• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

26.02.2024

22:21

Šta se ovo dešava u kvalifikacijama? Estonija šokirala Litvaniju, debakl Poljaka

fiba.basketball

Košarka

Šta se ovo dešava u kvalifikacijama? Estonija šokirala Litvaniju, debakl Poljaka

Podeli vest

Početak kvalifiakcija za Evrobasket doneo je brojna iznenađenja, pa su tako i večeras viđeni šokantni porazi Litvanije i Poljske.

Novu senzaciju priredila je Estonija i u Talinu nadigrala favorizovanog rivala Litvaniju sa 65:59 u H grupi evropskih kvalifikacija. Veliku bruku doživeli su Poljaci, koji su na svom terenu doživeli debakl od Severne Makedonije rezultatom 96:71. 

Tako je nastavljena seča favorita u ovim februarskim kvalifikacijama, pošto su prethodno u nedelju neočekivano izgubili svetski šampion Nemačka, kao i Španija. 

U okršaju baltičkih reprezentacija u Talinu viđena je velika borba i egal do poslednjeg minuta. Domaćini su bili bolji u prvom poluvremenu tokom kojeg su imali i plus 12, ali su se "zeleni" u nastavku rezultatski vratili, pa čak i poveli tokom poslednje četvrtine. 

Ipak, nisu se predavali Estonci, koji su uspeli da uvedu meč u neizvesnu završnicu i potom trijumfuju. 

Foto: fiba.basketball

Košarkaši Estonije iznenadili Litvance

Najefikasniji u ekipi Estonije bio je Janari Joesar sa 18 poena, a pratio ga je Sim-Sander Vene sa 13 poena. U redovima Litvanije istakao se Edgaras Ulanovas sa 16 poena, a dvocifren je bio još Tomaš Dimša sa 14. Košarkaš Crvene zvezde Rokas Gedraitis igrao je za goste, ali se nije proslavio pošto je pogodio samo jednu trojku iz pet pokušaja. 

Šokantan poraz upisali su Poljaci, koji su pred svojim navijačima dotučeni do nogu i to od Makedonaca. "Crveno-beli" koji kao jedni od domaćina Evropskog prvenstva već imaju obezbeđeno mesto na evropskoj smotri, odigrali su potpuno demotivisano i na kraju zasluženo izgubili i drugi put u ovim kvalifikacijama. Prethodno su na startu izgubili od Litvanije. 

Poljaci su dobro počeli meč i vodili na startu, ali su već sredinom prve četvrtine izgubili konce utakmice. Makedonci su tada nametnuli svoj ritam, krenuo ih je i šut, pa su do poluvremena potpuno preokrenuli i na odmor otišli sa plus devet - 47:38.

Foto: fiba.basketball

Košarkaši Poljske i Severne Makedonije

Očekivalo se da će Poljska odgovoriti u drugom poluvremenu, ali je usledila katastrofa. Domaćini su delovali poput amatera na terenu, što su raspucani gosti iskoristili i pogađali sve što su hteli, pa krajem treće deonice imali i 23 poena viška. I u poslednjoj deonici nastavljena je šuterska rapsodija Makedonaca, koji su održavali ogromnu prednost i rutinski priveli meč kraju. 

Fantastičan u makedonskoj reprezentaciji bio je košarkaš Uniksa Nenad Dimitrijević sa 32 poena, dok je Itan Hap postigao 19. Poljaci su na ovom meču bili oslabljeni neigranjem igrača Partizana Mateuša Ponjitke, koji se zbog obaveza u klubu vratio u Beograd.

U redovima domaće ekipe najefikasniji je bio Mihal Mihalak sa 20 poena.

Blamažu je izbegla Grčka, koja je slavila u gostima nad Holandijom 74:72 u okviru F grupe. "Heleni" su bukvalno u poslednjim trenucima meča stigli do trijumfa i to poenima Mihaila Luncisa na devet sekundi do kraja. 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija