• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jović

23.08.2020

18:22

(FOTO) PORED GOLUBAČKE I RAMSKE TVRĐAVE I "FETISLAM" TVRĐAVA DOBIJA NOVE OBRISE!

Vesti

(FOTO) PORED GOLUBAČKE I RAMSKE TVRĐAVE I "FETISLAM" TVRĐAVA DOBIJA NOVE OBRISE!

Podeli vest

Pored velelepnih zdanja Golubačke tvrđave i Ramske, na obali Dunava kod Kladova krenuli su radovi na rekonstrikciji i revitalizaciji još jednog srednjevekovnog lokaliteta , tvrđave Fetislam. Započeti su radovi na takozvanoj prvoj fazi , izgradnjom Vizitorskog centra u samoj tvrđavi a nakon toga slede infrastrukturni . Za ove namene izdvojena su sredstva iz projekta ,,Nasleđe na Dunavu,, iz programa prekogranične saradnje sa susednom Rumunijom , uz učešće Opštine Kladovo. Čitava vrednost procenjena je na preko milion evra.

Uporedo se odvijaju i radovi na rekonstrukciji i konzervaciji Malog grada , najstarijeg dela tvrđave Fetislam koji datira iz 16.veka, u okviru projekta "Tajne srdnjevekovnih tvrđava gvozdene kapije" prdviđenog programom IPA fonda prekogranične saradnje sa Rumunijom čliju realizaciju podržava Opština Kladovo.

Za ove poslove predviđeno je da se utroši preko 420.000 evra.

- Opština Kladovo postaje sve više interesantna destinacija za turiste. Tvrđava Fetislam je jedan od najvažnijih turističkih potencijala, koja će zasigurno privući svojim novim izgledom veliki broj posetilaca i postati veoma važan istorijski spomenik za čitavu Srbiju. Trenutno se rekonstruiše Mali grad u samoj tvrđavi. Sređuju se travnate površine a veliki radovi se očekuju već početko septembra meseca. Sve to biće finasirano srdstvima GIZ - a. Radi se o glavnoj kapiji, bedemima a već u nardnoj etapi uslediće rekonstrukcija pozornice - kaže Saša Nikolić prdsednik Opštine Kladovo.

Foto: Privatna arhiva

Započeti su i neophodni infrastrukturni radovi. Uveliko je u toku izgradnja kanalizacione mreže , vodovodne i radovi na elektrifikaciji samog objekta tvrđave.

U to će biti urošeno 23 miliona dinara iz Republičke kase, od strane resornog Ministarstva za privredu i Opštine Kladovo koja je i glavni investitor radova, naglašava predsednikm Nikolić i dodaje da je rekonstrukcija tvrđave ne samo od veoma velikog značaja za turizam već i čitavu privredu Opštine Kladovo.

Foto: Privatna arhiva

- Očuvanjem kulturne baštine stvaraju se bolji sulovi za turizam koji je svakako okosnica razvoja Opštine. Ali se time pospešuje i razvoj male privrede, ugostiteljstva što je nama od izuzetnog značaja. Radujemo se sto će naša tvrđava novim izgledom uskoro postati uređen kulturno istorijski lokalitet koji će po svemu biti prilagođen potrebama posetlaca i turista - ističe predsednik Saša Nikoć.

Uskoro se očekuje i okončanje poslova na tenderu kako bi se prešlo na odabir izvođača radova vezano za rekonstrukciju i konzervaciju Varoš kapije od prvog do šestog bastiona uz pripadajuće lagume, ulazne kapije u Mali gradu kao i male letnje pozornice. Vrednost ove investicij je preko 100 miliona dinara a početak radova očekuje se na jesen, tačnije početkom oktobra meseca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!
Politika

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!

Transatlantska liderska mreža i Evropski centar Atlantskog saveta iz Vašingtona, u saradnji sa Institutom za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda, organizuju konferenciju „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" koja će biti održana danas i sutra, 20. i 21. maja, u američkom Kongresu u Vašingtonu.

20.05.2024

10:52

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...
CNN TVRDI

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...

Iranski predsednik Ebrahim Raisi (63) stradao je u helikopterskoj nesreći koja se u nedelju dogodila u pokrajini na granici s Azerbejdžanom, a nakon jednodnevne potrage danas je utvrđeno da su osim šefa države poginuli i šef diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan i još sedam ljudi u letelici. CNN navodi da je Raisi bio najverovatniji kandidat za novog vrhovnog vođu Irana.

20.05.2024

09:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set