• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: A.K.

02.02.2022

14:34

DRUŠTVENE MREŽE BRUJE O NADALOVOM DOPINGU! Doktor Dikić za Informer objasnio o čemu se radi!

Tanjug/Reuters

Tenis

DRUŠTVENE MREŽE BRUJE O NADALOVOM DOPINGU! Doktor Dikić za Informer objasnio o čemu se radi!

Podeli vest

Duštvene mreže bruje o navodnom dopingu Rafaela Nadala, koji je u nedelju u finalu Australijan open nakon što je gubio sa 0:2 napravio veliki preokret i pobedio Danila Medvedeva sa 3:2

Na društvenim mrežama se pojavio dokument koji pokazuje da je Nadal tokom karijere koristio  nedozvoljena sredstva.

Konkretno, radi se o dokumentu iz 2009. godine. Nadal je tada imao problem sa povredom ramena. Dobio je medicinsku dozvolu da može da koristi zabranjenu supstancu betametazon kako bi zalečio povredu. 

O čemu se radi i da li je Nadal bio dopingovan objasnio je za Informer.rs profesor doktor Nenad Dikić, osnivač Antidoping agencije Repubike Srbije i predsednik Udruženja za medicinu sporta Srbije.

 

 

- Ako je dobio izuzeće onda nije doping - rekao je doktor Dikić i dodao:

- U sportu imate supstance koje sportisti mogu da koriste ukoliko su bolesni, dobija se terapeutsko izuzeće. To je regularna procedura i veliki broj sportista koji imaju dijabetes dobijaju insulin, koji je zabranjen, sportisti koji imaju astmu dobijaju betagoniste koji su takođe zabranjeni. Tako je i Nadal, dok je bio povređen, dobijao kortikosteroide, ali uz dozvolu lekara. Nije to nikakava privilegija koju je imao Nadal, dozvoljave se izuzeće našim i stranim sportistima - istakao je prof. dr Nenad Dikić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Darja

pre 2 godine

Oduzeti mu titule. Ko se boga igra od boga i strada. Znaci nekom se uvazavaju medicinska izuzeca. Jedva cekam da cujem kako ce Nadal nadalje zdravsveno opstati?

Ja

pre 2 godine

I Djokovic je dobio izuzece pa nije smeo da igra.

Teniser

pre 2 godine

Još od ranih dana njegove karijere za Nadala se na veliko spekulisalo da koristi doping odnosno neka nedozvoljena sredstva. Doktor je u pravu da mnogi sportisti to koriste ali i na veliko zloupotrebljavaju. Najpoznatiji primer je Serena Vilijams za koju je takođe objavljeno da GOTOVO CELU KARIJERU ima medicinsko izuzeće za neke lekove sa liste zabranjenih i koji uključuju i kortiko steroide. Čak i da to nije potvrđeno, dovoljno je uvek bilo videti Serenu na šta liči i kako igra i pored poodmaklih godina - naravno, zato što je uvek bila "naduvana". Sa druge strane, indikativno, teniserima uglavnom iz Rusije, Hrvatske, Srbije i sl. se izriču drakonske kazne čak i kad je dokazano da nisu koristili ništa zabranjeno nego nisu izvadili krv tog momenta, čuveni skandal sa Viktorom Troickim koji mu je bukvalno uništio karijeru pre vremena.

Jocakg

pre 2 godine

I ja sam imao na početku njegove karijere dozu sumnje,da uzima nedozvoljena sredstva.Kad se otkrila afera sa Dr.Eufemijanom Fuentesom,onda sam bio siguran da se dopinguje.U toj aferi su pominjani javno biciklisti,ali koji nisu španci i oni su to i priznali.Jedini španac je bio Mancano koji je javno govorio o saradnji sa doktorom(nebitan lik na turu).Zanimljivo je da su od 200 njegovih " mušterija" 50-60 bili biciklisti,a ostali su fudbaleri,plivači,atletičari i teniseri! Španci su sve dokaze uništili! Šta bi se desilo u svetu sporta,kada bi se obelodanilo da su dopingovani Alberto Contador,igrači Reala i Barselone,Nadal itd.itd.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20