• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Rina

17.08.2023

11:46

Majstori violine u Pranjanima! U subotu tri sata neprekidne muzičke rapsodije!

Rina

Vesti

Majstori violine u Pranjanima! U subotu tri sata neprekidne muzičke rapsodije!

Podeli vest

Nikada na jednom mestu nije sviralo 12 takvih majstora kao što će to učiniti ove subote u Pranjanima, na Saboru violinista Srbije koji se održava od 18. do 20. avgusta.

U subotu 19. avgusta, u svojevrsnom violinskom maratonu od tri sata, neprekidne muzičke rapsodije, nastupiće majstori kakvi se retko sreću pod nebeskom kapom, a njihovo umeće i veština odavno je poznata na našim prostorima.

Nadsviravanje reprezentacije violinista Srbije počinje u 20 sati! 

Momčilo Moma Stanojević, majstor nad majstorima, slavu je stekao sa gudalom u ruci svirajući u Narodnom orkestru Radio Beograda. Poznat je po svojoj izrazitoj muzikalnosti podjednako uspešan u svim muzičkim žanrovima.


Perica Vasić sjajan čovek i još bolji violinista čije ime je sinonim za dobrog majstora u romskim krugovima. Perica je jedan od naših najvećih istaknutih virtuoza na violini, a bio je i dugogodišnji član Narodnog ansabla RTS-a.


Branko Ristić, vedeta salonskih i kraljevskih arena Londona i čovek koji je nenadmašeni majstor, bilo da svira narodnu, zabavnu ili džez muziku na violin.

Elvis Veljković koji potiče iz muzičke porodice i sa očeve i sa majčine strane. Potomak je Vladimira Laleta Levaka jednog od retkih violinista koji je svirao levom rukom. Elvis je snimio više 60 numera od koji je 40 hitova.

Foto: Rina

Majstori nad majstorima

Dejan Paunović Vlauca izuzetno cenjen u muzičkim krugovima kao vrstan violinista.

Saša Petrović zvani Sale Show iz ljiškog sela Latković. Pravo je svetsko čudo. Violinu je uzeo u ruke sa tek 17 godina, i za samo četiri godine učenja počeo da nastupa. Vrlo brzo postao je zvezda i veoma traženi muzičar na veseljima.


Momir Jovanović iz Novog Sada pobednik je Prvog sabora violinista u Pranjanima, njegova profesionalna karijere tek tada je krenula uzlaznom putanjom.

Ništa manje omiljeni violinisti koji će se pojaviti na pozornici su Boban Jovanović Stublinac, Prva violina prošlogodišnjeg Sabora, mlađani Igor Pejović koji se domogao Zlatne violine iako mu je tek 19 godina i koji će sa Rankom Đurićem deliti megdan sa pristiglim junošama koji se sastaju dan ranije na istom saborištu.


Dejan Radosavljević Jege iz obrenovačkog sela Iverić i Siniša Dragutinović Voz iz Mladenovca okaljeni su majstori sa gudalom u rukama.


Najstariji violinista iz ovih krajeva je Boža Simić iz Mionice, koji je odavno zakoračio u osmu deceniju života a još pleni svojim muziciranjem.

 

Pet godina Sabora violinista

U subotu, u 15 sati biće predstavljena monografija o Saboru violinista "Prvih pet godina Saborovanja", a od 16 sati u Domu kulture na otvaranju izložbe "Kako je sniman film Heroji Halijarda" govoriće domaćin Sabora i autor filma Radoš Bajić.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set