• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Vuletić

05.10.2023

08:00

INFORMER ANALIZA: Počinje Evroliga! Ko su favoriti, ko je najviše trgovao, a ko nazadovao

Reuters

Košarka

INFORMER ANALIZA: Počinje Evroliga! Ko su favoriti, ko je najviše trgovao, a ko nazadovao

Podeli vest

Vreme je! Počinje elitno takmičenje Starog kontinenta - Evroliga, a sve utakmice prvog kola biće na programu večeras! Mnogi timovi imaju visoka očekivanja, nekoliko poznatih NBA imena će debitovati u Evropi, što sve nagoveštava jednu od neizvesnijih takmičarskih godina do sada!

Sam završetak prošlogodišnje Evrolige bio je na spektakularan način - osvajanjem titule, mnogo ranije, otpisanog Real Madrida.

Nakon toga, usledilo je vruće leto, prepuno senzacionalnih transfera i potpisa. Igrači poput Džabari Parkera, Serža Ibake, Kembe Vokera i Frenka Kaminskog su stigli direktno iz NBA lige i debitovaće u Evroligi.

Foto: EPA

Slavlje Real Madrida

Ako se po jutru dan poznaje, na parketima širom Evrope prštaće od kvaliteta!

CRVENA ZVEZDA

Krenimo redom, prvo od predstavnika naše zemlje i timova koji nas najviše interesuju. Crveno- beli su ovog prelaznog roka bili drugi najaktivniji kupci, a više od njih trgovao je samo Panatinaikos. Stiglo je čak deset novih igrača, među kojima su neka od najvećih imena u ovogodišnjem izdanju takmičenja.

Napokon se obistinila želja "delija" pa je na mali Kalemegdan stigao Miloš Teodosić, čiji se transfer najavljivao godinama unazad. Pored njega, u bojama vicešampiona regiona debitovaće sjajni Šabaz Nejpir, čiji bi potpis verovatno bio glavna vest da nije gorepomenutog Teodosića. Stigli su Džoel Bolomboj i Dejan Davidovac iz CSKA, a srpski reprezentativac je dobro poznato lice svim pristalicama kluba, pošto se vraća na "mesto zločina" nakon jednogodišnje pauze. Među pristiglima je i mladi Marko Simonović iz Čikago Bulsa, Majk Tobi, Jago Dos Santos, Adam Hanga i Rokas Gidreaitis. Poslednji je crveno-belu opremu zadužio Nemanja Bjelica, ali se njegov debi odužio zbog obnovljene povrede lista zbog koje je presedeo prošlu sezonu u Fenerbahčeu. Uprkos mnogim novajlijama i izmenjenom sastavu, velika je prednost što, za razliku od prošle godine, Duško Ivanović ima punu kontrolu nad timom od samog početka. Crnogorski stručnjak imao je udela i u odabiru pojačanja, te se očekuje sjajno izdanje crveno-belih.

Foto: kkcrvenazvezda.rs

Šabaz Nejpir - očekivani nosioc igre

PARTIZAN

Drugi srpski predstavnik i tim koji je "ostao dužan" Evroligi prošle godine. Tim Željka Obradovića bio je na ivici prolaska na fajnal-for i to umalo nadigravši kasnijeg šampiona Real Madrid. Zbog svega toga, motiv crno-belih je veći nego ikada, što su potvrdili više nego aktivnim prelaznim rokom. Nakon što su osigurali Kevina Pantera, Džejsa Nanelija, Zeka Ledeja i Aleksu Avramovića, red je bio na zamenu Dantea Egzuma, Matijasa Lesora i Jama Madara, koji su napustili Humsku.

Pozicija plejmejkera popunjena je povratnikom Ognjenom Jaramazom, koji će, zajedno sa Avramovićem, biti zadužen za organizaciju napada šampiona regiona. Mesto u reketu rezervisano je za jednog od najboljih centara u istoriji koledž košarke i nekada ogromnog NBA potencijala, Frenka Kaminskog. Uprkos kritikama Andree Trinkijerija, odličan je to posao Partizana. Zajedno sa njim, put Beograda iz Amerike krenuo je Pi Džej Doužer, čiji će zadatak biti da odmeni odsutnog Dantea Egzuma. Uzevši u obzir simpatije "grobara" prema Australijancu, neće biti lako. Tim je takođe pojačao Mateuš Ponjitka, a trener Željko Obradović je više puta ponovio da je u opticaju još jedan novi igrač

Foto: Starsportphoto

Frenk Kaminski

ALBA 

Ukoliko se neki tim ističe kao potencijalni "ubica iz senke", onda je to, bez ikakve sumnje, Alba. Berlinski tim godinama strpljivo gradi tim sa talentovanim mladim igračima i ponekim zvučnijim imenom "sa strane". To zvučnije ime ove godine je Sterling Braun. Amerikanac je neko vreme bio standardan u postavam Milvoki Baksa, a onda je usledio izlet po razvojnim timovima NBA lige. Uz njega, okosnicu tima činiće fantastični šuter pristigao iz Toronto Reptorsa, Met Tomas uz "starosedeoca" Gabrijela Proćidu. Reketom će patrolirati 2,24 metara visoki Krist Koumađe, a sa klupe dirigovaće dokazani stručnjak Izrael Gonzales.

Foto: AP/Photo

Sterling Braun u dresu Milvokija

EFES

Ove sezone, Efes je jedan od timova iz kategorije onih koji su nazadovali. Istanbul je napustio nekadašnji MVP i njihov najbolji igrač Vasilije Micić i njegov izostanak biće nenadonadiv. Odlazak Ergina Ataman sa klupe je možda i dobra odluka, naročito ako se uzme u obzir da na njegovo mesto seda dugogodišnji pomoćnik Željka Obradovića u Fenerbahčeu, Erdem Džan. Bitan posao je Efes napravio zadržavanjem Šejna Larkina, ali da bi u tome uspeli, morali su učiniti Amerikanca najplaćenijim igračem u Evroligi sa platom od 4 miliona evra po sezoni. Olakšaće Larkinu umnogome posao činjenica da sastav nije mnogo izmenjen. Ostali su u plavom dresu Vil Klajburn, Elajdža Brajant, Rodrig Buboa, Tibor Plajs i Ante Žižić.

Foto: Starsportphoto

Šejn Larkin - Sve oči uprte u njega

MONAKO

Možda najgledanija ekipa u Evropi ove sezone! Razloga za ogromno interesovanje publike će itekako biti zbog neverovatnog individualnog kvaliteta koji će Saša Obradović imati na raspolaganju. Protekle sezone je tim iz kneževine po prvi put osvojio francuski šampionat, zauzeli su treće mesto u Evroligi, te su im apetiti ove godine još veći. Napravili su najveću "bombu" ovoga leta, potpisivanjem četvorostrukog učesnika ol-star utakmice, Kembe Vokera. Zamislite bekovsku liniju Majk Džejms - Kemba Voker, e, pa ne morate, gledaćete je! Očekivano, pored ovakvog dovođenja, tim nije želeo, niti je mogao, mnogo štošta menja u sastavu. Osigurani su bitni igrači role, Džordan Lojd, Donatas Motijeunas, Eli Okobo i Džon Braun, a na klupi je ostao srpski stručnjak Saša Obradović.

Foto: profimedia

Kemba Voker

BASKONIJA

Toliko neprimetni da je nepoznato u koju kategoriju ih smestiti. Ekipa iz Vitorije je prošle godine krenula sezonu silovito, pa su dugo bili i prvi. Vremenom se pokazalo da igra zasnovana na šutu za tri poena nije pouzdana na duže staze, uprkos neverovatne sezone Markusa Hauarda. Nekadašnji bek Denver Nagetsa ostao je u Baskiji, a čelnici "ovnova" bili su zadovoljni timom iz prošle godine pa su većinu sastava zadržali. Vanja Marinković će ponovo biti deo prve petorke, a pored njega, biće jači za ostanak Metjua Kostela, Tadasa Sedekerskisa, dok su bitna pojačanja Niko Menion i Čima Moneke, koji se nije proslavio u kratkom mandatu u Monaku.

Foto: Starsportphoto

Vanja Marinković ponovo među glavnim adutima Baskijaca

ARMANI

Monako je "bum" napravio potpuno neočekivano. Tačnije, niko nije znao da je u pregovorima igrač kalibra Kembe Vokera, dok je Armani svoje redove pojačao za ubedljivo najtraženijeg igrača ovog prelaznog roka - Nikolu Mirotića. Nakon što su iz trke ispali PAO, pa gotovo izvestan transfer sa Partizanom je otkazan, umešao se tim iz Milana iz senke. Na njihovu nesreću, zbog tog dogovora nisu bili u finansijskom stanju kako bi se pojačali još nekim zvučnijim imenom. Maodo Lo, Stefano Tonut i Aleks Pojtres nisu igrači koji bi navijačima podigli ambicije na najviši nivo.

Foto: EPA

Nikola Mirotić

BARSELONA

Upravo je Barselona tim iz koje je Mirotić otišao nakon odluke uprave da se budžet košarkaškog tima iz Katalonije prepolovi. Koliko je plata nekadašnjeg NBA igrača bila opterećujuća za Barsu, najbolje svedoči podatak da su, sa smanjenim budžetom, uspeli da dovedu igrače poput Džabarija Parkera i Vilija Ernangomeza. Velika promena biće i na klupi, pošto je dirigentsku palicu zadužio nekadašnji košarkaš Rodžer Grimau. Uprkos manjoj platnoj moći, Katalonci su i dalje jedni od opasnijih timova, posebno zbog Ernangomeza. Nekadašnji MVP Eurobasketa 2022, čini se kao idealnim za evropski stil košarke i predviđaju mu se sjajne brojke.

Foto: REUTERS/Annegret Hilse

Vili Ernangomez sa priznanjem za MVP-ja Eurobasketa

BAJERN

Još jedan tim "u košu" sa Monakom za one koji su najviše napredovali. Bavarci su ovoga leta "razvezali kesu" i u Minhen su doveli izuzetne igrače. Naravno, u centru pažnje je debi NBA veterana Serža Ibake, ali su izuzetno uticali na ambicije navijače dolasci igrača poput Karsena Edvardsa i Leandra Bolmara. Posebne razloge za optimizam pruža im glavna reč koju će voditi povratnik trenerskom poslu Pablo Laso.

Foto: AP/Photo

Serž Ibaka

FENERBAHČE

Turski tim se takođe drži poslovice "dobre stvari ne treba menjati". Na klupi je Dimitris Itudis, na terenu su Marko Gudurić, Tajler Dorsi i Skoti Vilbekin - to je bio prioritet tima iz Istanbula. Poptis Jama Madara je jedini veći posao koji su žuto-crni obavljali tokom prelaznog roka, a ostatak tima popunili su domaćim igračima. Prošle sezone ispali su u plej-ofu nakon izuzetne serije sa Olimpijakosom, koji je igrao finale, pa su ubeđeni da su na tragu dobitne formule.

Foto: Starsportphoto

Marko Gudurić - jedna od okosnica tima

ASVEL

Jedan od timova koji izlazi na teren danas i to na parket beogradske "Arene". Rival Crvenoj zvezdi u 1. kolu je bio među najlošijim ekipama prošle sezone, a, sudeći po prelaznom periodu, nisu mnogo menjali "taj" tim. Najzvučnije ime koje će na raspolaganju od ove godine imati Ti Džej Parker, svakako je Majk Skot, pristigao iz NBA lige. Najveća snaga francuskog tima i dalje je sa bekovskih pozicija, odakle prete Nando De Kolo, Pariz Li, Edvin i Frenk Džekson.

Foto: AP/Photo

Majk Skot

MAKABI

Još jedan rival srpskog predstavnika u 1. kolu danas. "Ponos" Izraela je, nekarakteristično za njih iz prethodnih godina, bio u stagnirajućem stanju veći deo prelaznog roka. Potpisali su Džejmsa Veba iz Valensije i pristigao je Antonius Klivlend iz Hapoela. Ponovo će se Oded Kataš uzdati u poene preko Lorenca Brauna i, trenutno, povređenog Vejda Boldvina, koji neće igrati protiv Partizana.

Foto: Starsportphoto

Vejd Boldvin

OLIMPIJAKOS

Jedno od glavnih pitanja vezano za crveno-bele iz Pireja je "kako će tim izgledati bez MVP-ja Evrolige, Saše Vezenkova?". Na njegovu poziciju stigao je Ignas Brazdeikis, koji se preporučio dobrim igrama na ovogodišnjem Mundobasketu. Međutim, primarni "posao" Olimpijakosa u promeni igračkog kadra je povratak Nikole Milutinova u Pirej. Ekipa je već demonstrirala silu pregazivši Panatinaikos u finalu Superkupa Grčke, te na krilima tog ubedljivog trijumfa iščekuju istog rivala u derbiju 1. kola Evrolige.

Foto: AP/Photo

Nikola Milutinov - ponovo u dresu Olimpijakosa

PANATINAIKOS

Ubedljivo najaktivniji kupac ovogodišnjeg bazara igrača. Činilo se da nema košarkaša sa kojim Atinjani ne pregovaraju ili kojeg nisu potpisali. Na sve to, doveli su i kontroverznog Ergina Atamana da vodi taj tim "plaćenika", pa su zaradili etiketu "negativca" u košarkaškoj Evropi. Obukli su "zeleno" Matijas Lesor i Janis Papapetru iz Partizana i Luka Vildoza iz Crvene zvezde, a tim podno Akropolja predstavljaće i Kajl Gaj, Džerijan Grent, Huančo Ernangomez i Kostas Adetokumbo od "novajlija".

Foto: EPA

Ergin Ataman

REAL MADRID

Prošlogodišnji šampion i ove sezone ima mnoštvo "nevernih Toma". Uprkos dokazanoj klasi, i dalje ima onih koji osporavaju kvalitet Madriđana. Sada su jači za povratnika Fakunda Kampaca, dok je ostatak šampionske ekipe Ćus Matea ostao gotovo netaknut. Uprkos navijača, kladionice ih smatraju glavnim kandidatom za odbranu titule sa kvotom na osvajanje od 4,95.

Foto: AP/Photo

Fakundo Kampaco - vratio se "kraljevićima"

VALENSIJA

Ekipa koja je umalo ostala bez mesta u elitnom takmičenju zbog problema sa dvoranom, ipak je i ove godine u društvu najboljih. Brendon Dejvis je bio jedno od imena dovođeno u vezu sa Crvenom zvezdom, a na kraju je zavšio baš u španskom timu. Trener Aleks Mumbru se dokazao kao majstor na terenu, što kao igrač, što kao trener, te Valensija ove sezone važi za ekipu koja bi mnogim favoritima mogla pomrsiti račune i oduzeti unapred upisane bodove.

Foto: Starsportphoto©

Brendon Dejvis

VIRTUS

Evo još jednog tima koji je nazadovao u odnosu na prošlu godinu. Klupu ekipe napustio je Serđo Skariolo, a ekipa iz Bolonje neće više imati ni majstorije Miloša Teodosića. Pristigao je Ognjen Dobrić, koji je i predstavljen kao kapitalno pojačanje, a uz njega i iskusni Brajant Danston, Devonte Kejkok, Akile Polonara i Ife Lundberg. Međutim, sve to se čini tankim za ostale, kvalitetom krcate, timove takmičenja.

Foto: Starsportphoto©

Ognjen Dobrić- najveće pojačanje Virtusa

ŽALGIRIS

Koliko god delovali bezopasno, uvek dokažu suprotno. Litvanci su, tradicionalno, prošle sezone bili tvrd orah za mnoge favorizovane rivale, a nema razloga da mislimo da ove neće biti isti slučaj. Svakako, osetiće se nedostatak Ignasa Brazdeikisa, ali nada se Kazis Maksvitis da će Naz Mitru Long biti adekvatna zamena za reprezentativca Litvanije. Naravno, nadaju se dobrim partijama Kinana Evansa, koji je dobar deo prošle sezone presedeo zbog povrede kolena.

Foto: printscreen instagram

Kinan Evans

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija