• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Jelena Nedeljković

14.03.2024

16:07

Piksijev novi mandat: Privilegija ili paklena obaveza?

Miloš Rafailović

Fudbal

Piksijev novi mandat: Privilegija ili paklena obaveza?

Podeli vest

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi imaće priliku da bude prvi koji je odveo državni tim na tri vezana velika takmičenja, ali to će biti pakleno teško.

Ovog jutra, Informer je ekskluzivno objavio vest da će selektor Dragan Stojković Piksi produžiti ugovor i vodiće reprezentaciju do kraja kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. godine. Posledično, ako u tome uspe, predvodiće "orlove" i na Mundijalu u SAD, Kanadi i Meksiku. Ukoliko ostane do kraja ugovora, biće to već pet punih godina na klupi Srbije, što je samo po sebi veliki uspeh.

Foto: Starsportphoto

Fudbaleri Srbije

U tom smislu - velika stvar za Savez je što je rešio da da prednost kontinuitetu ispred previranja, čarki, povremenih padova, neuspeha u Kataru i svega onog od čega je satkan dosadašnji Piksijev mandat. Jer kad se podvuče crta - ono što se računa je da je Piksi odveo Srbiju na Svetsko prvenstvo 2022. godine, a onda na Evropsko prvenstvo 2024. godine. Ono  što ga dalje čeka neće biti uopšte lako. 

Najpre, Stojković mora da konsoliduje grupu igrača koje ima i sa njima ode u Nemačku. Pune 24 godine Srbija je čekala na plasman na kontinentalnu smotru i po logici stvari, trenutak kada je ostvaren plasman , trebalo je da bude nešto u rangu nacionalnog praznika. Međutim, i toga dana mišljenja su bila podeljena, od: "Bravo, Srbijo, drugu reprezentaciju nemamo i moramo ovu da podržimo" do "Sa ovakvom igrom nemamo šta da taržimo u Nemačkoj". 

Navikli su valjda ljudi bili na onu Piksijevu Srbiju koja je od njegovog dolaska gazila sve pred sobom. Sa arogancijom, koja mu čak i pristaje, izgovorio je Stojković legendarnu rečenicu pred ključnu kvalifikacionu utakmicu za Katar.

Foto: Starsportphoto

Piksi motiviše igrače

- Kako to mislite "eventualno"? Mi žemo da odemo u Katar - rekao je tada Piksi i ujedinio barem na kratko sav narod u zemlji preplavljenoj podelama. 

Zatim je izašao na noge Portugalu u sred Lisabona i na gotovo epski način pobedom doneo Srbiji direktan palsman na Mundijal. Njegov entuzijazam, veru u tim, uspeh i sebe, prenosio je i na okolinu i odjednom je stvorena atmosfera da Srbija konačno ima reprezentaciju, da ima tim i da na Mundijalu neće biti puki učesnik. Da se ne osvrćemo na nemile događaje, "orlovi" su se vrlo loše proveli u Kataru. Ekipa oskrnavljena povredama, osvojila je samo jedan bod, bila ubedljivo poslednja u grupi, a javnost se više bavila temom koji igrač je muvao čiju ženu, nego koju formaciju je Piksi forsirao u utakmicama. 

Tada je prvi put poljuljano poverenje nacije u reprezentaciju, a onda i u selektora. Ipak, kvalifikacije za Evropsko prvenstvo bile su na pragu i što pre je trebalo zbiti redove i usredsrediti se na posao. Stojković je dobio podršku, a Srbija relativno laku grupu. Upravo ta grupa mogla je da bude selektorov adut iz rukava, prilika da se još jednom prošeta kroz kvalifikacije, nabrije samopouzdanje igračima i ubedi ih, kako sam on to ume, da su najbolji i da će uspeh doći kao posledica njihovog rada. Bilans je bila izboreno drugo mesto u poslednjem kolu, siguran plasman u Nemačku, ali i igra koja baš ništa ne obećava.

Foto: Starsportphoto

 

PIKSIJU MUKE TEK PREDSTOJE

Kvalifikacije za naredno Svetsko prvenstvo doneće Stojkoviću pregršt muka. Najpre, format Mundijala za 2026. godinu je promenjen i umesto dosadašnjih 32, sada će učestvovati 48 država. Od toga, Evropa ima 16 mesta. Dakle, Srbija mora da bude među 16 najboljih na kontinentu ako hoće da izbori mesto na Mundijalu. Ako se povuče paralela sa poslednjim kvalifikacijama, kada je jedva izborila plasman među 24 sleekcije, jasno je da joj neće biti lako. Moraće dobro da utegne ekipu i ponudi nešto više od svog imena, ega i motivacionih govora. Jer u timu ima mnogo zvezda i zvezdica kojima je jako teško nametnuti autoritet. 

Takođe, pitanje je ko će iz aktuelne grupe igrača biti na raspolaganju. U intervjuu za Informer, Piksi j rekao da će verovatno neko od ključnih igrača posle Evropskog prvenstva da se oprosti od reprezentacije. Za očekivati je da to bude recimo Dušan Tadić. Iako ima 35 godina, jedan od najvažnijih igrača u Piksijevom sistemu, tako da bi jako mogao da nedostaje. 

Mnogo teškog posla je pred Piksijem. Kada stavi na tas, sa jedne strani su kontinuitet u radu, slava, prestiž, finansijski bogat ugovor i prilika da treći put odvede Srbiju na veliko takmičenje. Ma šta tamo uradio, istorija bi ga pamtila po lepom. Sa druge strane, pred njim je težak zadatak  da ujedini grupu koja se na mahove osipa, da ojača timski duh pred veliko takmičenje, nametne autoritet, a onda teškim radom pokuša uspešno da prođe kroz kvalifikacije za naredno takmičenje. Krupan zalogaj je zagrizao. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Đurić: Konaković se ruga i poigrava nacionalnim osećanjima građana Srbije
Politika

Đurić: Konaković se ruga i poigrava nacionalnim osećanjima građana Srbije

Miistar spoljnih poslova Srbije, Marko Đurić, reagovao je na izjavu Ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića koji je pozvao srpskog predsednika Aleksandra Vučića u Njujork, na Generalnu skupštinu UN 11. jula ove godine na prvo obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na genocid u Srebrenici, navodeći da može da se ogrne zastavom, a i ne mora.

27.05.2024

19:16

TV

NATO u panici! Američki nuklearni kišobran ugrožen novim Putinovim planom! Pitanje trenutka kada će se sve srušiti kao kula od karata!
Live TV

NATO u panici! Američki nuklearni kišobran ugrožen novim Putinovim planom! Pitanje trenutka kada će se sve srušiti kao kula od karata!

Takozvano Kosovo postalo pridruženi član parlamentarne skupštine NATO-a. Mađarska jedina glasala protiv. Ruska vojska oslobodila je još dva mesta. Makron u Nemačkoj posle 24 godine. Ujedinjenje nacije upozoravaju: Gaza je pakao na zemlji. U emisiji "Rat uživo" na sve ove teme govorili su pukovnik Stevica Karapadžin, Aleksandar Lukić iz Instituta za političke studije, a uživo preko vajber uključenja javio se i novinar i narodni poslanik Milovan Drecun.

27.05.2024

19:57

Zapad hoće da Srbija uđe u sukob sa zemljama koje nisu priznale nezavisno KiM! Nikada nećemo dočekati svetsku pravdu?
Live TV

Zapad hoće da Srbija uđe u sukob sa zemljama koje nisu priznale nezavisno KiM! Nikada nećemo dočekati svetsku pravdu?

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je način na koji je Hrvatska kosponzorirala donošenje Rezolucije o Srebrenici bio protiv ustava. Po njegovim rečima, on bi u svakom slučaju ovu rezoluciju podržao, ali je to učinjeno njemu iza leđa. O donošenju sramne Rezolucije o Srebrenici u "Info danu" govorili su analitičar, prof. dr Stevica Deđanski i Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu. Uživo u program javio se Jugoslav Nikolić, predsednik stanara Nušićeve br. 6 u Beogradu gde je doživeo incident sa predstavnicima opozicije.

27.05.2024

18:03

Sramna rezolucija je samo papir! Svet pamti ko se služi bombama, a ko zakonom!
Live TV

Sramna rezolucija je samo papir! Svet pamti ko se služi bombama, a ko zakonom!

Nedavno glasanje o Rezoluciji u Srebrenici bilo je vrlo tesno. Ako se saberu oni koji su bili uzdržani, brojke idu u drugom smeru. Predsednik Vučić postavio je pitanje kome je potrebna ova rezolucija i zašto o njoj govorimo baš sada, međutim, odgovore nije dobio. Na ovu temu u emisiji "Info dan" govorili su Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji i Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji.

27.05.2024

16:50

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Italija neće na Rusiju! Strašna šamarčina NATO i Stoltenbergu! Ustali Meloni, Salvini... Reči lidera Alijanse uznemirile italijansku vlast!
PRETERAO

Italija neće na Rusiju! Strašna šamarčina NATO i Stoltenbergu! Ustali Meloni, Salvini... Reči lidera Alijanse uznemirile italijansku vlast!

Premijerka Italije Đorđa Meloni i drugi visoki zvaničnici te zemlje kritikovali su reči generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o tome da je došlo vreme da članovi vojnog bloka, predvođenog SAD, preispitaju svoju politiku i dopuste Ukrajini da koristi zapadno oružje za izvođenje udara na rusku teritoriju, optužujući ga za podizanje tenzija s Moskvom.

27.05.2024

16:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!
Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!

"Međugeneracijska solidarnost kroz likovnu koloniju" u organizaciji Udruženja građana "Teofilos", pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, okupila je u Zavodu za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" veliki broj ostvarenih umetnika ali i onih budućih, učenike kragujevačkih osnovnih škola i talentovanih korisnika Zavoda.

27.05.2024

19:07