• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer TV/Alo, Beograde

11.11.2023

08:15

(VIDEO) Na današnji dan rođen je naš čuveni pisac! Bio je poznat i poštovan, a završio je na bizaran način

Informer

Vesti

(VIDEO) Na današnji dan rođen je naš čuveni pisac! Bio je poznat i poštovan, a završio je na bizaran način

Podeli vest

Stevan Sremac, jedan od najznačajnijih i najčitanijih srpskih pisaca često je pričao o Senti, a najviše je pisao o ljudima iz južne Srbije. Rođen je na današnji dan, 11. novembra 1855. u Senti, u kući u kojoj se danas nalazi Srpski kulturni centar koji nosi njegovo ime kao i ulica u kojoj je odrastao.

Sremčev otac Avram kao mladić radio je na imanju imućne porodice Filipa Đorđevića. Njegova najmlađa ćerka Ekatarina zaljubila se u siromašnog Avrama, ali joj otac nikako nije dozvoljavao brak sa radnikom. Međutim, njen brat, Jovan Đorđević nagovorio je oca i Ekatarina se udala za Avrama.

Iz tog braka rodili su se Stevan, Jovan i Andreja. Kada je Stevanu bilo tri godine, umrla im je majka, a bez oca su ostali posle devet.

Starateljstvo nad decom preuzeo je ujak Jovan Đorđević, kjniževnik, osnivač Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, direktor Narodnog pozorišta u Beogradu i pisac tekst himne Bože pravde.

Ujak je jedino kod najstarijeg Stevana video želju za učenjem i talenat, pa ga je poveo sa sobom u Beograd iz Sente na školovanje, a ostalu dvojicu dao je na zanate.

Tokom 51 godine života napisao je "Ivkovu slavu", "Pop Ćiru i pop Spiru", "Zonu Zamfirovu" a njegov emotivan život obeležen je neuzvraćenom ljubavlju Jelenom Pančić iz Pirota...Nikada se nije ženio, bio je profesor u Nišu, Beogradu i Pirotu...

Umro je 1906. godine od posledica sepse, iste godine kada je primljen u Kraljevsku akademiju nauka i umetnosti...

Pogledajte više u prilogu emisije Alo, Beograde:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) Na ovom mestu se najčešće snimaju filmske scene! Vodimo vas tamo uz  zvuke trube i goča!
Alo, Beograde...

(VIDEO) Na ovom mestu se najčešće snimaju filmske scene! Vodimo vas tamo uz zvuke trube i goča!

Čujete li trube iz Bojnika! Ne prestaju da sviraju već sedam generacija, a danas slavu kralja trube Fejata Sejdića, nastavlja njegov sin, unuk, bratanac...U ovoj epizodi "Alo, Beograde, Srbija zove" donosimo vam zvuk trube, ritam goča iz Sandžaka, zaplovićemo Moravom, družićemo se sa vitezom vina, a obićićemo misteriozna mesta vinogradarskog kraja Istočne Srbije...

31.10.2023

07:10

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Najsnažniji bedem koji srpski narod ima jeste snaga našeg jedinstva! Petković o Vučićevoj borbi u Njujorku: Izazovi i pritisci se povećavaju iz dana u dan!
Politika

Najsnažniji bedem koji srpski narod ima jeste snaga našeg jedinstva! Petković o Vučićevoj borbi u Njujorku: Izazovi i pritisci se povećavaju iz dana u dan!

Pred Srbijom je jedan od najtežih političkih momenata u modernoj istoriji - 23. maja je sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se u 16 časova glasati o sramnoj rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici. Zbog toga je, sada više nego ikada, važno da se zbiju redovi i da svi stanu uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića u teškoj borbi koju vodi za očuvanje nacionalnih interesa.

19.05.2024

21:15

TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)
Live TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)

Udarna tema u svim svetskim medijima jeste pad helikoptera iranskog predsednika. Pojavljuje se veliki broj dezinformacija. Predsednik nije bio sam. Postojala su još dva helikoptera sa ministrima. Da li je predsednik Irana još uvek živ ili nije? Gosti "Info večeri" bili su Dragan Vasiljković, iz fondacije Kapetan Dragan, kao i profesor dr Miloje Pršić, pukovnik u penziji.

19.05.2024

21:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!
Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!

Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić dvogodišnje devojčice iz Bora koja je nestala 26. marta u mestu Banjsko Polje, dok je bila pod nadzorom majke, Dejan Dragijević iz Zlota i Srđan Janković iz Luke, za koje je utvrđeno deset dana kasnije da su devojčicu udarili službenim kolima tamošnjeg vodovoda, a potom je udavili, bili su na psihijatrijskom veštačenju u bolnici u okviru Centralnog zatvora u Beogradu.

19.05.2024

20:53

Sport

Planeta

Odbegli oligarh dao zastrašujuću prognozu za Ukrajinu!
Planeta

Odbegli oligarh dao zastrašujuću prognozu za Ukrajinu!

Bivši šef JUKOS-a, biznismen Mihail Hodorkovski, rekao je da su zapadne zemlje skoro već izgubile u ukrajinskom sukobu. Zatim je izdao izuzetno sumornu prognozu za budućnost Ukrajine za naredne dve godine, rekavši da je to i dalje „najbolji scenario“.

20.05.2024

06:29

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set