• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

06.03.2022

13:49

Bela nedelja obeležena u selima oko Topole, najmlađi sačuvali stari običaj

TopPress

Vesti

Bela nedelja obeležena u selima oko Topole, najmlađi sačuvali stari običaj

Podeli vest

Poslednja sedmica pred veliki Vaskršnji post naziva se Bela, a sedmi dan – Bele poklade

Svih sedam dana tzv. Bele nedelje  u znaku su maski i povorki. Po selima, nekada i stariji a sada uglavnom samo deca, maskiraju se i obilaze komšije ne bi li ih darivali sitnim poklonima ali najvažnije od svega je sačuvati običaj. Stariji meštani se prisećaju kako je nekada izgledala Bela nedelja, pa prepričavaju:

„Cele sedmice se maskira i obilazi selo, ali nedelja je najvažnija. Mi smo ranije išli i u susedna sela, sakupi se nas nekoliko, pevamo, smeh, šala. Daruju nas onim što se ima u kući, najčešće je to bila slanina, jaja, po neki slatkiš, voće. Dobijali smo i po neki dinar uglavnom u metalu, valja se tako. Na kraju dana se dele sakupljeni pokloni, sreći tad nije bilo kraja. Sada zbog ovog virusa i to se dosta promenilo, deca ne mogu da se okupljaju u većem broju i da šetaju po selu, nego eto tako malo u komšiluku čisto da sačuvaju običaj“.

Foto: TopPress

Iako su se vremena promenila najmlađi u selima oko Topole od zaborava čuvaju običaje vezane za Belu nedelju. Različiti kostimi i šminka jakih boja i dalje su aktuelni a poenta je izgledati starije i biti maksimalno maskiran kako niko ne bi mogao da prepozna ko je zapravo ispod maske.

„Jedva čekam da dođem iz škole i da sa drugarima idem u maskiranu šetnju. Mame i bake nas oblače i to su uglavnom njihove stvari koje nama nikako ne stoje dobro ali to i jeste cilj da budemo što više maskirani kako nas niko ne bi prepoznao. Najviše dobijamo slatkiše i jaja, po nekad se desi da se padne jer  ove haljine su dugačke,  pa da se po neko jaje i razbije ali ipak na kraju dana imamo punu korpu darova“, ponosno kaže Marko.
U selu Zagorica kod Topole troje mališana maskiranih lica posetili su svoje komšije i mnogima izmamili osmeh na lice a njihova kreativnost nagrađena je darovima.

„Da bih sve bilo po propisu za razliku od nošenja klasičnih maski oni su imali čarape i marame preko lica, uspeli su da sačuvaju običaj a i da nasmeju ljude u ovom teškom periodu. Njihovu kreativnost naše komšije su darivale raznim slatkišima, voćem, jajima, a tu se našao i po neki dinar, sve je i dalje kao nekada“, rekla je Vesna Milojević.

U ponoć počinje Veliki vaskršni post, 7 sedmica posvećenih proslavljenju Boga i očišćenju duše i tela.  Cilj je da se u Časni post, koji počinje u ponoć, uđe bez greha. Jer, da bi Bog oprostio ljudima, moraju i oni međusobno da praštaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
isabella

pre 2 godine

zdravo ovo je moja priča! Bila sam sedam godina u braku bez djeteta, zbog čega se moj muž počeo čudno ponašati, u zadnje vrijeme dolazi kući i više ne provodi vrijeme sa mnom i rekao je da želi razvod. Tako sam postala jako tužna i izgubljena u životu jer mi je doktorica rekla da ne postoji način da zatrudnim to mi stvarno zagorčava život. sve dok nisam naišao na prijatelja koji mi je s interneta pričao o DR Alabi kako je pomogao mnogim ženama sa sličnim problemima kroz koje sam ja prolazila pa sam ga kontaktirala na:(dralaba3000@gmail.com) i objasnila mu je sve mi je rekao trebao biti osiguran prije nego što je mogao baciti čaroliju na ponovno okupljanje kako bi vratio mog muža, što sam i učinila, a on je poslao snažnu molitvu koju sam morala izgovoriti usred noći dok je bacio čaroliju ljubavi. Bilo je čudo 24 sata kasnije moj jedini muž mi se vratio i ispričao se za sve što je učinio i rekao mi da je u potpunosti spreman podržati me u svemu što želim, brzo nazovi DR Alabu i reci mu što se događa trenutak i također mi je pripremio i poslao biljni lijek za koji je rekao da će izliječiti svaku neželjenu bolest ili infekciju koja me spriječi da zatrudnem i potom me uputio kako da ga koristim prije susreta sa svojim mužem. Evo nakon korištenja ove autohtone biljke i korijena, nekoliko tjedana kasnije počela sam osjećati znakove trudnoće svuda po sebi, bila sam stvarno trudna i upravo sam rodila dječaka u 1 mjesecu. Kunem se da će cijeli svijet saznati za DR Alabu jer je spasio moju vezu i koji mi također daje djecu koju danas mogu s ponosom zvati svojom. Za svaku ženu koja misli da je to nemoguće, evo prilike da se nasmiješi i donese sreću svojoj obitelji, ljubazno kontaktiraj DR Alabu putem e-maila na: (dralaba3000@gmail.com). Ili ga WhatsApp/Viber putem +1(425) 477-2744, On je doista Bog poslan da donese izgubljene ljubavnike i donese sreću..

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rezolucija o Jasenovcu ne sme proći u Crnoj Gori jer ljuti Hrvate! Zagreb preti Podgorici odmazdom! Šta će sad Spajić i Milatović?!
Besramno!

Rezolucija o Jasenovcu ne sme proći u Crnoj Gori jer ljuti Hrvate! Zagreb preti Podgorici odmazdom! Šta će sad Spajić i Milatović?!

Crnogorski parlament raspravljaće o predlogu rezolucije o genocidu u Jasenovcu tek krajem juna, tj. za mesec dana, iako je debata po planu trebalo da bude na dnevnom redu ovih dana. U međuvremenu, DPS "ražalovanog" Mila Đukanovića zahteva da se rezolucija momentalno povuče jer ljuti Hrvate, tačnije ruši dobre odnose sa jednom od država članica Evropske unije i dovodi u pitanje proces EU integracija. Istovremeno, zvanični Zagreb preti Podgorici odmazdom ako se usudi da raspravlja masakru 700.000 ljudi, uglavnom Srba, u ustaškom logoru Jasenovac!

31.05.2024

21:06

Džo Bajden tera Trampa u zatvor! Najprljavija predizborna kampanja u istoriji Sjedinjenih Država
Ovo ima samo u Americi

Džo Bajden tera Trampa u zatvor! Najprljavija predizborna kampanja u istoriji Sjedinjenih Država

Bivši predsednik SAD i republikanski kandidat za još jedan mandat u Beloj kući Donald Tramp (77) proglašen je krivim pred okružnim sudom na Menhentnu u Njujorku za falsifikovanje poslovnih dokumenata kako bi prikrio da je platio 130.000 dolara porno-zvezdi Stormi Danijels (45) da ćuti o njihovoj seks-aferi. Cilj svega toga navodno je bio da Tramp ne naškodi svojoj kampanji pred izbore 2016. i nakon njih.

31.05.2024

20:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set