• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: A.K.

10.07.2023

13:12

Informer analiza: Novak Đoković je mentalno najjači sportista na svetu!

Beta/AP

Novak Đoković

Informer analiza: Novak Đoković je mentalno najjači sportista na svetu!

Podeli vest

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković je mentalno najjači sportista na svetu, rekli su za Informer legendarni Božidar Maljković, predsednik OKS, i Ana Privrat, poznati sportski psiholog.

Mentalna čvrstina i strpljenje, kada je najteže i najpotrebnije, postali si sinonim za Novaka ĐokovićaGodine razvoja, konstantno unapređivanje, ne samo igre, nego i mentalne snage, doveli su do toga da srpski teniser postane na terenu bukvalno nesalomiv.

Takvu mentalnu gromadu svet još nije video. Na Vimbldonu je stigao je do 14 uzastopnih taj-brejkova na grend slem takmičenju, što još niko nije uradio. Nadmašio je idola Pita Samprasa koji je 1994. godine imao 12 taj-brejkova dobijenih u nizu. Mislili su da to niko nikada neće ponoviti.

Foto: EPAIMAGES

Novak Đoković

 

Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, znao je kakvu "glavu" Novak Đoković ima još 2006. godine.

- Mislim da je u pitanju 2006. ili 2007. godina. Došao sam u Split i za jednim stolom zatekao velikane našeg tenisa. Bili su Ivanišević, otac i sin, Goran i Srđan, Željko Franulović, Nikola Pilić, i još neki fudbaleri, najveće zvezde tadašnjeg sporta. Kada sam ih pitao šta ima novo rekli su mi: "imate jednog malog u Beogradu, biće broj jedan". Ja nikad čuo.  Ivaniševići klimaju glavom. Pitam, nisam znao, jer sam se bavio intenzivno košarkom, šta ga izdvaja od ostalih, bekhend, forhend, retern... Kažu mi "ima neviđenu glavu". Eto, ta neviđena glava... Ako te takvog proglase najveći velikani tadašnjeg jugoslovenskog sporta, a među njima i teniseri... Bio je to period krize, hteo je da napusti tenis. Rekli su mi da je to čudo od glave. Za tu glavu su zaslužni tata i mama, nema Boga. Genetika. Sve ostalo su prazne priče - ispričao je za Informer Božidar Maljković.

Foto: tanjug

 

 

Novak je fenomen svetskog sporta. Svet još nije video takvu mentaknu gromadu koja je sposobna da se nose sa svim nedaćama, na terenu, ali i oko njega. Što su udarci i napadi brutalniji Đoković je sve jači i sve moćniji.

- Ne znam nijednog velikog igrača koji je pobeđivao samo na domaćem terenu. Veliki igrač se postaje kada su svi protiv tebe, i kada protivnik igra prljavo i nekorektno, a i sudije vrlo često, da ne govorim o navijačima. Tada se postaje veliki igrač. On je za mene najveći sportista svih vremena. Mogu sad da rade šta hoće. On je najveći svih vremena.

Legenda nešeg sporta kaže da je za njega Novak Đoković veći i od Majkla Džordana.

Svi znaju koliko sam voleo Džordana, bio sam gost Bulsa zbog Kukoča. Ali, Džordan je imao mašinu iza sebe, strašne ljude. Novak nije imao nikoga, imao je tatu i mamu. Jeste mu pomogla Jelena Genčić. Naravno, Ivanišević, poznajem ga odlično, oni su idealan par. Dva pozitivna mangupčića... Pogodio je i u izboru ljudi oko sebe - jasan je Maljković.

 

Foto: Ana Privrat

Ana Privrat, sportski psiholog

 

Sportski psiholog Ana Privrat objašnjava za naš portal šta je najveća snaga Novaka Đokovića i šta ga čini mentalno najjačim.

 

- Uvek je prisutan u svakom momentu, igra poen za poen, tio je Novakova najveća snaga. Takođe, njegova najveća odlika, nije da je savršen, nego da ume da izađe iz svake situacije. I kada je loše ume da se vrati u meč. Njegov um je orjentisan da uvek traži rešenje. Nije koncentrisan na problem nego na rešenje. U tome je njegova najveća snaga, prisutnost u momentu i samopouzdanje. Sam je rekao da kada je ego postao njegov saveznik počeo je da pobeđuje. Ego je glas u glavi koji imamo, on u glavi ima najvećeg prijatelja. On je sam sebi najveća podrška, samopozdanje koje se jasno vidi na terenu. Preporučio je i svi mladim igračima vizualizaciju pre svakog meča. On to radi za sve sfere u životu, što je izuzetno bitno, jer je u glavi već prošao sve te situacije. Vizualizacija podiže novo energije, jer mozak ne zna da li je nešto zamišljeno ili se stvarno desilo. Već izlazi spreman, te situacije je već prošao, podiže samopouzdanje i adrenalin.

Vizualizacia, kontrola ega i kontrola emocija, sve to zajedno deo je moći našeg tenisera.

- Novak je vrlo emotivan, ali to iskoristi na najbolji mogući način. Ono što zovemo srpski  - inat. I lošu emociju uspe da iskoristi, jer su emocije naš pokretač. Zna da vlada emocijama, da ih usmeri, da i kada je loše on pronađe način i snagu da se vrati.

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

 

Svaki sportista ima četiri segmenta igre na kojima radi -  tehnički, taktički, fizički i mentalni deo.

- Sportista mora da ima dobru taktiku, tehniku, što se radi na treninzima, tu je kondicija, ishrana, a Nole vodi računa o sva četiri. Mentalna snaga je samo jedan segment. Videli smo da radi i disanje, koje je vrlo bitno, kada je nervozan,  tako spušta puls da se smiri. Taj mentalni deo je nešto na čemu mora da se radi. Kada ne vidi sam rešenje okreće se ka timu. Koliko god to nama zvučlo grubo, kako se obraća trenerima, on viče "šta da radim, šta da radim"... Uvek je orjentisan ka tome da nađe rešenje.  On je primer od koga svi može da se nauči.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija