• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Vladimir Tomković

06.01.2024

11:20

Lazar Samardžić za Informer: O Piksiju, Breskvici i koji Božić slavi!

Starsportphoto

Fudbal

Lazar Samardžić za Informer: O Piksiju, Breskvici i koji Božić slavi!

Podeli vest

Porodično slavimo pravoslavni Božić 7. januara i to na tradicionalan način pripremom česnice i pečenice, obavezno s badnjakom, ali i božićnim postom pre toga, kaže Lazar Samardžić u ekskluzivnom intervjuu za Informer.

Mladi fudbaler Udinezea, koji je ovih dana glavna tema medija u Italiji zbog očekivanog prelaska u Napoli, rođen je i odrastao u Nemačkoj, ali je vaspitan u pravoslavnom duhu.

Slaviš li Božić 25. decembra ili 7. januara, ili oboje? Da li su te roditelji naučili nekom tradicionalnom srpskom običaju?

- Slavimo srpski pravoslavni Božić 7. januara, na tradicionalan način i u krugu porodice. Postimo ceo post, a onda obavljamo sve pripreme na Badnji dan. Mi sami pečemo česnicu, spremamo pečenicu i uvek u zoru donosimo badnjak iz šume. Idemo u crkvu na liturgiju, pa 7. januara samo jedemo i slavimo.

Foto: Starsportphoto

 

 

Voliš li srpsku hranu? Slušaš li domaću muziku, gledaš li naše filmove?

- Kad je srpska hrana u pitanju, nema ništa bolje nego sarma i pečenje! I jagnje i prase! Slušam srpsku muziku poput "Ko to tamo" od Henija i Breskvice ili "Zlatno dete" od Cobija. Slušam i Rastu i Cecu takođe! Volim i filmove, omiljeni su mi "Montevideo, Bog te video" i "Južni vetar".


Da li očekuješ da ćeš se naći na spisku selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija za Evropsko prvenstvo?

- Naravno da bi za mene i moju porodicu bila velika čast da budem u timu za Evropsko prvenstvo. Osećam se veoma dobrodošlo u reprezentaciji i apsolutno sam spreman da podržavam tim na najbolji mogući način.

Foto: Starsportphoto

Nemanja Radonjić i Lazar Samardžić

 

Kako ocenjuješ šanse Srbije da prođe grupu u kojoj su Engleska, Danska i Slovenija?

- Sve su to jake ekipe s različitim stilovima igre. Svaka utakmica na EP biće izazov i ne treba potceniti nijednog protivnika. S obzirom na kvalitet koji imamo u našoj reprezentaciji, uvek možemo sa samopouzdanjem da idemo u mečeve.

Kad si u martu debitovao za Srbiju, ispričao si da su tvoji mama, tata i devojka plakali. Kakav rezultat naša selekcija treba da postigne pa da i ti zaplačeš, od sreće, naravno?

- Veliko je uzbuđenje kad dobijete priliku da debitujete za reprezentaciju i to znači mnogo meni i mojoj porodici. Svi su bili tamo, uključujući i moje roditelje, moju braću i moje baku i dedu, i podržavali me. Hvala Bogu što sam ostvario taj san. A što se tiče drugog dela pitanja, iznad samih rezultata su emocije i ponos zbog igranja za svoju zemlju i oni su dovoljni da izazovu takvu reakciju.

Foto: Starsportphoto

Lazar Samardžić

 

Da li si primetio da su navijači kritikovali selektora Stojkovića što ti ne da veću minutažu u reprezentaciji?

- Da, video sam i naravno da je lepo kad te navijači podržavaju!

Takođe, oni te vide kao naslednika Dušana Tadića, koji je sada kapiten tima, ali i glavni plejmejker, pa mnoge stvari u reprezentaciji Srbije zavise od njega?

- Velika je čast biti upoređen sa igračem klase i iskustva Dušana Tadića. Imao je impresivnu karijeru i nesumnjivo je ključni igrač za nacionalni tim. Kao mladom igraču, cilj mi je da učim i razvijam se od takvih iskusnih profesionalaca. 

 

Piksi je legenda

S kim se najviše družiš u reprezentaciji i kako bi opisao saradnju s trenerom Piksijem?
- Najčešće sam s Veljkovićem, Đuričićem, Ilićem, Erakovićem... Oni su super momci! Trener Piksi je živa legenda za mene, a naravno i za mog oca.  Jednom mi je rekao da mu je Piksi idol celog života.

Odrastao si u Nemačkoj, upoznat si s time kako naša zajednica tamo funkcioniše. Očekuješ li da cela tvoja porodica, svi prijatelji i svi Srbi iz Nemačke pokušaju da dođu na utakmice EP?

- Podrška prijatelja, porodice i navijača mnogo mi znači i uvek smo posebno motivisani kada vidimo srpske boje na tribinama. Nadam se da će što je moguće više ljudi dobiti kartu - zahtevi su ogromni! Naravno, biće teško da organizujem toliko karata, pa apelujem na sve da svakako pokušaju da ih nabave preko UEFA. Naši navijači su poznati po strastvenoj podršci, bez obzira gde u svetu tim igra. Mogao sam lično da iskusim na terenu u kojoj meri su svi oduševljeni srpskim navijačima. Bez obzira na brojke, srećan sam kada nas prate na našem putovanju.
 

Da li si zadovoljan dosadašnjim delom sezone u Udinezeu, šta je moglo biti bolje, a čime si posebno zadovoljan?

- Naravno, ne mogu da budem zadovoljan našom trenutnom pozicijom na tabeli. Očigledno je da smo u teškoj situaciji. Dobili smo samo dve utakmice do sada, što se ne ispunjava naša očekivanja i ciljeve. Fudbal je stalan proces učenja i ja sam odlučan da dam svoj doprinos da budemo uspešniji u utakmicama koje dolaze. Definitivno želim da poboljšam svoje veštine odbrane i više od toga da se fokusiram na to da budem još efikasniji dok asistiram. 

