• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.07.2023

18:58

Novi plan Beograda! Slavija više neće biti ista, ali ima još - umesto parkinga gradiće se nešto neuobičajeno!

Tanjug/Google Maps

Beograd

Novi plan Beograda! Slavija više neće biti ista, ali ima još - umesto parkinga gradiće se nešto neuobičajeno!

Podeli vest

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda oglasio je javni uvid u Nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije blokova 15 i 16, između ulica Makenzijeve, Alekse Nenadovića, Njegoševe, Beogradske i Trga Slavija.

ako se navodi, ciljevi izrade plana je da se kroz sagledavanje prostornih mogućnosti lokacije, njenog neposrednog i šireg okruženja, "optimalno iskoriste mogućnosti ovog prostora i efikasnije koristi gradsko građevinsko zemljište". Ovim dokumentom, na prostoru parkinga na Trgu Slavija planirana je izgradnja komercijalnih sadržaja i objekta kulture.

Granicom izmena i dopuna plana obuhvaćen je prostor na ukupnoj površini od 3.16 ha sa vezama sa postojećom i planiranom infrastrukturom. Prostor je planskim rešenjem podeljen u dve celine - celinu nove izgradnje (prostor uz Makenzijevu) i celinu zonu sanacije (preostali prostor blokova). Zona planirane izgradnje nalazi se duž Makenzijeve ulice na sada neizgrađenim parcelama, kao i na parcelama u kontaktnom području Makenzijeve ulice, u ulici Prote Mateje i Alekse Nenadovića.

Kako je navedeno u planu, prediđa se da komercijalni sadržaji umesto sadašnjih 16a 40m2, zauzimaju 63a 45m2, kao i da se na 6a 87m2 izgradi ustanova kulture. Prema planu, na ovom prostoru neće biti postojećih površina za parking, a ostali parametri, poput površina za stanovanje i saobraćajnica, neće biti bitno menjani.

Foto: google map printscreen

Mapa novog plana Beograda

Biblioteka i kulturni centar na 700 m2

Planirana je površina za objekat kulture sa javnom površinom u funkciji saobraćaja - pristupnom saobraćajnicom u funkciji parkinga i pristupa planiranim objektima. Objekat će primarno biti namenjen biblioteci - 300 m2 - osnovni fond od 50.000 knjiga, internet - čitaonicu i jedan otvoreni višenamenski prostor, koji bi se mogao koristiti za manje kulturne skupove, priredbe ili izložbe.

Ostatak prostora se može koristiti kao kulturni centar, muzej, galerija, info-centar, medijateka... Planirana BRGP je maksimalno 700m m2, a maksimalna spratnost P+3+Ps.

Sala mira

U planu se navodi i da je zbog posebnog značaja spomenika kulture "Sale mira", koji je u vreme svog nastanka imala u društvenom, socijalnom i urbanističkom razvoju Beograda i Srbije i zbog kojih je i proglašena za spomenik kulture obavezno njeno adekvatno obeležavanje. Uzimajući u obzir činjenicu da je originalni objekat porušen, u cilju zaštite "duha mesta", na pogodnom mestu u okviru novog arhitektonskog sklopa, planirati prostor (salu) sa polivalentnom namenom i kompatibilnim sadržajima, opredeljen za javne skupove, debate, izložbe, tribine i drugo.

Salu orjentisati prema reprezentativnim otvorenim prostorima u okviru kompleksa (platou na uglu Beogradske i Trga Slavija, pešačkoj vezi između ulica Beogradske i P. Mateje ili javnim prostorima i atrijumima u unutrašnjosti kompleksa). U okviru novog objekta na adekvatan način obeležiti sećanje na uklonjeni spomenik kulture i njegov istorijski značaj.

Precizno definisanje položaja i načina rekonstrukcije "Sale mira" biće utvrđeno putem javnog arhitektonsko-urbanističkog konkursa. Naručilac plana je Vasa Vitorović iz Beograda, a nosilac izrade Urbanistički centar doo. Javni uvid traje do 26. jula.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Jezivi planovi NATO-a za Republiku Srpsku konačno obelodanjeni! Zapad bi voleo da od Balkana napravi crnu rupu koju može da kolonizuje! (VIDEO)
Live TV

Jezivi planovi NATO-a za Republiku Srpsku konačno obelodanjeni! Zapad bi voleo da od Balkana napravi crnu rupu koju može da kolonizuje! (VIDEO)

Šta smera NATO u Republici Srpskoj? Engleski lord Mark Lankaster sastavio je izveštaj o tome kakvi su planovi i interesi NATO-a na zapadnom Balkanu. Ovde je predloženo da se uvedu ograničenja za RS koja su dovedena do neprepoznatljivosti. U emisiji "Info jutro", gost je bio novinar Duško Vukajlović koji je govorio o planovima NATO-a za zapadni Balkan, Republiku Srpsku, ali i Srbiju.

31.05.2024

08:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set