• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.09.2023

08:24

Ohrabrenje za Borišu iz Španije! On i Pele su igrali bez bubrega!

Printscreen

Košarka

Ohrabrenje za Borišu iz Španije! On i Pele su igrali bez bubrega!

Podeli vest

Košarkašu reprezentacije Srbije i španske Saragose, Boriši Simaniću, odstranjen je bubgreg nakon komplikacija posle operacije na koju je morao zbog udarca Nunija Omota u meču trećeg kola sa Južnim Sudanom na Mundobasketu, a sada su stigle ohrbrujuće vesti za našeg sportistu iz Španije.

Situacija u kojoj se našao naš Boriša Simanić dešava se najčešće u saobraćajnim nesrećama, kaže doktorka Marija Markes u izjavi za špansku "Marku" i navodi da na jednu takvu povredu idu 64 potresa mozga ili 1.500 klasičnih sportskih povreda. 

Pravu dramu je prošao naš as u Manili, a njegova porodica, saigrači i cela nacija strepeli su zbog njegovog stanja. Boriša se sada oseća mnogo bolje, a ohrabrenje mu stiže iz Španije, jer renomirani tamošnji list podsećanja na slučaj  golmana Horhea D'Alesandra (74). Takođe oni navode da je i čuveni Pele od 1977. godine igrao bez jednog bubrega, ali je javnost za to saznala tek 2014.

Bio je Horhe čuvar mreže San Lorenca i Salamanke, a doživeo je pucanje bubrega tokom utakmice sa Atletik Bilbaom u zimu 1978. godine. Ono što raduje je da se on posle oporavka, uprkos savetima lekara, vratio na gol u četiri meseca kasnije i branio sve do 1984. godine.

Zanimljivo, Argentinac je ostao na terenu do kraja utakmice, a nakon meča stanje mu se znatno pogoršalo.

"Sećam se, imao sam sudar sa protivničkim igračem u drugom poluvremenu i bubreg mi je pukao na dva dela, ali nastavio sam da branim. Posle mi je u autobusu bilo jako loše, mokrio sam krv, a kada sam došao kući rekao sam ženi da zove maserku. Njih dve su me odvele u bolnicu. Sećam se da su mi, kada sam se probudio, rekli da više nemam bubreg. Nisam želeo to da prihvatim i automatski sam pitao kada ću ponovo moći da branim. To je bilo apsurdno i nemarno za to vreme, ali je to bila moralna snaga koja mi je pomogla da pobedim sudbinu" - rekao je D'Alesandr za "Marku".

Dobio je sjajni golman veliku podršku od tadašnjeg predsednika FS Španije, Pabla Porte, koji je za njegovu operaciju angažovao najbolje doktore u zemlji, nefrologa Pućverta i urologa Hil-Verneta, a nakon oporavka Horhe je zbog svoje odluke da se vrati na teren postao velika zvezda.

"Našao sam se na naslovnoj strani Marke i skoro svih novina u Španiji. Pokrenuta je skoro pa nacionalna debata. Tih dana fudbaleri nisu imali socijalno osiguranje, a zajedničko osiguranje nije htelo da me pusti da igram. Nudili su mi odštetu 250.000 pezeta, a imao sam čip od skoro 7.000.000. Radio sam trbušnjake četiri ili pet sati dnevno i trudio se da dižem tegove iz benča. Bila je to revolucionarna terapija, ne znaš kako je bilo podići 150 kilograma tada! Sada vodim normalan život. Mogu da popijem dva viskija, ali ne smem da preterujem sa alkoholom, a moram i da kontrolišem holesterol" - kaže Horhe.

Foto: AP/Photo

 

 

Istakla je doktorka Markes da su u to vreme u mnogim zemljama pacijenti sa rupturom bubrega proglašavani doživotnim invalidima, ali to nije bio slučaj sa odlučnim golmanom.

- Funkcija bubrega se obično normalizuje nakon šest ili osam meseci, ali Savez je želeo da ubrza D'Alesandrov povratak na teren", ispričala je doktorka Marija Markes.

Ovaj primer bi mogao da posluži kao ohrabrenje za našeg Borišu Simanića, koji svakako nije izgubio nadu da bi mogao da se vrati na parket i nastavi karijeru.

- Odlično sam stvarno. U početku je bilo baš nezgodno, ali iz dana u dan je sve bolje. Počeo sam i da hodam i da jedem, tako da se nadam ubrzanom oporavku... Zasad ne znam mnogo. Naravno, moguće je da opet zaigram. Znam samo da tri meseca ne smem ništa da radim. Posle toga me očekuju analize pod fizičkim naporom i onda ćemo sve znati posle toga -  ispričao je nedavno Simanić za Radio Beograd.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sastanak ministara odbrane Srbije i Azerbejdžana u Bakuu (FOTO)
Politika

Sastanak ministara odbrane Srbije i Azerbejdžana u Bakuu (FOTO)

Ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se danas u Bakuu sa ministrom odbrane Republike Azerbejdžan general-pukovnikom Zakirom Hasanovim, u okviru zvanične posete toj zemlji. Teme današnjeg sastanka bile su saradnja u oblasti odbrane i konkretni koraci za njeno unapređenje, kao i aktuelna političko-bezbednosna situacija. Razgovor ministara odbrane Srbije i Azerbejdžana, u prisustvu delegacija dve zemlje, održan je posle svečanog dočeka uz počasni stroj Garde i intoniranja himni.

14.06.2024

16:34

Gubitak ljudskih prava je reč sa najvećim stepenom upotrebe na KiM pod terorom Aljbina Kurtija! Oglasila se Vujičić na godišnjicu zabrane srpske robe
Politika

Gubitak ljudskih prava je reč sa najvećim stepenom upotrebe na KiM pod terorom Aljbina Kurtija! Oglasila se Vujičić na godišnjicu zabrane srpske robe

Godinu dana je od anticivilizacijske odluke o zabrani uvoza srpske robe na Kosovu i Metohiji i pričinjene štete do sada u iznosu od 210 miliona evra. Gubitak ljudskih prava i sloboda su reči koje su pod terorom Aljbina Kurtija sa najvišim porastom upotrebe, sudeći po njihovoj svakodnevnoj primeni nad srpskim narodom na tlu Evrope.

14.06.2024

15:20

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Podrhtava tlo oko Zaporožja! Objavljen novi plan ruske ofanzive!
Planeta

Podrhtava tlo oko Zaporožja! Objavljen novi plan ruske ofanzive!

Ukrajinske oružane snage su poslednjih dana izgubile oko dva desetina artiljerijskih oruđa izjavio je za Ria Novosti predsednik komisije Javne komore Ruske Federacije za pitanja suvereniteta i kopredsednik Koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Vladimir Rogov.

14.06.2024

16:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Ubi bože! Voćari pod Jelicom se hvataju za glavu!
Srbija

Ubi bože! Voćari pod Jelicom se hvataju za glavu!

Dan posle razarajućeg nevremena koje je pogodilo čačanska sela podno planine Jelice, zabrinuti voćari kupe plodove sa zemlje i sabiraju štetu. Velika oštećenja pretrpela je kajsija, koja za samo nekoliko dana pristiže na berbu.

13.06.2024

18:12