 

Foto: EPA

Lazar Samardžić

 

 

Jan-Karlo ogroman potencijal

 

Da li znaš Jan-Karla Simića, fudbalera Milana? I on je, poput tebe, rođen i odrastao u Nemačkoj, a prihvatio je da igra za Srbiju.
- Čuo sam za njega ranije u Nemačkoj. Izvanredan defanzivac! Upoznali smo se u Milanu i razgovarali. Dobar momak s ogromnim potencijalom!

 

 

Utisak je da je Udineze zaslužio da osvoji mnogo više bodova, da li je nedostajalo malo više sreće?

- To je frustrirajuće, jer smo često bili blizu toga. Sreća svakako igra ulogu u fudbalu, a ponekad nam nedostaje ono što je presudno da pretvorimo dobre igre u pobede. Ipak, ne možemo samo gledati na sreću. Na nama je i da budemo dosledniji i jači kako bismo zadržali kontrolu nad utakmicama i odlučili ih u našu korist.

Foto: EPA

Lazar Samardžić

 

Da li su na tebe uticali svi događaji od prošlog leta, kada si prema italijanskim medijima bio na ivici da pređeš u Inter, pa u Lacio, a onda si ostao Udineze?

- Ne nikako. Moj fokus je na tome da nastavim da se razvijam i budem uspešan sa svojim timom.

Kojim ličnim učinkom bi bio zadovoljan do kraja sezone? Kojim brojem golova i asistencija?

- Iskreno, uvek se nadam da ću svojom igrom dati pozitivan doprinos uspehu tima, kako kvantitativno tako i kvalitativno.

 

 

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Žarić Kovačević: Đilasu se raspada stranka na svim nivoima
Politika

Žarić Kovačević: Đilasu se raspada stranka na svim nivoima

"Javio sе Dragan Ðilas da sе buni, a ni sam nе zna da li hoćе ili nеćе na izborе, vеliki lidеr komе sе raspada stranka na svim nivoima - u nеkim lokalnim samoupravama izlazе na izborе po sistеmu "koalicija daj šta daš", a na nеkim lokalima nе. Nigdе vеzе sa politikom, vеć samo propaganda i politikanstvo", izjavila je danas Jеlеna Žarić Kovačеvić član Prеdsеdništva Srpskе naprеdnе strankе.

13.05.2024

21:18

TV

Šta se krije iza Putinove smene Šojgua? Pomoć koju dobija Ukrajina sa Zapada neće ostati nenaplaćena!
Live TV

Šta se krije iza Putinove smene Šojgua? Pomoć koju dobija Ukrajina sa Zapada neće ostati nenaplaćena!

Jedan od najsmrtonosnijih napada na Belgorod dogodio se juče. Rat između Rusije i Ukrajine ušao je u 810. dan. O toku rata u Ukrajini, ali i o drugim važnim svetskim temama govorili su, u emisiji "Rat uživo" Srđan Simić iz Centra za društvenu stabilnost i istoričar Aleksandar Gajić. Uživo u program uključio se i ratni reporter Danijel Simić koji je komentarisao vezu između Šojgua, Putina i Prigožina.

13.05.2024

19:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Darko Šarić: "Ovo je da čovek poludi, sramota šta tužilac radi!" Stigli novi dokazi o skaj aplikaciji, burno na suđenju!
Hronika

Darko Šarić: "Ovo je da čovek poludi, sramota šta tužilac radi!" Stigli novi dokazi o skaj aplikaciji, burno na suđenju!

Suđenje Darku Šariću i ostalim optuženima za pokušaj diskreditacije i planiranje ubistva svedoka saradnika u drugom postupku Nebojše Joksovića, odloženo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu, pošto su branioci braće Darka i Duška Šarića sudskom veću dostavili presudu Evropskog suda pravde vezano za korišćenje informacija prikupljenih putem Skaj aplikacije kao dokaza pred nacionalnim sudovima.

13.05.2024

16:49

Planeta

Zabava

56.Majska izložba Ulupuds-a
Kultura

56.Majska izložba Ulupuds-a

56. Мајска изложба под слоганом „Генеза“ представиће радове уметника примењене уметности, који су, кроз различите медије, приказали свој поглед на свет. Имајући у виду да је презентација различитих дисциплина приоритна, с обзиром на распрострањеност примењене уметности у свакодневном животу (и култури генерално), овогодишњу Мајску изложбу ће посетиоци моћи да сагледају као целину која даје увид у иновативне методе уметничког деловања у савременом друштву.

13.05.2024

15:46

Најава 56. Мајске изложбе "Генеза"
Kultura

Најава 56. Мајске изложбе "Генеза"

56. Мајска изложба под слоганом Генеза представиће радове уметника примењене уметности, који су, кроз различите медије, приказали свој поглед на свет. Имајући у виду да је презентација различитих дисциплина приоритна, с обзиром на распрострањеност примењене уметности у свакодневном животу (и култури генерално), овогодишњу Мајску изложбу ће посетиоци моћи да сагледају као целину која даје увид у иновативне методе уметничког деловања у савременом друштву.

13.05.2024

10:31

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Jagnje na sto načina! Piroćanci znaju kako
Srbija

Jagnje na sto načina! Piroćanci znaju kako

Tradicionalna manifestacija za ljubitelje vrhunske jagnjetine sa Stare planine - "Jagnjijada" u pirotskom selu Krupac, biće održana narednog vikenda, 18. i 19. maja u dvorištu seoske škole u ovom selu.

12.05.2024

11:00