• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer TV /Alo, Beograde

09.11.2023

08:10

(VIDEO) Pronašli smo potomka Maneta kujundžije! Otkrio nam je i ko je bila Zone i njen tata Zamfir a i još po nešto

Informer TV /Alo Beograde

Vesti

(VIDEO) Pronašli smo potomka Maneta kujundžije! Otkrio nam je i ko je bila Zone i njen tata Zamfir a i još po nešto

Podeli vest

Ljubavna priča Zone Zamfirove i Maneta kujundžije poznata je svima sa ovih naših prostora. Ako ima nekog ko kao đak nije čitao roman Stevana Sremca "Zona Zamfirova" onda je sigurno bar gledao film, seriju ili predstavu...Ali, da li znate da Mane i u knjizi i na filmu nije bio izmišljen lik ...

Niška čaršija godinama priču o Manetu i Zoni prenosi sa kolena na koleno. I danas, kao i pre stotinak godina u starom Nišu mnogo pažnje izaziva priča o ljubavi dvoje mladih iz različitih društvenih staleža. O lepoj Zoni skoro da se i ništa ne zna,  a kada je reč o liku Maneta kujudžije, Nišlije nemaju dilemu, po kome je on nastao. 

Ekipa Informer TV razgovarala je sa Đorđem Jankovićem, praunukom Đorđa Đoke Jankovića, prvog dvorskog kujundžije na dvoru kralja Milana.

- On je bio savremenik Stevana Sremca i njegov dobar prijatelj. On je poslužio Sremcu kao prototip za lik Maneta. Dobar deo njegovog života je preneo, ali je neke stvari i izmenio - otkriva nam potomak Đoke Jankovića. 

Foto: Informer TV /Alo Beograde

Ovde počiva par koji je inspirisao Stevana Sremca da napiše svoj čuveni roman

Ipak jedan od tada najpoznatijih Nišlija nije bio zadovoljan kada je video kako je predstavljen na pozorišnoj sceni. 

- Kada je bila premijera u pozorištu, deda je bio vrlo nezadovoljan i neraspoložen jer se prepoznao, a najviše ga je uvredilo kad je rečeno "kuče u čakšire". Zamfira je Sremac predstavio kao trgovca, ali Đokin tast je bio sudija Adamušević na turskom sudu. Zona je bila bogata i njena porodica je bila ugledna - navodi Janković. 

Miroslav Veličković, istraživač Starog niškog groblja, kaže da je kujundžija Janković bio i ratnik, da je bio poštovan i da o njegovoj hrabrosti govore medalje. 

- Deda Đoka je bio učesnik svih balkanskih ratova i čuvam njegova odlikovanja. Izgubio je oba sina u Prvom svetskom ratu, a kada su početkom Drugog svetskog rata uhapsili i mog dedu, a njegovog unuka, to nije mogao da podnese - prenosi Janković.  

Đorđe Đoka Janković, Sremčev Mane, umro je 1941. u svojoj 93. godini života a među malobrojnim Nišlijama ostao je upamćen kao jedan od najčuvenijih ljudi starog Niša...

Pogledajte ovu priču u video prilogu emisije "Alo, Beograde, Srbija zove":




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set