• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.10.2023

15:53

Anušić predstavljao Srbiju u Brazilu! Ovo daje blistave rezultate!

Lična arhiva

Ostali sportovi

Anušić predstavljao Srbiju u Brazilu! Ovo daje blistave rezultate!

Podeli vest

Na najvećem svetskom događaju o učenju plivanja 2023. godine, na internacionalnoj plivačkoj konferenciji, održanoj u Sao Paulu u Brazilu, Srbija je našla svoje mesto. Tokom više od 60 sati teorijskog i praktičnog programa među 44 predavača, kao jedini predstavnik iz Srbije, Vladimir Anušić, poznatiji kao Swimming Dad (Tata za plivanje), doprineo je razmeni znanja i iskustava na svetskom nivou kada je reč o plivanju od najranijeg uzrasta.

Konferencija, koja je okupila preko 1300 učesnika iz različitih delova sveta, bila je prilika da se plivačka zajednica poveže i razmotri ključne teme vezane za učenje plivanja, posebno kod dece uzrasta od 3 do 6 godina.

„Ovo je bila odlična prilika za  globalno umrežavanje Srbije kada je reč o učenju plivanja i razmeni iskustava najboljih plivačkih stručnjaka iz celog sveta. Ponosan sam što sam mogao da predstavljam Srbiju i podelim svoje znanje i iskustvo s ovom globalnom publikom. Verujem da ovakvi susreti mogu da doprinesu daljem razvoju učenja plivanja i poboljšanju kvaliteta rada sa decom od najmlađeg uzrasta, budućim plivačima kako u Srbiji, tako i širom sveta", objašnjava Vladimir Anušić.

Foto: Lična arhiva

 

 

Domaćin svetske plivačka konferencija, bio je legendarni brazilski plivač, osvajač nekoliko olimpijskih medalja Gustavo Borgesa, čime je obezbeđena visoka stručnost i autoritet na ovom događaju. Vladimir Anušić održao je inspirativnu radionicu na temu "Vežbe, složenosti progresije i dinamika napretka za decu od 3 do 6 godina". Njegovo predavanje je privuklo pažnju više od 1300 prisutnih, a izlaganje se fokusiralo na strategije i metode za uspešno učenje plivanja kod najmlađih uzrasta. Vladimir je podelio svoje bogato iskustvo i pristupe koji su dokazali svoju efikasnost u praksi.

Kako deca najbolje uče? Uče uz igru, ali i kroz primere iz okruženja. Najbolji primer smo im mi roditelji, treneri, učitelji… ali i druga deca u i oko vode. Svoju decu nisam učio da plivaju! Od malena samo sam se igrao sa njima sve vreme u vodi i oko nje. Primenjujući igru u vodi, i predstavljajući bazen kao najveće “igralište” na svetu motivisao sam moju decu da zavole vodu, plivaju i uživaju. To sam primenio i na druge mališane uzrasta od 3 do 6 godina, na osnovu čega sam koncipirao i Swimming Dad koncept – plivanja i odrastanja dece u i oko vode”, ističe Anušić, dodajući da je plivanje, kao bilo koja druga veština koja se uči, proces i da je potrebno strpljenja sa obe strane. Neophodno je da plivanje uz igru bude dečija svakodnevica, jer igra kao pokretač, nikada neće biti prevaziđena.

Foto: Lična arhiva

 

 

Koliko je bitan torugao poverenja između plivača, trenera i roditelja? Šta se promenilo u učenju plivanja kod dece nekada, pre 30 godina i sada? Koju kombinaciju veština, znanja, pristupa u radu današnji treneri plivanja treba da imaju? Ovo su samo neka od pitanja na koje je iz svog trodecenijskog iskustva Anušić dao odgovore plivačkom auditorijumu tokom panela na kome je takođe bio jedan od učesnika. Svojim doprinosom na ovom panelu, Vladimir je dodatno obogatio diskusiju i ponudio vredne perspektive za uspeh u radu sa decom različitih nivoa znanja i veština. 

„Tokom višedecenijskog isksutva sa decom u vodi, slobodno mogu reći da su u ovo samo neki od ključnih elemenata koji najbolji čas plivanja uz igru može da ponudi deci, time i celoj porodici: Gde je svaki okret i pokret deo igre koja prerasta u životnu veštinu. Onaj u kome vreme leti. Dinamičan je. Čas plivanja je najbolji ukoliko je za decu bezbedan. Na najboljem času plivanja deca se ne smrzavaju, zato što stalno plivaju i u njemu uživaju. Onaj koji može deci da zadrži pažnju. Sa najboljeg časa plivanja deca neće da izađu iz vode, jer je zabavan. Na najbolji čas plivanja dolazi se i odlazi sa osmehom i daje slobodu kretanja deci. Sigurnost u vodi i oko nje. U njemu roditelji nisu treneri, već partneri. To je baš onaj čas plivanja gde je trener podrška u vodi, a ne samo kraj ivice bazena. Najbolji časovi plivanja podstiču samopouzdanje kod dece. Čas plivanja u kome su deca budući plivači, a ne takmičari. Motiviše, inspiriše i na igru miriše. Onaj čas plivanja koji oduzima strah deci“, objašnjava Anušić.

Od koga to sve zavisi? Kako od trenera, tako i od roditelja i dece. Kada se ova trojka dopunjuje, podržava, svaki čas plivanja uz igru može biti deci najbolji, dodaje Vladimir Anušić”

Vladimir Anušić je pre samo tri godine pred plivačkom elitom na ovoj konferenciji dobio priliku da govori na koji način motiviše, edukuje i priprema roditelje da uskoče u vodu, uživaju u plivanju sa decom od najranijeg uzrasta – od četvrtog bebinog meseca do treće godine detetovog života. Kao ambasador učenja plivanja u Srbiji i regionu Vladimir Anušić, i njegovo prisustvo na internacionalnoj plivačkoj konferenciji u Sao Paulu svedoči o globalnom priznanju i poštovanju koje je sticao kroz višedecenijski rad u svetu plivanja na najrazličitijim nivoima od plivača, trenera, generalnog sekretara Plivačkog saveza Srbije, edukatora, autora šest slikovnica o plivanju.

Više od dve decenije Vladimir Anušić je u svetu sporta, plivanja i radu sa decom svih uzrasta, počevši od beba, tinejdžera, studenata, vrhunskih plivača. Ni iskustvo sa veteranima mu nije strano, kao i rad sa decom sa invaliditetom. Svoje višegodišnje iskustvo sticao je kao i generalni sekretar Plivačkog Saveza Srbije, na Fakultetu za sport i turizam Tims, Plivačkom klubu Vojvodina. Osnivač je Baby Swim kluba u Beogradu i Novom Sadu. Osam godina bio je deo Waves Swim & Sports Academy u Dubaju. Decembra 2017, zajedno sa porodicom kreira digitalni prostor o plivanju kroz igru Swimming Dad (www.swimmingdad.com) . Autor je jedinstvenih šest dečijih edukativnih slikovnica o plivanju, po čijim motivima je nastala dečija lutkarske predstave o plivanju “Plivajte sa NAMA” koju izvodi dečije pozorište Teatrilo, iz Novog Sada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Šta će Putin sad?! Rusija u ogromnoj opasnosti! Moskva prozrela tri trika koje je Amerika spremila za samit u Švajcarskoj!
RAT SVIM SREDSTVIMA

Šta će Putin sad?! Rusija u ogromnoj opasnosti! Moskva prozrela tri trika koje je Amerika spremila za samit u Švajcarskoj!

Na dnevnom redu „ mirovne konferencije “ o Ukrajini u Švajcarskoj, zakazane za 15-16. jun, od planiranih deset, ostala su tri pitanja: Nuklearna bezbednost, bezbednost plovidbe i razmena zatvorenika po formuli „svi za sve“. Ovo je rekao politikolog, generalni direktor Instituta za političke studije Sergej Markov u emisiji „Prvi Sevastopolj“.

28.05.2024

18:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!
Srbija

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!

Vatrogasac Darko Sinđelić iz Ivanjice ima nesvakidašnji hobi. Za neke je to umetnost, jer kako nazvati skulpture koje on pravi rezbarenjem voća i povrća! Njegova dela sve češće krase stolove na veseljima u Čačku i okolini, ali se za ovo neobično umeće jednog vatrogasca čulo i u čitavoj Zapadnoj Srbiji.

28.05.2024

15:31