• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: V.Ž.

20.02.2024

07:16

Samo bez poraza od "indijanaca"! Kreće "Operacija Evrobasket": Evo šta čeka Karijevu Srbiju

fiba.basketball

Košarka

Samo bez poraza od "indijanaca"! Kreće "Operacija Evrobasket": Evo šta čeka Karijevu Srbiju

Podeli vest

Kreće "Operacija Evrobasket 2025"! Selektor Svetislav Pešić saopštio je spisak reprezentativaca i okupio "orlove" pred novi kvalifikacioni ciklus.

Srbija će u petak od 20 časova u Beogradu igrati sa Finskom, a tri dana kasnije sastaće se sa Gruzijom u Tbilisiju.

Karijevi izabranici igraće u grupi G sa Danskom, Finskom i Gruzijom.  

Svetislav Pešić saopštio je spisak od 15 igrača na koje računa, među njima su: Aleksa Avramović, Aleksa Radanov, Aleksa Uskoković, Balša Koprivica, Vanja Marinković, Dejan Davidovac, Dušan Beslać, Dušan Ristić, Luka Mitrović, Marko Gudurić, Nikola Đurišić, Ognjen Dobrić, Ognjen Jaramaz, Uroš Trifunović i Filip Petrušev.

Na prvi pogled, ono što upada u oko i što obećava je da je na spisku čak sedam igrača koji su nastupali u Manili na Mundobasketu. Opravdanje za odsustvo dobili su NBA igrači Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić, Nikola Jović, Vasilije Micić i Boban Marjanović, kao i povređeni Nikola Milutinov.

Foto: AP/Photo

 

Sedmorici srebrnih iz Manile, najveća prednost biće uigranost pa ovog puta ne bi trebalo da bude problema koje smo imali u prethodnim kvalifikacionim "prozorima" kada je gotovo na svakom drugom meču igrao drugi tim.

Od ovih 15 igrača, selektor će morati da precrta trojicu pred početak. 

E sad, zašto je važna uigranost, koju nismo imali u bližoj prošlosti i zbog koje smo, recimo dva kvalifikiciona ciklusa za EP 2022. i SP 2023. nismo baš tako glatko dolazili do cilja. 

Na putu do Evrobasketa 2022. gubili smo od Švajcarske (92:90), kojoj je to, uzgred, bila jedina pobeda u tom ciklusu, pognute glave "orlovi" su napuštali parket i u Beogradu, posle poraza od Gruzije usred "Pionira" (90:94).

Foto: ZHU Hе / КSS

 

Nije sporno da smo takmičenje završili na prvom mestu, ali samo uz pobedu više u odnosu na trećeplasiranu Finsku i poraze koji sasvim sigurno nisu smeli da nam se dogode.

Dosta napeto bilo je i u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Japanu, Indoneziji i na Filipinima. U prvom delu takmičenja po grupama završili smo kao treći u grupi posle poraza od Letonije (59:66), od Belgije u "Čairu" (73:74) i na gostovanju (69:73). Dobro, poraz od Grčke u Atini (92:97) ipak nije u domenu neočekivanih, pa smo se na kraju kao drugoplasirani našli na svetskoj košarkaškoj smotri, gde smo umalo ostali bez zlata posle poraza u finalu od Nemačke (77:83).

Foto: Starsportphoto©

 

Ako smo iz poraza od rivala od kojih smo minimum za klasu jači, nešto naučili, super, jer brukanja, naročito sada kada smo vicešampioni sveta više ne sme da bude.

Kao što ne sme da bude ni neugranosti, koju je za Informer svojevremeno prokomentarisao i legendarni Goran Grbović: 

- Utakmica sa Letonijom, a onda i ova protiv Belgije pokazala nam je da nemamo odgovor na bolje organizovane timove, da budem precizniji, na ekipe koje su imale više vremena za pripreme. Ljudi, Kari nije znao ni sa kojim sastavom će u kvalifikacije, jasno je svima da već u drugoj fazi protiv Grčke, Turske i Velike Britanije, većine ovih momaka neće biti na terenu. On je majstor svog zanata, ali nije imao vremena za pripreme - izjavio je Grbović posle poraza od Belgije u Nišu. 

Foto: Tanjug

Novi kapiten Luka Mitrović

U grupi nas čeka Finska na čelu sa Laurijem Markanenom, ali i Gruzija koja u poslednjih nekoliko godina ima sastav da svima pomrsi računa sa Šengelijom i Šermadinijem, ali i srpskim stručnjakom Aleksandrom Džikićem, kao selektorom.

Danci će biti autsajderi u ovoj grupi, ali će se sigurno nadati da mogu da učine ove mečeve interesantnim. Lundberg iz Virtusa i Šilds i milanske Olimpije su vedete skandinavske reprezentacije.

Na završni turnir će se plasirati tri prvoplasirane ekipe iz grupa, osim onih grupa u kojima su domaćini Evropskog prvenstva, koji automatski prolaze, a uz njih idu dva najbolja plasirana tima iz njihove grupe.

Kvalifikacije će se odigrati kroz tri prozora: 19-27. februar 2024, 18-26. novembar 2024. i 17-25. februar 2025. godine.

Titulu osvojenu 2022. braniće selekcija Španije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12