• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

16.11.2022

15:40

POSNA SLAVA NE SME DA PROĐE BEZ LUČENOG PASULJA! Domaćica Maja otkriva kako se pravi čuveni južnjački specijalitet

Privatna arhiva

Vesti

POSNA SLAVA NE SME DA PROĐE BEZ LUČENOG PASULJA! Domaćica Maja otkriva kako se pravi čuveni južnjački specijalitet

Podeli vest

Bez lučenog pasulja ne može da se zamisli ni jedna posna slava na jugu Srbije. Ovaj čuveni južnjački specijalitet i danas se pravi po starom receptu. Tako radi i Maja Đorđević iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja, koja ovakav sprema isključivo po receptu koji se u njenoj porodici prenosio sa kolena na koleno

Tako spremljen pasulj bez mesa i zaprške, nije klot ili prazan, već pravi delikates.

- Nema lučenog pasulja bez kvalitetnog pasulja. Ovo jelo uvek spremam od tetovca koji je proizveden na vranjskim poljima i koji se brzo i lepo kuva - kaže domaćica Maja.

Recept za lučen pasulj

Naša sagovornica otkriva starinski recept za pripremu lučenog pasulja i napominje da za ovo jelo treba koristiti isključivo domaći beli luk. 

Foto: Privatna arhiva

- Za slavu obično kuvam dva kilograma pasulja, koji potopim u vodu i ostavim tako da stoji u dubokom loncu tokom noći. Ujutru pasulj operem u nekoliko voda, a potom u lonac nalijem novu, ubacim jedan do dva lovorova lista i stavim na šporet da se kuva. Tokom kuvanja pasulj treba s vremena na vreme promešati drvenom kašikom kako ne bi zagoreo. To se neće desiti ako se kuva na tihoj vatri. Kada se pasulj skuva, odmah ga treba skloniti sa vatre i ocediti od suvišne vode - objašnjava Maja postupak pravljenja.

Foto: Privatna arhiva

Ovako oceđen pasulj treba dobro ispasirati tako da se pretvori u kašastu masu koju treba odmah zasoliti po ukusu.

- U ovako zasoljenu masu treba staviti četiri glavice oljuštenog belog luka. Posoljene čenove prvo treba dobro istucati drvenim tučkom, a zatim staviti u pasulj i promešati. Čim se beli luk sjedini sa pasuljem, u tiganju treba upržiti oko pola decilitra zejtina i njime preliti masu i promešati. 

Foto: Privatna arhiva

Ovako pripremljeni pasulj potom treba preručiti u tanjire i poravnati. Nakon toga treba posuti tucanom paprikom.

- Tucanu papriku potom treba u tankom sloju preliti uprženim zejtinom. Ako tucana paprika u dodiru sa vrelim zejtinom zacvrči, to je znak da treba nastaviti sa prelivanjem, a ako se to ne desi obavezno treba vratiti tiganj sa zejtinom na dogrevanje -  kaže Maja.

Za lučen pasulj je najbolje upotrebiti domaći luk, a nikako onaj iz uvoza, jer domaći ovom jelu daje poseban ukus - napominje naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Tanjire sa pasuljem treba ostaviti u posebnu prostoriju da se ohlade.

Uz mnoga savremena posna jela, lučeni pasulj spremljen na ovakav način, glavni je za meze.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Đorđe Stanković krši zakon! Jovanov: Lik koji je krao toalet papir vrši brutalan pritisak na sudije kako bi isposlovao odluku u korist svoje izborne liste!
Izbori 2024

Đorđe Stanković krši zakon! Jovanov: Lik koji je krao toalet papir vrši brutalan pritisak na sudije kako bi isposlovao odluku u korist svoje izborne liste!

Član Predsedništva Srpske napredne stranke i narodni poslanik Milenko Jovanov oglasio se povodom vesti da je lider "Guz koalicije" i kradljivac toalet papira iz Skupštine Srbije, Đorše Stanković, po instrukcijama iz jedne Zapadne ambasade žestoko zapretio sudijama Višeg suda u Nišu da prekroje izbornu volju građana i obore izborne rezultate u tom gradu na jugu Srbije!

12.06.2024

14:42

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ovo se ne viđa često! Turci bodre Dušana Silnog! (VIDEO)
EURO 2024

Ovo se ne viđa često! Turci bodre Dušana Silnog! (VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Srbije održaće danas prvi trening u Augzburgu pred start Evropskog prvenstva. Veliki broj navijača dočekao je “orlove”, a interesantno je da je manja grupa navijača turskog Fenerbahčea doputovala u trening centar srpskog tima, kako bi pružili podršku Dušanu Tadiću!

12.06.2024

17:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set