• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.J.

13.10.2021

14:03

DOČEKALI "NOVU" TOPLANU! Majdanpečanima pao kamen sa srca, posle tri godine čekanja završena rekonstrukcija/FOTO/

V.J.

Vesti

DOČEKALI "NOVU" TOPLANU! Majdanpečanima pao kamen sa srca, posle tri godine čekanja završena rekonstrukcija/FOTO/

Podeli vest

Posle pune tri godine završena je rekonstrukcija više od tri decenije stare i dotrajale Toplane u Majdanpeku, prvenstveno zahvaljujući Kancelariji za javna ulaganja Republike Srbije , koja je u obnovu uložila preko 4 miliona evra

Prateći trendove najsavremenije tehnologije nova Toplana u Majdanpeku je nakon obavljenih hladnih i toplih proba u pogon puštena još protekle nedelje i prarktično time ozvaničila početak ovogodišnje grejene sezone.

Ono što predstavlja novinu, da se rad rekonstruisane Toplane u Majdanpeku od sada zasniva prelaskom na biomasu , koja će svakako biti za Majdanpek ekonomski povoljniji način , kako u energetskom tako i ekološkom smislu, što će svakako usloviti efikasnije centralno grejanje. Jer je grejanje na biomasu i jeftinije i zdravije od grejanja na mazut i to za 20 od sto u odnosu na cenu energenta, procene su nadležnih u Ministarstvu za rudarstvo i energetiku.

Foto: V.J.

 

,, Dopremanjem drvne sečke koju ćemo koristiit kao osnovni energent, hladnim i toplim probama mi smo nešto ranije od previđenog roka započeli grejnu sezonu u Majdanpeku i novu rekonstruisanu Toplanu pustili u pogon. Okončanje svih planiranih radova bilo je planirano ranije ali prilike sa koronom i dopremanje opreme iz inistranstva su to usporile.

Foto: V.J.

 

Pored postrojenja, odnosno kotla koji će koristiti drvnu sečku , zadržali smo kao alternativni način grejanja i manji kotao od 7 megavata na mazut, koji će se uključivati isključivo kada dnevne temperature budu niže i koje ne bude mogao da podrži svojim predviđenim režimom rada , kotao na sečku. Krenuli smo sa realizacijom ovog veoma zahtevnog i nama novog projekta i trenutno su u toku poslovi na pripremi kotla na drvnu sečku, takozvani ozid i templovanje kotla tako da je on još uvek u fazi ispitivanja i pripreme za veće tempterurte.

Foto: V.J.

 

Za sada koristimo uporedo i kotao na mazut i očekujemo da to sve ide planiranom dinamikom da bi kada bude neophodno svi kotlovi radili punim kapacitetom. Ovo je nešto novo , nadamo se da će biti i veoma efikasno, jer je manje zagađenje u svakom slučaju a verujemo se da će biti i isplativije što je nama jako bitno.

Grejanje na biomasu omogućiće našim korisnicima u čitavom konzumnom području a centralno grejanje u Majdanpeku koristi 80% naših korisnika, da stanovi budu topli tokom 24 sata što nam je bio i prioritet ovim projektom. Naravno, noćni režim grejanja biće slabijeg inteziteta dok će za dnevne potrebe primenjivati drugačiji. Ne isključujemo mogućnost alternativnog zagrevanja posredstvom kotla na mazut, koji će se uporedo koristiti kako to budu diktirale dnevne temperature.

Foto: V.J.

 

Sve je rađeno i projektovano u skladu sa najsavremenijom tehnologijom . Kotao je nabavljen iz Litvanije i njime upravljaju najstručniji ljudi iz zemlje porekla, dok se naši kadovi još uvek uhodavaju u praćenju savremenog procesa rada, za Informer kaže, Djorđe Roškić, direktor JKP ,,Majdanpek,, .

Za početak sezone obezbeđena je dovoljna količina novog energenta a kako ističu u Majdanpečkoj Toplani za podmirivanje potreba grejanja u jednoj sezona koja ovde zna da potraje do maja meseca neophodno je 17 hiljada kubika drvne sečke. Kako ističe direktor Roškić, planirana ušteda prelaska na biomasu trebalo bi da bude od 40 do 50% odsto , međutim, kako se budu kretale prilike na tržistu sa cenom derivata uključujući i biomasu, o tome je još uvek rano da se govori.

,, Na ovome nećemo stati. U palanu nam je i nov projekat i još jedna značajna investicija koji je započeta i njena realizacija se očekuje do 2023 godine. To je još jedan nov pogon, u kome će se koristiti kotao od 3 megavata na biomasu i kotao od 4,5 do 5 megavata na gas, koji će u ovom slučaju biti alternativna mogućnost za grejanje.

Foto: V.J.

 

 

Time će se raditi sa manjim pritiscima , nov pogon bi u svakom slučaju sačuvao stari vrelovod koji ovim projektom nismo imali prilike niti dovoljno sredstava da u potpunosti saniramo a koji je star 30 godina. Tako da će investiranjem u nov pogon biti obnovljen i deo toplovodnog sistema a uz novu tehnologiju biće i automatizovan rad svih postojećih podstanica, objašnjava Roškić.

Za sada je sve spremno. Eventualne havarije na toplovodnom sistemu će se sanitrati u hodu, a podstanice su ranije pripremljene i proverene. Da li će to tako sve ,,savršeno,, funkcionisati kako nadležni u JKP ,,Majdanpek,, očekuju , pokazaće vreme. Dolazak prvih jakih mrazeva, biće i prvi probni test.

,, Kažu da je ovo najveća investicija za Opštinu Majdanpek u poslednjih nekoliko godina. Da li će uspeti na biomasu da nam se zagreju stanovi to ćemo videti. Sve je još uvek novo i u fazi ispitivanja pa sam malo u tom pogledu skeptična. Ono što hrabri s obzirom na to da su zime ovde jako hladne i traju jako dugo, da će grejanja biti tokom 24 sata.

Foto: V.J.

 

Kako je sa grejanjem godinama unazd uvek bilo problema, ovo uliva nadu, a da li će sve biti tako videćemo , napominje Majdanpečanka koja stanuje u gornjem delu grada i greje se posredstvom daljinskog grejanja , napomenuvši da iako je grejanje stavka koja predstavlja prilično opterećenje za kućni budžet, neće žaliti da izdvaja, ako grejanje bude kako se predviđa.

Inače, cena centralnog grejanja u Majdanpeku će ostati ista kažu u ovom Komunalnom preduzeću. Ono što je novina i što je dobro, da će se od sada Majdanpečani za iste novce grejati 24 sata. Tako da je po trenutnoj račinici za prosečan stan od 50 kvadrata u ovom pogledu, potrebno izdvojiti 4.800 dinara.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Apsolutna neistina da 'već 10 dana nema nijednog zapisnika iz Niša na sajtu RIK' - Oglasio se GIK posle skandaloznih optužbi!
Izbori 2024

Apsolutna neistina da 'već 10 dana nema nijednog zapisnika iz Niša na sajtu RIK' - Oglasio se GIK posle skandaloznih optužbi!

Povodom skandaloznih tvrdnji iznetih od strane pravnice Sofije Mandić u emisiji „Iza vesti“ na N1 televiziji u sredu, 12. juna 2024. godine, da javnosti nisu dostupni zapisnici biračkih odbora o sprovođenju glasanja na lokalnim izborima u Nišu, održanim 2. juna 2024. godine, GIK je dužan da ovim putem reaguje i ovakve neistine najoštrije demantuje.

13.06.2024

11:14

Vesti

(VIDEO) Dinko Gruhonjić nastavlja sa napadima na Svesrpski sabor, Srbiju i SPC: Pogledajte kakve je gadosti izgovorio za islamističku TV Hajat!
Politika

(VIDEO) Dinko Gruhonjić nastavlja sa napadima na Svesrpski sabor, Srbiju i SPC: Pogledajte kakve je gadosti izgovorio za islamističku TV Hajat!

Dokazani autošovinista i osvedočeni srbomrzac Dinko Gruhonjić, profesor koji se sam poredio sa ustaškim ratnim zločincem i ozloglašenim komandantom koncentracionog logora Jasenovac Dinkom Šakićem, hejter koji je predlagao da se crkve i manistiri Srpske pravoslavne crkve pretvore u pabove, nastavio je sa besramnim napadima na Svesrpski sabor, Srbiju i SPC.

14.06.2024

09:34

TV

Vesli Klark se užasava pomisli da će ostati upamćen kao agresor! Njegova ozbiljna politička karijera je prestala pre 20 godina! (VIDEO)
Live TV

Vesli Klark se užasava pomisli da će ostati upamćen kao agresor! Njegova ozbiljna politička karijera je prestala pre 20 godina! (VIDEO)

Vesli Klark je ponovo kritikovao Srbiju, rekavši da bi izgradnja spomenika kod Generalštaba bila izdaja Sjedinjenih Američkih Država i da bombardovanje 1999. "nije bilo agresija, već diplomatija". Ovim povodom u "Info jutru" Informer TV govorili su Savo Stambolić iz Centra za društvenu stabinost i Nebojša Damnjanović, istoričar.

14.06.2024

09:07

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set