• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

13.09.2021

10:47

PRETI KATASTROFA! Krdo od 800 krava i 200 konja na umoru BEZ KAPI VODE

Tanjug

Vesti

PRETI KATASTROFA! Krdo od 800 krava i 200 konja na umoru BEZ KAPI VODE

Podeli vest

Krdo sa 800 krava i 200 konja koje se nalazi na ispaši na Suvoj planini umire od žedji jer je od vikenda bez kapi vode, nakon što je potpuno presušio jedini izvor, saznaje agencija Beta od stočara iz tog kraja

Jovan Miljković iz sela Mali Krčimir u opštini Gadžin Han rekao je da se na Suvoj planini dešava prava prirodna katastrofa zbog koje bi "kamen zaplakao" i istakao da stočari apeluju na sve nadležne državne organe, ali i ljude dobre volje da im hitno pomognu da obezbede vodu za već iscrpljene životinje.

- Suša je velika i na izvoru proteklih mesec dana nije bilo dovoljno vode pa nam je u pomoć priskočila Vojska Srbije i opština. Cisternama je odvožena voda do Rakoša, sve do subote. Tada je vojsci istekao ugovor na osnovu kojeg su izvozili vodu i povukli su svoja vozila - objasnio je Miljković.

Prema njegovim rečima, opština Gadžin Han je proteklog meseca iz svog budžeta plaćala gorivo za vojne cisterne, a meštani su od svojih para plaćali cisterne privatnih firmi da i one pomognu, ali sada ni jedni ni drugi nemaju više para.

- Mi stočari smo svaki izlazak cisterne sa vodom na planinu plaćali 12.000 dinara i do sada smo utrošili 3.000 evra. Većina stočara više nema para za plaćanje cisterni, a to su i male količine koje sami možemo da obzebedimo. Jedna cisterna privatnika izveze šest tona, a životinjama je gore dnevno potrebno 50 tona vode - naglasio je Miljković.

Kazao je da stočari iz Malog Krčimira koji imaju krave na ispaši na Suvoj planini, a takvih je 29, ne mogu da ih vrate kući jer i u selu nema vode već 20 dana.

- Nemamo vodu ni za piće, ni za životinje. Seoski vodovod ljudi iz Direkcije za izgradnju u Gadžinom Hanu, zatvaraju da bi se voda prikupila i mogla da poteče svaki četvrti, peti dan. Tada natočimo vodu za piće i toliko - izjavio je Miljković.

Miljković je rekao da se i prethodnih jeseni javljao manjak vode na Suvoj planini, ali da ovakvu sušu i prirodnu katastrofu ne pamte ni najstariji meštani.

On je kazao da stočari iz Malog Krčimira, ali i belopalanačkih sela Mokra, Bežište i Kosmovac, koji takodje imaju krave i konje na ispaši na Suvoj planini, mole za što hitniju pomoć kako životinje ne bi uginule.

Izvor Rakoš na Suvoj planini oko kojeg se od subote uzaludno okuplja krdo krava i konja udaljen je od Niša svega sedamdesetak kilometara i do njega se stiže makadamskim putem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejan

pre 2 godine

Neka pitaju nekog vlasnika mini hidroelektrane da li hoće malo da im pusti vodi kako bi žedne životinje popile koju kap vode !

ASA KG

pre 2 godine

HAJDE SAD EKOLOZI,SVI PO 20 DIN I ETO VODE,UMESTO ŠTO MLATITE PRAZNU SLAMU PO BEOGRADU ! SVI NA STARU PLANINU ILI ZAĆUTITE ZAUVEK FOLIRANTI !!

milankukic

pre 2 godine

tu odmah država da reaguje imamo cisterni da to završimo ali treba da se vide i rezultati tog gesta dali isti ti ucenjuju državu u nekim segmentima

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set