raspoložen za priču, odeven u džemperić i džins, majmun Džimi je posebna atrakcija.

- Aaa, to je Džimi. A odakle je? To je mala tajna - kaže vlasnik. 

- Iz Srbije je. Ovde živi, došao je da proba čuvenu beloblatsku kobasicu - smeška se.

U korak su ga pratili radoznalci koji su ga primetili u gužvi. Hoće da se fotografišu, pružaju ruke da ga dorirnu...

- Evo, dam ti dve hiljade evra za majmunče! - dovikuje jedan mladić.

Foto: Z. I.

I majmun Džimi na Kobasicijadi

 

Džimiju ne smeta gužva. Čini se, navikao se na ljude i slobodu. 

Oko jedne tezge, skupila se grupica. Gospođa Ana ponosno pokazuje svojih ruku delo, sarmu u konzervi!

- Sve je sto odsto domaće! Može da stoji ovako konzervirano i nekoliko godina - dodaje.

Glasoviti momak nudi šunku. Odjekuje " ko kupi dve, treća gratis"!

Foto: Z. I.

Pune ruke posla

 

- Ako nećeš šunku, a nestrpljiv si i gladan da dočekaš da se kobasica lagano ispeče uzmi, uzmi lebac. Prvo malo masti pa ljutu papričicu - nudi prodavac tucane, ljute paprike i izgleda da je mnoge podsetio na detinjstvo...

Meštanin Belog Blata, Mihalj zadovoljan i nasmejan na tanjirači priprema kobasicu. 

- Ovde kod nas u Belom Blatu, sve žive kobasice! Ima ih na tone i govore samo jednim jezikom, iz praznog stomaka!

 

A pre kobasice, po zalogaj sira, čvaraka, pa koliko ko hoće i može...

- Fenomen Beloblatske kobasice, teško se u par rečenica može objasniti. Ona je kult, specifična je po mirisu i ukusu, sve ostalo su sitni detalji, finese - ističe Miroslav Markuš, predsednik Saveta Mesne zajednice Belo Blato i predsednik Organizacionog odbora Kobasicijade.

Do sledeće godine, prepričavaće ljudi kako je ono bilo pravo prolećno vreme dok su s nogu jeli odličnu kobasicu, onomad, u Belom Blatu i kako su tamo videli majmuna, pravog, obučenog kao dete... 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Kada rejting SNS para nebo, tajkunski mediji ne objavljuju rezultate opozicionih istraživanja!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Kada rejting SNS para nebo, tajkunski mediji ne objavljuju rezultate opozicionih istraživanja!

Pre 10 dana -18.05.2024. godine, na društvene mreže sam postavio svoje predviđanje rezultata izbora u Beogradu koje glasi: „Agencija za istraživanje javnog mnjenja u mojoj glavi, predviđa sledeće rezultate izbora za Skupštinu Grada Beograda (110 odbornika): 1."Aleksandar Vučić-Beograd sutra" - 71 odbornik; 2. Savo Manojlović - 19 odbornika; 3. Biram borbu - 14 odbornika; 4. Nestorović - 6 odbornika. Proglašeno je 14 lista. Samo 4 liste će preći cenzus“. Imam 35 godina iskustva u politici, i uglavnom tačno mogu da predvidim rezultate izbora. Promašio sam 2022. godine, kada me je iznenadio faktor „početak rata u Ukrajini“ koji je uzrokovao porast rejtinga stranaka koje su igrale na „rusku kartu“.

28.05.2024

11:00

Vesić se sastao sa Karniserom
Društvo

Vesić se sastao sa Karniserom

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić održao je sastanak sa gospodinom Injaki Karniserom (Iñaqui Carnicero), generalnim sekretarom za urbanu agendu, stanovanje i arhitekturu u Ministarstvu saobraćaja, mobilnosti i urbane agende Kraljevine Španije i ambasadorom Kraljevine Španije NJE Huanom Hoze Sans Aparisiom.

28.05.2024

10:31

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Produžen pritvor osumnjičenima za ubistvo male Danke Ilić
Hronika

Produžen pritvor osumnjičenima za ubistvo male Danke Ilić

Viši sud u Zaječaru produžio je za još 30 dana pritvor Srđanu J. i Dejanu D., osumnjičenima za ubisvo dvogodišnje devojčice Danke Ilić, potvrđeno je Tanjugu u tom sudu. Osumnjičeni se nalaze u pritvoru od 6. aprila zbog opasnosti od bekstva, mogućnosti da utiču na svedoke i da unište ili uklone tragove izvršenja krivičnog dela, kao i zbog uznemirenja javnosti.

28.05.2024

11:37

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set