• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.10.2021

09:50

ŠTETA! Ove vesti nismo želeli da čujemo! NIŠTA od licence za klub iz ABA lige! Nama trebaju  veća tržišta! Bartomeu progovorio o Obradoviću!

Košarka

ŠTETA! Ove vesti nismo želeli da čujemo! NIŠTA od licence za klub iz ABA lige! Nama trebaju veća tržišta! Bartomeu progovorio o Obradoviću!

Podeli vest

Iako bi pojedini košarkaški klubovi, da bi se stvorio prostor za dobijanje dugodišnje licence, voleli da se Evroliga proširi na bar 20 učesnika u odnosu na sadašnjih 18, najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje za sada nema takve planove

Direktor Evrolige Đordi Bertomeu, nije imao dobre vesti za klubove i navijače iz regiona!

- Postojeći broj klubova je odgovarajući, uzimajući u obzir mnoge okolonosti. Moramo da vodimo računa i o kalendarskim okolnostima, jer s povećanjem učesnika uvećao bi se i broj utakmica, što bi moglo da izazove tenzije kod nekih akcionara. U ovom trenutku treba nam broj klubova koji će zadovoljiti očekivanja. U budućnosti stvari mogu da se promene, ali u predstojećem periodu stvari ostaju kakve su sada-  rekao je u razgovoru za Mozzart Sport  Đordi Bertomeu.

Ljubiteljima košarke u regionu izgleda čudno što ABA liga kao jedan od najvažnijih regiona za razvoj ovog popularnog sporta nema nijedan klub sa višegodišnjom licencom u Evroligi, dok Nemci imaju dva, Francuzi jedan... 

Foto: Starsportphoto

 

-  Da bi bila popularnija moramo da imamo više sredstava, a da bismo ih što više obezbedili, moramo da idemo na veća tržišta, a to su ova koja ste upravo napomenuli – Nemačka i Francuska. Ako hoćemo da razvijamo takmičenje, moramo da idemo ka Centralnoj Evropi i da investiramo u tržišta gde može značajno da se povećava navijačka baza. Tako na primer u Francuskoj ona je veća za 55 odsto ili 48 odsto u Nemačkoj. Ove cifre su zadivljujuće.

Jasno je njemu da i u Srbiji raste broj navijača, posebno s povratkom Željka Obradovića u Partizan, navijačka baza biće veća nego u mnogim drugim delovima Evrope...

- Tako je, ali pomenuli ste uspone i padove. Kakav je bio Partizan pre tri, četiri godine? Normalno je da postoje amplitude. Da bismo imali više navijača, idemo na tržišta sa više stanovnika, a Nemačka i Francuska imaju značajno više stanovnika.

Foto: Starsportphoto

 

Ipak, ljubitelji košarke u Evropi vole da gledaju našu košarku, što je jedan od razloga zašto smatramo da zaslužujemo bar jedno, ako ne i dva garantovana mesta u Evroligi.

- Da. I ja volim da je gledam. Zato ste jedno od samo dva takmičenja (sa VTB ligom) iz kog koje možete da se kvalifikujete za Evroligu i Evrokup. Grčka, recimo nema te opcije, niti Izrael. Željko Obradović je uvek bio s nama i uz nas, bez obzira da li je uzeo predah ili je radio. Sada je ponovo na trenerskoj klupi, što je sjajno. Nedostajao nam je. Presrećni smo što će doprineti mnogo novom formatu takmičenja.

Foto: Starsportphoto

 

Nažalost, nedavno nas je napustio jedan drugi trenerski velikan - Dušan Ivković.

- Duda je bio prijatelj, džentlmen, jedno od najvećih imena. Način na koji je razvijao igrače, uticao na evropsku košarku je neverovatan. Za nas je njegov odlazak ogroman gubitak. Njegovim odlaskom izgubili smo jednog od najvećih u našoj istoriji. Jedini je trener koji je imenovan za legendu Evrolige. Razgovaraćemo sa svim klubovima na koji način ćemo večno čuvati sećanje na njega.

Foto: tanjug

 

Za razliku od Evrolige koja od 2016. ne menja format, a od 2019. ni broj učesnika, Evrokup je pretrpeo nemale izmene (dve grupe sa po 10 klubova). U plej-ofu će se od od osmine finala do titule igrati samo jedan meč po rundi.

- Hteli smo da napravimo nešto sveže, drugačije u odnosu na sva druga takmičenja, kao i u odnosu na sve u prošlosti. Želeli smo da obezbedimo i više garantovanih utakmica. Ranije smo ih imali samo deset po ekipi, a ove sezone će ih biti 18. Ideja je bila da ovo dupliramo kako bi klubovima obezbedili veće prihode od ulaznica, sponzora.. Ujedno, novi format plej-ofa biće dalakeo zanimljiviji. Mislim da iz ekonomskog ugla četiri kontinentalna takmičenja jesu mnogo. Evroliga je najkvalitetnije, Evrokup je drugo takmičenje, Liga šampiona radi dobar posao, ali i četvrto (FIBA Evro kup). Ako nema ekonomskog smisla (za klubove) trebalo bi da bude razmotreno. Ali nije na meni da pričam, to je pitanje za FIBA i klubove koji učestvuju u tim takmičenjima.

Foto: Starsportphoto

 

Odgovorio je Bartomeu na pitanje da li je moguće da neko od timova iz ABA lige dobije licencu Evrolige ove ili sledeće godine?

- Poenta je da u vašoj ligi ima mnogo kompetentnih timova. Pored Partizana i Zvezde imate Budućnost, Cedevitu (Olimpiju)... Ako pogledamo Izrael, tamo je Makabi najuspešniji, u Grčkoj su, recimo, dva tima najdominantnija. Ali u ABA ligi imamo različite šampione. Ne smemo da zaboravimo sve te timove. Ako se bude širila Liga i u zavisnosti od smera u kom klubovi (vlasnici Evrolige) žele da idu, onda će verovatno i to pitanje biti na stolu. Ali u ovom momentu ništa od toga -  završio je Bertomeu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Sprema se invazija na Belorusiju! Plan su nazvali "Peremoga 2.0"!
Planeta

Sprema se invazija na Belorusiju! Plan su nazvali "Peremoga 2.0"!

Iza odluke o zauzimanju određenog regiona na teritoriji Belorusije ne stoji opozicija, već Zapad, ukazuju ruski eksperti, komentarišući upozorenje beloruskog predsednika da predstavnici beloruske opozicije, koji se nalaze u inostranstvu, žele da zauzmu jedan od regiona u zemlji, proglase novu vlast i da uvedu tamo snage NATO-a.

28.04.2024

17:42

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija