• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.03.2022

11:45

OVO NISTE ZNALI, TRENER IVANE VULETE ZA INFORMER OTKRIO NEPOZNATE DETALJE: Bila je pod ogromnim pritiskom, ali kad je bilo najteže pokazala je koliko je superiorna!

Starsportphoto

Ostali sportovi

OVO NISTE ZNALI, TRENER IVANE VULETE ZA INFORMER OTKRIO NEPOZNATE DETALJE: Bila je pod ogromnim pritiskom, ali kad je bilo najteže pokazala je koliko je superiorna!

Podeli vest

Ivana Vuleta se u nedelju domogla još jedne medelje, 12. sa najvećih takmičenja i opet potvrdila da bolju od nje nemamo

Definitivni je bez prema, odbranila je Ivana Vuleta zlatnu medalju osvojenu u Birmingemu i tako postala prva Evropljanke kojoj je to pošlo za rukom. Još jednom je priredila performans za pamćenje. Letela je do daljine od sedam metara i šest centimetara za njeno drugo svetsko zlato u dvorani.

Od 12 medalja sa najvećih takmičenja ovo je bilo šesto Ivanino zlato. Ponovo smo je gledali kako ponosno stoji na najvećem postolju, kako plače uz Bože pravde i mi smo plakali sa njom.

Ivana je bila pod priskom


Da je bilo lako, nije! Možda je bilo i najteže do sada. Imala je Ivana veliko breme na leđima, posle četvrtog mesta na Olimpijskim igrama u Tokiju, očekivanja, domaće publike, svi su već videli novo zlato oko vrata... Ali, nije poklekla pod pritiskom, pobedila je i sebe i protivnice.

Najteže se dobijaju unapred dobijene bitke - kazao je za Informer Goran Obtradović, pod čijom trenersom palicom je Ivana Vuleta osvojila novo zlatno odličje.

Foto: Starsportphoto

Goran Obradović i Ivana Vuleta

- Vi ste želeli, mi smo želeli. Svi su želeli tu zlatnu medalju... Naravno, to je stvorilo pritisak na Ivanina leđa. Međutim, ona je opet, ko zna koji put, pokazala da kada je najteže ona može da proizvede najbolje skokove.

Foto: Starsportphoto

 

Uvek je lakše osvojiti nego odbraniti medalju, a Ivana je branila zlato sa Svetskog prvenstva u Birmingenu pre pre četiri godine i to pred svojim navijačima.

- Kada  osvajate prvi put niste favorit. Ali, kada osvojite svaki sledeći put jeste i imate veći pritiska na leđima da to odbranite. Odbrana medalje i to pred domaćom publikom... Nema diskusije, bili smo pod pritiskom. Međutim, Ivana je lavica, izvela je to na najbolji mogući način. Ne samo što je pobedila, nego je napravila veliku distancu u odnosu na drugu, 21 cantimetar. Pokazala je koliko je superiorna.

Evropsko ili svetsko prvenstvo?

 

Ivana Vuleta tek treba da odluči da li će nastupiti na velikim takmičenjima u nastavku 2022, jer su predstojećeg leta na programu Svetsko prvenstvo u SAD u julu, a potom Evropsko u Minhenu u avgustu.

- Treba biti pametan i dobro programirati buduće takmičenje. Ove godine ćemo imati Evropsko i Svetsko prvenstvo na otvorenom, baš zbog kovida, imamo dva takmičenja. Da li ćemo ići na obe ili samo na jedno, još nismo doneli odluku, ali hoćemo u narednih sedam dana kada sagledamo šta je važnije i korisnije za Ivanu - kazao je trener Obradović.

 

 

Tvrdoglava lavica

I pored pritiska i velikih očekivanja, huk sa tribina je bio i kec u rukavu naše najbolje atletičarke. 

- Ivan uvek iz publike izvlači maksimum. Tu energiju pretvara u neku njenu daljinu. To se desilo i ovog puta. Imala je malo problema sa  zaletom zbog ritma, pokušavala je da pruži 110 odsto, a to ponekad ume da stvori probleme u zaletu. Nije bio tečan kako smo na treningu radili, ali je uspela da se koncentriše za taj skok, a to je bilo dovoljno da preleti sedam metara. Verovatno je bila spremna i za više, ali sticajem okolnosti, kako se takmičenje odvijalo, bilo je mnogo prestupa, to je takmičenje, najvažnije je da se fokusirate na pobedu i zlatnu medalju. 

 

Foto: Starsportphoto©

Svetska šampionka, Ivana Vuleta

MEDALJE NA NAJVEĆIM TAKMIČENJIMA


2013. SP u Moskvi na otvorenom - bronza

2014. SP u Sopotu u dvorani - bronza

2014. EP u Cirihu na otvorenom - srebro

2015. SP u Pekingu na otvorenom - bronza

2015. EP u Pragu u dvorani - zlato

2016. OI u Riju - bronza

2016. SP u Portlandu u dvorani - srebro

2016. EP u Amsterdamu na otvorenom - zlato

2017. EP u Beogradu u dvorani - zlato

2018. SP u Birmingemu u dvorani - zlato

2019. EP u Glazgovu u dvorani - zlato

2022. SP u Beogradu u dvorani - zlato

Sa ogromnim očekivanjima otputovala je letos u Tokio da napadne tron, ali u finalu nije uspela da ponovi skok iz kvalifikacija, pa je ostala na četvrtoj poziciji bez medalje. To je nije sputalo u Beogradu. Vratila se na željeni put i pokazala  da još nije ispričala sve što ima...

- Nije bila zabrinuta zbog toga pre takmičenja. Da li je bilo u podsvesti tokom takmičenja? Ne znam, ali pre takmičenja nije sigurno. Imali smo kvalitetne pripreme i tu mogućnost da koristimo Arenu kao domaćini. Poslednje tri nedelje smo trenirali u Areni, treninzi su bili odlični, tako da je i njeno samopouzdanje raslo. Ušla je u takmičenje puna vere u sebe. Ovo najviše godi i leči rane zbog Olimpijskih igara. Mislim da se vraća na stari put.

Na pitanje da li je nešto rekao Ivani pre skoka, da li je imaom savet, Obradović kaže:

- Ništa joj nisam rekao. Radimo zajedno 12 godina, dobro se poznajemo i pogledi govore sve.

Čeličnu volju ima Ivana, za sebe kaže da je uporna do beskonačnosti.

- Ja ću samo da dodam i tvrdoglava. U pozitivnom smislu, naravno. Kada nešto naumi to će i da ostvari.  

Onda ne moramo da brinemo, boriće se za medalju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

- Ponoviću još jednom - Bože zdravlja. To je najvažnije, ona ima 32 godine i moramo da budemo pažljivi i pametni u odabiru takmičenja u budućnosti. Ako budemo pametni i mudri mislim da ćemo uspeti da izguramo 2024. godinu. Tamo, opet Bože zdravlja, da pokuša da se popne na najviše pobedničko postolje - poručio je Goran Obradović.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31