• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.05.2023

14:20

NA DANAŠNJI DAN TRAGIČNO JE STRADAO POZNATI SRPSKI PISAC! Preživeo je albansku golgotu, pa se utopio u moru - Mnogi smatraju da je prvom zbirkom pesama PREDVIDEO SVOJU SMRT

Printscreen wikipedia, Pixabay

Vesti

NA DANAŠNJI DAN TRAGIČNO JE STRADAO POZNATI SRPSKI PISAC! Preživeo je albansku golgotu, pa se utopio u moru - Mnogi smatraju da je prvom zbirkom pesama PREDVIDEO SVOJU SMRT

Podeli vest

Na današnji dan pre 106 godina tragoično je nastradao jedan od najpoznatijih i najpriznatijih srpskih pisaca Vladislav Petković Dis.

Vladislav Petković Dis jedan je od predstavnika impresionizma srpske poezije. Rođen je 12. marta 1880. godine u selu Zablaće u blizini Čačka.

Dis je prvo završio Gimnaziju u Čačku, a zatim 1902. godine i Učiteljski fakultet. Odmah potom, postavljen je za privremenog učitelja u Prliti, selu u blizini Zaječara. Nastavu nije voleo, a od svog malog učinka u poeziji nije imao veliki prihod. U Beograd je otišao 1903. godine, gde postaje istaknut književnik nakon objavljivanja svojih pesama u književnom časopisu Idila.

Nadimak "Dis" Petković je izabrao iz dva razloga. Kao prvo, Dis predstavlja ponavljanje drugog sloga njegovog imena. Kao drugo, Dis je na engleskom jeziku deo imena rimskog boga podzemnog sveta. Time je Petković hteo sebe da uveliča, a istovremeno i da kroz svoje ime označi mračan ton svoje poezije. Bio je česti posetilac beogradskih kafana na Skadarliji u kojima se istovremeno predavao alkoholu i pisanju novih stihova.

Foto: printsrkin/youtube

Dobio i posao carinskog službenika u opštinskoj vladi, pa je tako imao i veliki prihod i slobodno vreme za pisanje. Ubrzo je zajedno sa Simom Pandurovićem postao pomoćni urednik časopisa Književna nedelja. U književnosti su i Dis i Pandurović smatrani „decom užasa" (franc. enfants terribles) jer su bili pod uticajem Šarla Bodlera i naših predstavnika simbolizma, kao što su Šantić, Dučić, Rakić, Ćorović, pa čak i Skerlić pre nego što je napustio ovaj pravac.

Najpoznatiji citat

Jer svako živi u grobu svom, samo što neće da vidi grob.
 V. Petković

Nakon što je časopis prestao s radom, Dis se oženio prelepom poštanskom službenicom Hristinom-Tinkom koja je odmah dobila počasno mesto u njegovim stihovima. Rodila mu je dvoje dece, Gordanu i Mutimira.

Prilikom izbijanja Prvog balkanskog rata, Dis je bio pozvan u vojnu službu kao novinar. Bio je mladi ratni dopisnik koji je verno prikazivao bitke srpske vojske tokom Prvog balkanskog rata 1912. godine, zatim tokom Drugog balkanskog rata 1913. godine, pa i tokom nesrećnog Velikog rata koji je odmah potom usledio.

Foto: printsrkin/youtube

Bio je svedok žestokih bitaka 1914. i 1915. godine u kojima je srpska vojska uspešno odbila dva austrijska upada, pre nego što su se umešale Nemačka i Bugarska primoravši vojsku Kraljevine Srbije da se povuče preko opasnih albanskih planina na grčko ostrvo Krf.

Dis je s Krfa poslat u Francusku da se oporavi i opiše celu tragediju koja ih je zadesila. Vraćajući se na Krf jednim italijanskim brodom 29. maja 1917. godine, tragično je izgubio život kada je nemačka podmornica napala i potopila pomenuti brod. Zbog načina na koji je umro, Dis je prozvan "ukletim pesnikom", a sasvim slučajno, njegova prva zbirka pesama iz 1911. godine, "Utopljene duše" aludirala je na takvu tragediju. Zbog toga, čak i decenijama nakon njegove pogibije, mnogi su smatrali da je baš prvom zbirkom predvideo svoju sopstvenu smrt.

