• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.O.

01.04.2024

18:27

Šokantna odluka - Nemci povlače dresove za EURO zbog promocije nacizma!

EPAIMAGES

Fudbal

Šokantna odluka - Nemci povlače dresove za EURO zbog promocije nacizma!

Podeli vest

Opomena poznatog istoričara urodila plodom.

Nakon sedam decenija saradnje Fudbalski savez Nemačke od 2027. godine imaće novog sponzora za proizvodnju sportske opreme. Kraj saradnje sa višegodišnjim saradnikom obeležila je spektakularna garnitura osmišljena za predstojeće Evropsko prvenstvo, ali je ta kreacija ponovo "pancere" dovela na naslovne strane svih medija širom Evrope. 

Naime, poznati nemački istoričar - Mihael Kenig, na svom Tviter nalogu objavio je fotografiju dresa. Problem predstavlja dizajn broja četiri, posebno na dresu sa brojem 44 budući da on neodoljivo podseća na oznaku SS divizije, zločinačke formacije koja je činila razne grozote togom Drugog svetskog rata. 

 

 

Kenig je pozvao Fudbalski savez Nemačke i FIFA na reakciju iako na EURU dres sa brojem 44 neće biti u funkciji. Problem predstavlja činjenica što bi navijači imali pravo da ga poruče i tako promovišu, kako Kenig kaže, nacizam tokom kontinentalne smotre.

Foto: EPAIMAGES

 

FIFA se nije oglašavala povodom skandala, ali FS Nemačke jeste. Već danas je sponzor u dogovoru sa čelnicima Saveza rešio da iz upotrebe izbaci dres sa brojem 44 iz opcija za kupovinu. 

- Blokiraćemo broj 44 što je pre moguće! U našoj kompaniji rade ljudi iz oko 100 zemalja i mi se zalažemo za promociju različitosti. Aktivno vodimo kampanju protiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i mržnje svih vrsta. Pojušaj da promovišemo bilo šta od toga nije deo naših vrednosti kao brenda - poručio je portparol "Adidasa" Oliver Brigen. 

Još uvek nije poznato šta će biti sa brojem 4 koji takođe podseća na jedno S u logu SS divizije. Pravila UEFA su jasna i na Evropskom prvenstvu mogu biti upotrebljeni samo brojevi od 1 do 26, dakle i četvorka. Ukoliko Nemci odluče da i 4 bude izbačeno iz upotrebe, UEFA bi morala da im dozvoli štampu i broja 27 za predstojeći EURO. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Nemci nemaju milosti! Uslov za selektora pred EURO!
Fudbal

Nemci nemaju milosti! Uslov za selektora pred EURO!

Čelnici Fudbalskog sabeza Nemačke ponudili su selektoru Julijanu Nagelsmanu (36) novi ugovor želeći da ga rasterete pred Evropsko prvenstvo u domovini (14. jun - 14. jul), ali izgleda da su mu samo nabili pritisak.

29.03.2024

09:27

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Ruska ofanziva na Harkov daleko je više od pukog vojnog poraza Ukrajine! I Zapad i Kijev to znaju, zato i boli toliko!
Jasno kao dan

Ruska ofanziva na Harkov daleko je više od pukog vojnog poraza Ukrajine! I Zapad i Kijev to znaju, zato i boli toliko!

U "Čapajevu", sovjetskom filmskom klasiku iz 1930-ih, koji je još uvek dobro poznat u ruskoj i ukrajinskoj popularnoj kulturi, poznata ključna scena prikazuje "psihološki napad". U filmu se ovo ne odnosi na propagandu ili informacioni rat, kao što bismo sada mogli pretpostaviti. Umesto toga, napad je disciplinovano napredovanje preko pravog bojnog polja, izvedeno sa toliko sjaja da gotovo uspaniči branioce u porazu. U starom sovjetskom filmu, ovaj napad je odbijen.

15.05.2024

19:37

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija