• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. I.

29.11.2023

11:42

U ovom selu prvi sneg uvek "ugasi" svetlo! Ima drva, struja dolazi, kažu meštani

B. I.

Vesti

U ovom selu prvi sneg uvek "ugasi" svetlo! Ima drva, struja dolazi, kažu meštani

Podeli vest

U zlatiborskom kraju ogrejalo sunce, ali "zubato". Radosav Milojević (72) planinac iz Bele Reke, iskoristio je da motornom testerom istruže ogrev na kladi, jer kako kaže, u hladnim danima kuća pod planinom, pa iako je bez struje, mora biti topla...

U Beloj Reci struja povremeno dođe, pa nestane. Elektromonteri su na terenu, a meštani planinskih sela su, kažu, već naviknuti...
- Teške su zime u ovim krajevima, na to smo mi i navikli, a najviše problema sa strujom napravi ovaj prvi jugov sneg, jer je mokar i težak, izvaljuje stabla na žice, pa obara bandere i tako skoro svake godine. Zabačeni su naši zaseoci po brdima, mreže idu gudurama i trnjacima, a kad zaveje i vetar napravi namete i električari se teško probijaju - priča Radosav.

Foto: B. I.

Radosav Milojević

Kad nema struje, a ovih dana su česti prekidi, najteže pada kada dođe mrak, a novembarsko - decembarska obdanica inače je najkraća u godini. Stoku moraju da namire još dok je dan, a kada se smrači upale sveću, pored nje večeraju, a nakon toga jedan po jedan ukućanin odlazi na počinak.
Ovakva zimska atmosfera starije stanovnike ovog kraja podseća na prošla vremena.

- Veče nikada da prođe, a najteže je onome ko živi sam. Ipak, gde u kući ima dvoje ili više ljudi, nekako je drugačije, lakše, razgovaramo se pa nam vreme nekako i prođe. Ako rano legnem, probudim se pre zore, a noći su duge. Nekada je bilo više ljudi u selu, pa sednemo i pričamo po čitavu noć, sada toga više nema, sela se prazne i umiru - tužno kaže planinac.
Kuća Milojevića jedna je od brojnih u ovom selu, ima sedam ukućana, gde pod jednim krovom žive četiri generacije.
- Zbog nedostatka struje propalo nam je dosta hrane iz zamrzivača i frižidera, koju kupujemo na vreme pre snegova, ali šta ćemo nismo jedini, moramo se boriti sa vremenskim nedaćama. - ističu u ovom planinskom zaseoku.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića
Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića

Opštinski odbor Vračar Srpske napredne stranke (SNS) saopštio je danas, povodom odluke Opštinske izborne komisije (OIK) gradske opštine Vračar koja je odbacila listu "Dr Savo Manojlović i ja sam Vračar - Kreni-promeni" zbog nepoštovanja propisa o zastupljenosti polova, ali i zbog nedovoljnog broja potpisa, da građani mogu još jednom da se uvere na kakve su sve prevare spremni predstavnici opozicionih lista.

14.05.2024

19:56

Vesti

Nacionale: Muškarci koji su u zgradi Opštine Leposavić koristili kokain na fotografiji sa Vokrijem i Radomirovićem
Politika

Nacionale: Muškarci koji su u zgradi Opštine Leposavić koristili kokain na fotografiji sa Vokrijem i Radomirovićem

Grupa Srba sa severa Kosova fotografisala se ispred zgrade opštine Leposavić sa zamenikom ministra za lokalnu samoupravu Arberom Vokrijem, zamenikom ministra za zajednice i povratak Radoicom Radomirovićem, kao i kandidatkinjom za poslanicu u Evropskom parlamentu Austrijankom Kati Šneberger, a među njima su, kako piše Nacionale, dvojica muškaraca za koje je taj portal ranije objavio da su konzumirali narkotike u zgradi opštine Leposavić.

14.05.2024

20:22

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set