• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. M.

27.11.2023

20:31

Cena ovog srpskog delikatesa otišla u nebesa! Donosimo vam tri recepta!

I.M.

Vesti

Cena ovog srpskog delikatesa otišla u nebesa! Donosimo vam tri recepta!

Podeli vest

U čačanskom kraju pri kraju je sezona svinjokolja. Mnogi su završili ovaj posao pre Božićnjeg posta, koji počinje sutra, a mnogi srpski domaćini učiniće to sigurno za vikend...

Reporter Informera posetio je domaćinstvo u selu Ostra nadomak Čačka i zabeležio sve detalje...Od dobro utovljenih svinja pripremaju se razne mesne đakonije, poput pršute, slanine, kavurme...a poseban delikates su čvarci. Cena im je ove sezone skočila - prodaju se za dve do tri hiljade dinara po kilogramu, jer su svinje, kažu izuzetno posne! 

Da bi se došlo do ovog slasnog zalogaja, potrebno je više sati teškog i predanog rada, a jedan od retkih seoskih majstora-mesara Milivoje Jovanović potanko nam je ispričao kako se prave i to u tri varijante.  

 - Postoji više vrsta čvaraka, a najpoznatiji su duvan, što se prave oko Valjeva, ovi naši, domaćinski, malo krupniji i masniji, i leskovačka sprža. Razlika je u masnoći i veličini, a pripremaju se na sličan nacin - priča majstor Milivoje.

Foto: Z.I.

Domaćinski

A ovako ih je on pravio kod domaćina u Ostri...

Najmasnije meso seče se na kocke, stavlja u velike posude, takozvane ranije i neprestano se ispod nje loži jaka vatra. Da čvarci ne bi zagoreli i da bi mast bila bela kao sneg, smesa u raniji meša se "mešajom" , ogromnom varjačom. Smenjivali se na "mešaji" i on i domaćin jer proces nije ni brz ni jednostavan. 

- Kad mast bude dobro upržena pristupa se ceđenju i to drvenom, ručnom presom. U zavisnosti od toga šta ko voli domaćin bira koliko presu treba stegnuti, dal' će čvarcima "uzeti dušu" - opisuje Milivoje. 

A posle ceđenja, čvarke vadi na metalni poklopac "smederevca" i soli ih.

Foto: Printscreen You Tube

Duvan čvarci

- Duvan čvarci se pripremaju na sličan način, ali se slanina ne secka toliko sitno a na početku kuvanja se u raniju sipa mnogo više vode pa je i proces prženja i dvostruko duži. Još, presu treba  jače stisnuti da sva mast nestane. Zato su oni končasti i posni - navodi majstor.  

Foto: S.T.

Leskovačka sprža

Uverio se, kaže, više puta, da Leskovčani ne priznaju da postoji išta drugo sem njihove sprže. 

- Oni se time ponose. Ukusno je, nema šta, ali to liči na čvarke! Kad se čvarci ocede od masti, oni ih posle dodatno kuvaju zajedno sa dobro obarenim mesom koje su odvojili od kostiju. Smesa se kuva još nekoliko sati a posle toga se cedi i dodaju joj začine. I ne samo so, nego i suvu ljutu tucanu papriku - slikovito opisuje ovaj iskusni mesar i kulinar. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni! Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka : "Ovaj posao mladi neće da rade"
Društvo

On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni! Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka : "Ovaj posao mladi neće da rade"

Budućnost omiljenog srpskog doručka, masnog bureka, mogla bi u nekim narednim godinama biti veoma upitna jer je sve manje mladih koji se odlučuju da zavrnu rukave i isprljaju ruke brašnom, uljem i mesom. Iako je plata dobra, u prestonici i oko 1.000 eura, sve je uzalud. Čast ovog specijaliteta najčešće brani stara garda, skoro pred penzijom.

19.05.2024

14:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Spasioci odjurili na mesto incidenta! Postoje dve verzije događaja o nesreći iranskog predsednika!
Planeta

Spasioci odjurili na mesto incidenta! Postoje dve verzije događaja o nesreći iranskog predsednika!

Vest da je helikopter koji je prevozio iranskog predsednika Ebrahima Raisija imao problema pri sletanju zbog otežanih vremenskih uslova, odnosno magle, odjeknula je svetom a i dalje nije poznato šta se tačno dogodilo. Postoje dve verzije, da je do nesreće zaista došlo ili da je helikopter sleteo nakon čega je predsednik nastavio kopnenim putem. Nijedna nije zvanično potvrđena, očekuje se svakog časa da se sazna šta se zaista desilo.

19.05.2024

15:55

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set