• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R. Barjaktarević

02.01.2023

14:04

ČARAPANSKE LEGENDE! Ovako su Jastrebac, Rasina i Morava dobili imena, tu su dolazili Obilić i Jugović!

Printscreen

Vesti

ČARAPANSKE LEGENDE! Ovako su Jastrebac, Rasina i Morava dobili imena, tu su dolazili Obilić i Jugović!

Podeli vest

Oni su prozvani po prelepoj devojci Jastri i njenim momcima udvaračima Rasu i Moru, koji su stradali u krvavom boju sa porobljivačkim plemenom

Svi geografski pojmovi u Srbiji nastali su po svojim legendama. Tako i Čarapani brižno čuvaju legende o svim svojim naseljenim i nenaseljenim mestima, o naseljima, planinama i rekama…

Priča o postanku imena Jastrepca, Rasine i Morave izvedena je na osnovu drame „Jastra,, Dragoslave Šaulić, a koja svoje korene ima u najstarijem zapisu grčkog istoričara Herodota iz Petog veka pre nove ere o tome da se najstariji zapis o moravskom kraju temelji na Angrou – Zapadna Morava, Brongu – Južna Morava i Tribalskoj ravnici – Rasinska dolina.

Svojevrsno tumačenje o nastanku Jastrebca, Morave i Rasine ostalo je zapisano u Kruševakom glasniku Adama Stošića, ali i Turističkom izletištu Lake resort sa spektakularnim Avantura parkom.

Foto: R.B.

Jastrebac
Legenda o prelepoj Jastri i njenim proscima Moru i Rasu 

Tako, po legendi, nekada davno, u stara vremena, na mestu gde se danas Rasina uliva u Moravu, živelo je jedno slobodno pleme, na čijem čelu beše starešina po imenu Panon. Imao je Panon lepu kćer Jastru kojoj su se svi divili.

- Kada je Jastra stigla za udaju, razglasi Panon da će je udati za mladića koji se pokaže najhrabrijim, najmudrijim, najpoštovanijim. I dođoše hrabri, pošteni, mudri da se nadmeću za ruku lepe devojke. Među njima isticali su se dvojica: jedan se zvao Ras, drugi Mor. Jastra nikako nije mogla da se odluči koga da izabere zamuža,,.

Očekujući izbor ćerke, otac Panon je pošao sa velikom pratnjom u obližnju planinu da ulovi divljač za svadbenu gozbu svoje kćeri. U tom trenutku, jedno porobljivačko pleme napade Panonov narod sa željom da ugrabi lepu Jastru i oduzme mu slobodu. Kad mladići, koji su se nadmetali za ruku Jastre, videše nezaštićen narod, zaboraviše takmičenje i pođoše u borbu protiv otimača slobode.

Među prvima u boj uletoše Mor i Ras, ali padoše jedan za drugim pred nadmoćnim osvajačima. Videvši da su pali njeni najbolji prosioci, Jastra zgrabi koplje i jurnu na neprijatelje, ali je okrutni osvajači brzo posekoše. U tom trenutku vrati se Panon sa svojim hrabrim pratiocima i pritekoše u pomoć narodu. Žestokim jurišem oni poraziše neprijatelja, ali na poprištu ostadoše mrtvi najbolji, najhrabriji, najpošteniji mladići.

Foto: R.B.

Rasina
Poslednje Panonovo naređenje

Skrhan od bola za izgubljenom ćerkom i dva najbolja prosioca, Panon je izdao naređenje

 - Sahranite Rasa pokraj one bistre reke što vijuga od juga ka severu da žubor njene vode večito priča o hrabrom mladiću Rasu! Mora sahranite pored one veće reke što teče od zapada ka istoku da narod, koji tu bude živeo, prenosi pokoljenjima priču o hrabrosti i lepoti mladića Mora! A moju Jastru zakopajte pod onom planinom koja natkriljuje naše pleme. Neka umesto njene kose rasplete jelove i brezove grane. A kad god zapreti opasnost mome narodu, nek Jastra raširi svoje ruke i primi hrabre, mudre i poštene mladiće i štiti ih dok se bore za slobodu svoga naroda.

Foto: R.B.

Morava

Ljudi ispuniše želju svoga starešine Panona, oca prelepe devojke Jastre i od tog vremena dve reke dobiše imena Rasina i Morava, a planina naziv Jastrebac.

Obilić i Jugović dolazili u krčmu

Ovaj zapis se čuva u omiljenom turističkom izletištu na Jastrebcu, gde se nalaze i svedočanstva kako su u 14. veku na vrh planine Jastrepca krčmu držale dve sestre Janika i Jaglika, a kod njih su često navraćali niko drugi do Miloš Obilić i Boško Jugović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Otac Papapetrua emotivan: Rano ujutru mi je stigla jedna poruka iz Srbije...
Košarka

Otac Papapetrua emotivan: Rano ujutru mi je stigla jedna poruka iz Srbije...

Najveća nagrada za mene je to što mi je u rano jutro, oko 2 sata po grčkom vremenu, jedan dobar prijatelj iz Srbije, koji je običan ljubitelj sporta, poslao poruku i rekao. „Nedostaju nam Janis i Lesor, mnogo ih volimo" - poručio je nekadašnji košarkaš Panatinaikosa i otac Janisa Papapetrua, Argiris Papapetru.

28.05.2024

18:06

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set