• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. G.

28.12.2023

08:55

Najstariji užički spomenik na poštanskoj markici! Da li ste znali ovo o Tvrđavi pod Zlatiborom?

Z. G.

Vesti

Najstariji užički spomenik na poštanskoj markici! Da li ste znali ovo o Tvrđavi pod Zlatiborom?

Podeli vest

Tvrđava Stari grad u Užicu nalazi se na poštanskoj markici koja je publikovana povodom 650 godina od prvog pomena užičke srednjovekovne tvrđave.

Ovu vest su Užičani sa ponosom primili, a gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević istakla je da ovaj vid promocije zaslužuju samo najveća imena, simboli i događaji.
- Upravo to je razlog više da danas budemo zadovoljni i ponosni. Ako zaboravimo prošlost nećemo imati ni budućnost. Zato ćemo čuvati od zaborava i vremena i Stari grad i sve naše kulturno istorijske spomenike – rekla je gradonačelnica.

Ona je podsetila da je dosad uloženo oko 70 miliona dinara u radove da se tvđava sačuva i obnovi. Najavila je da se iduće godine očekuje rekonstrukcija vodene kule i izgradnja suvnirnice, a izrazila je nadu da će vrlo brzo početi izgradnja pešačkog mosta koji će Stari grad povezati sa magistralnim putem prema Zlatiboru i Višegradu.

Foto: Z. G.

Nova markica u čast 650 godina od prvog pomena užičke srednjevekovne tvrđave

Adam Sofronijević, direktor RJ Srbijamarka Pošta Srbije, rekao je da je ova posebna markica izdata povodom najstarijeg jubileja koji je ove godine obeležen, ali i povodom proglašenja Užica za prestonicu kulture iduće godine. 

- Kultura je osnova jednog naroda, dugoročno ga čini onim što jesmo i bez nje nema veće svrhe zajednice. Zbog toga je uloga Užica kao prestonice kulture od izuzetnog značaja u savremenom svetu, koji nosi mnoge izazove, dileme, novosti i preokrete i temelj na kome mi treba da se oslonimo - rekao je Sofronijević i gradonačelnici Užica uručio filatelistički tabak koji simbolično nosi broj 650.

Ako niste znali...

Prvi pouzdani istorijski izvori o užičkoj tvrđavi potiču iz sredine 14. veka. Tada je bila vlasništvo vlastelinske porodice Vojinović, a od 1366-1373. godine pripadala je Nikoli Altomanoviću. Dubrovački istoričar Mavro Orbini pominje Užice opisujući događaje koji se tiču sukoba kneza Lazara i kralja Tvrtka sa Nikolom Altomanovićem, koji je tada uhvaćen, zarobljen i oslepljen u  tvrđavi, leta 1373.

Foto: Z. G.

Svedok istorije iz 14. veka

Više puta je rušena i ponovo utvrđivana. Kao vojni objekat onesposobljena je i porušena u januaru 1863. godine, u vreme proterivanja Turaka iz grada.
Zahvaljujući arheološkim istraživanja, delimičnom rekonstrukcijom i konzervacijom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva i Narodnog muzeja iz Užica od 1973-1984. godine zaustavljeno je obrušavanje i nestajanje grada, koje je trajalo više od jednog veka. Poslednjih godina počela je njena rekonstrukcija.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ministar Dačić poručio budućim policajcima da štite građane Srbije i štite Ustav svoje države (FOTO/VIDEO)
Politika

Ministar Dačić poručio budućim policajcima da štite građane Srbije i štite Ustav svoje države (FOTO/VIDEO)

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić posetio je danas polaznike 42, 43, 44. i 45. klase Centra za osnovnu policijsku obuku i 39. generaciju učenika Srednje škole unutrašnjih poslova „Jakov Nenadović“ kojima je, kao budućim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, poručio da nema jake države bez jake policije i vojske i da svoje stečeno znanje koriste u čuvanju ustavnog poretka, bezbednosti i stabilnosti zemlje i bespoštednoj borbi protiv kriminala.

25.05.2024

17:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set