• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.O.

15.03.2024

07:10

Sportski psiholog otkriva! Evo zašto se brojni asovi bore sa depresijom: Naučeni su da kriju svoje slabosti!

Ana Privrat, EPA Images

Fudbal

Sportski psiholog otkriva! Evo zašto se brojni asovi bore sa depresijom: Naučeni su da kriju svoje slabosti!

Podeli vest

Ana Privtat u razgovoru za "Informer.rs" govorila o uticaju sportske psihologije na živote vrhunskih profesionalaca.

Naizgled idealan život sportiste preko noći može da dobije obrise drame. Razloga je mnogo. Ogroman pritisak, mediji, povrede, porodični problemi, osude javnosti, loša forma... Mnogi faktori utiču na performanse, ali se najveće posledice osećaju kada vrhunski profesionalac postane običan čovek. Mentalne blokade i depresija više nisu tabu, sve veći broj sportista suočava se sa osudama, a uprkos svemu tome skupljaju hrabrosti da izađu u javnost i priznaju probleme koji ih muče kada ne nose dres, kimono, opremu... Kada skinu kopačke, patike ili sprinterice! 

Svetsku javnost nedavno je uzdrmalo priznanje Džona Vola, jednog od najplaćenijih igrača u NBA ligi, koji je u podkastu otkrio da je dva puta držao pištolj na slepoočnici i želeo da se ubije. Ljubav prema deci ostavila ga je u životu, Amerikanac je rešio da se uhvati u koštac sa depresijom i pobedi. 

O uzrocima zbog kojih dolazi do depresije i mentalnih blokada govorili smo sa sportskim psihologom Anom Privtat. 

- Sportisti su naučeni da svoje slabosti ne pokazuju van terena, onda to prenesu i van njega. Potiskuju svoje emocije, drže sve u sebi, a kada kap prelije čašu dolazi do depresije. Radi se o ljudima koji žive pod pritiskom, očekuje se maksimum na terenu i ugledno ponašanje izvan terena. Kada se to ne dogodi dolazi do osuda javnosti, često i uvreda... Osoba mora biti psihički stabilna da uprkos svemu tome sačuva svoje mentalno zdravlje, samopouzdanje i ljubav prema sportu. Viši nivo donosi više fanova, ali i više hejtera. Ukoliko sportista nema izgrađenu čvrstu i kvalitetnu sliku o sebi, negativni komentari mogu da utiču na mentalno zdravlje - započinje razgovor Ana Privtat. 

 

 

Pre tri godine mnogo je iznenadila odluka Naomi Osake da u momentu kada je bila najbolja teniserka sveta prekine igračku karijeru. Japanka se teško borila sa pritiskom i očekivanjima, a sve je eskaliralo na Rolan Garosu 2021. godine. 

- Profesionalac je čitav svoj život podredili sportu, ulog je ogroman. Teško se nose sa porazima, neuspesima i kritikama... Zbog pritiska i očekivanja dolazi do mentalnih blokada. U radu sa stručnim licima najvažnije je izgraditi čvrstinu, a nakon toga sve dolazi uživanje, mentalno zdravlje i uspesi - otkriva Ana Privtat, a potom dodaje. 

- Svaki sportista ima izgrađen dobar fokus, umeju da se nose sa problemom kako bi zadržali sportski performans na očekivanom nivou. Kada nije u akciji tada se suočava sam sa sobom, onda dolazi do najvećih mentalnih blokada. Zbog toga je bitna uloga stručnog lica ili postojanje druge osobe sa kojom može da razgovara o problemima. 

Važnu ulogu u životu profesionalnog sportiste imaju i mediji, o tome je govorio Vejn Runi kada je priznao da su u javnosti počele da se pojavljuju stvari iz privatnog života na šta nije navikao. Sve to može ta utiče na mentalno zdravlje profesionalca.

- Još jedan pritisak donose i mediji, kada je reč o privatnom životu od sportiste se očekuju dobre performanse, a onda i lepo ponašanje, to je još jedan zadatak. Šta radi, kako priča, kako mu izgleda život... Sređen privatan i profesionalni život je ključan za mentalno zdravlje svakog čoveka pa tako i profesionalnog sportiste. 

Sinonim za mentalnu snagu postao je Novak Đoković. Srpski teniser je snagom volje prošao kroz brojne probleme i stigao do statusa najboljeg svih vremena. Sa takvim mišljenjem saglasna je i naša sagovornica koja Đokovića smatra za mentalno najspremnijeg sportistu na svetu. 

- Veoma bitna karakteristika je mentalna snaga, volja sportiste da bude orijentisan ka rešenju. Gde ima problema, tu ima i rešenja. Najbolji primer mentalne snage je Novak Đoković. Verujem da se može doći do njegovog nivoa, ali je potrebno raditi na tehnikama. Kao što postoje vežbe za fizičku snagu, tako postoje vežbe i za mentalnu snagu. Bitno je pronaći fokus, kako izaći iz greške, imati realnu sliku o sebi, izgraditi uverenja. Majkl Felps je pisao o svojim problemima kako bi pronašao rešenje, sada su poznati, o tome je Novak govorio, razgovori u ogledalu sa samim sobom. Disanje je izuzetno važno, govor tela utiče na samopouzdanje, vizuelizacija, ulazak u zonu, ritam... Fil Džekson ima čitavu knjigu o tome, o miru i stanju bez misli govorili su Kobi Brajant i Majkl Džordan. 

 

 

Problemi sa depresijom i mentalnim zdravljem ne dešavaju se samo tokom karijere već i nakon iste. Brojni sportisti odali su se alholu, narkoticima, a neki su otišli i na drugu stranu zakona. Najsvežniji primer je Dani Alveš koji je osuđen na četiri i po godine zatvora zbog silovanja devojke u Barseloni. 

- Tokom karijere profesionalcu je čitav svet usmeren ka sprtu, a nakon iste teško im je da se snađu na novi život. Reč je o postsportskoj depresiji, najbolji lek za to je pronalaženje novog polja i nove karijere. Sportista je navikao da juri rezultat, stvara i napreduje. Potrebna im je nova profesija koju će zavoleti, to ne mora da bude usko vezano za sport. Organizam sportiste je navikao na lučenje mnogo adrenalina, potrebno im je to i ako ne mogu da ga pronađu u novom poslu, pronaći će ga u alkoholu, narkoticima... 

Uloga psihologa važna je za performanse sportiste, ali još važnije za zdrav mentalni život i van terena. Šitom sveta uloga sportskog psihologa igra važnu ulogu, dok u Srbiji situacija još uvek nije na potrebnom nivou. 

- Potražnja za sportskim psiholozima u Srbiji raste, ali je to još uvek mali broj. U Americi je to stalna praksa, mnogo sportskih psihologa rade i u Evropi, kod nas tokom poslednjih sedam godina za 30 odsto raste potražnja - podvukla je naša sagovornica. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Rezolucija o Jasenovcu ne sme proći u Crnoj Gori jer ljuti Hrvate! Zagreb preti Podgorici odmazdom! Šta će sad Spajić i Milatović?!
Besramno!

Rezolucija o Jasenovcu ne sme proći u Crnoj Gori jer ljuti Hrvate! Zagreb preti Podgorici odmazdom! Šta će sad Spajić i Milatović?!

Crnogorski parlament raspravljaće o predlogu rezolucije o genocidu u Jasenovcu tek krajem juna, tj. za mesec dana, iako je debata po planu trebalo da bude na dnevnom redu ovih dana. U međuvremenu, DPS "ražalovanog" Mila Đukanovića zahteva da se rezolucija momentalno povuče jer ljuti Hrvate, tačnije ruši dobre odnose sa jednom od država članica Evropske unije i dovodi u pitanje proces EU integracija. Istovremeno, zvanični Zagreb preti Podgorici odmazdom ako se usudi da raspravlja masakru 700.000 ljudi, uglavnom Srba, u ustaškom logoru Jasenovac!

31.05.2024

21:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31