Foto: printsrkin/youtube

Disova poezija

Dis je uveo iracionalne i podsvesne motive u srpsku lirsku poeziju. Bio je neobičan i jedinstven pesnik početka 20. veka. Njegove mračne i, donekle, tajanstvene teme i moderni stihovi nisu bili prihvaćeni u to doba, ali se zato danas smatraju dubokoumnim, a njegove poruke univerzalnim. Po nekim elementima, njegova poezija se može porediti s poezijom američkog pesnika E. A. Poa. Ako je iko u srpskoj poeziji težio skladu, to je bio Vladislav Petković. Sva njegova dela odraz su te potrebe. Zapravo, ono što je Dis tražio je sklad svetlosti i tame.
Neke od njegovih zbirki pesama su "Utopljene duše" i "Mi čekamo cara", a najpoznatije pesme su "Tamnica", "Možda spava", "Spomenik" i "Nirvana".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Đorđe Milićević: Bezrezervna i jednoglasna podrška Srba iz regiona državnom rukovodstvu Srbije i Srpske
Politika

Đorđe Milićević: Bezrezervna i jednoglasna podrška Srba iz regiona državnom rukovodstvu Srbije i Srpske

Konferencija krovnih srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona danas je na vanrednoj sednici u prostorijama Matice Srpske u Novom Sadu jednoglasno usvojila zaključak kojim pružaju apsolutnu podršku Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koju je usvojio Svesrpski sabor. Učesnici konferencije, politički predstavnici Srba iz Rumunije, Mađarske, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine dali su punu i bezrezervnu podršku državnim rukovodstvima Srbije i Republike Srpske u naporima za očuvanje mira, državne stabilnosti i jedinstva srpskog naroda.

14.06.2024

20:39

TV

KiM je crna rupa demokratije savremenog sveta! Za Kurtija nema više dijaloga, jedino cilj za njega je etničko čišćenje Srba!
Live TV

KiM je crna rupa demokratije savremenog sveta! Za Kurtija nema više dijaloga, jedino cilj za njega je etničko čišćenje Srba!

Godinu dana prošlo je od zabrane srpske robe na teritoriji Kosova i Metohije. Međunarodna zajednica i dalje ćuti na Kurtijev teror. Kakvo je stanje trenutno u južnoj srpskoj pokrajini? Na ovu temu u "Info večeri" govorili su ministar bez portfelja Đorđe Mlićević, bivši poslanik SNS-a na Kosovu i Metohiji Ljubomir Marić i Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku.

14.06.2024

22:24

Đukanović: "Merdita dobar dan" je svinjarija koju treba zabraniti! Evo zašto strane fondacije finansiraju ovakve festivale!
Live TV

Đukanović: "Merdita dobar dan" je svinjarija koju treba zabraniti! Evo zašto strane fondacije finansiraju ovakve festivale!

Baš kada je Priština dobila zeleno svetlo za Savet Evrope, ona je nastavila agresivnu propagandu. Sprema se festival "Merdita dobar dan" koji će biti organizovan u Beogradu na Vidovdan 28. juna ove godine. Šta zapravo predstavlja ovaj festival, ko ga i zbog čega finansira? Na ova pitanja u emisiji "Info veče" odgovarao je advokat i poslanik SNS-a Vladimir Đukanović.

14.06.2024

21:45

Putin ponudio uslove za mir! Kijev brže - bolje sve odbio! (VIDEO)
Live TV

Putin ponudio uslove za mir! Kijev brže - bolje sve odbio! (VIDEO)

Puton dao ponudu za kraj rata. On je postavio uslove koje Ukrajina mora da ispuni. Kijev žestoko odgovorio da ne pristaje ni na kakve kompromise. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su general Luka Kastratović i Dragoslav Bokan sa Instituta za nacionalnu strategiju. Uživo u program putem vajber uključenja javio se i Igor Damjanović, novinar i ratni reporter.

14.06.2024

19:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Podrhtava tlo oko Zaporožja! Objavljen novi plan ruske ofanzive!
Planeta

Podrhtava tlo oko Zaporožja! Objavljen novi plan ruske ofanzive!

Ukrajinske oružane snage su poslednjih dana izgubile oko dva desetina artiljerijskih oruđa izjavio je za Ria Novosti predsednik komisije Javne komore Ruske Federacije za pitanja suvereniteta i kopredsednik Koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Vladimir Rogov.

14.06.2024

16:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set