• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.11.2023

06:50

Na današnji dan: Jugoslavija krenula u pohod na poslednji EURO

EPA Images

Fudbal

Na današnji dan: Jugoslavija krenula u pohod na poslednji EURO

Podeli vest

Na današnji dan 18. novembra 1998. godine fudbalska reprezentacija Jugoslavije savladala je Republiku Irsku sa 1:0 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000. godine.

Naša selekcija tada predvođena selektorom Milanom Živadinovićem krenula je u pohod na EURO 2000. godine u Belgiji i Holandiji. Rivali u grupi pored Republike Irske bili su i Hrvatska, Makedonija i Malta.

Prvi izazov na startu kvalifikacija bili su Irci i to na "Marakani" pred 30.000 navijača. Utakmica je na kraju rešena golom Predraga Mijatovića u 64. minutu za prva tri boda "plavih" u kvalifikacijama.

No krenimo redom. Selektor Živadinović, koji je ekipu preuzeo posle Svetskog prvenstva u Francuskoj, na teren je poslao najjači sastav koji je imao na raspolaganju - Kralj, Mihajlović, Đorović, Jokanović, Đukić, Stanković, Jugović, Milošević, Stojković i Mijatović. 

Foto: EPA Images

 

Krenuli su naši fudbaleri, nošeni sjajnom atmosferom sa tribina, ofanzivno prema protivničkom golu. Međutum, disciplinovana i čvrsta ekipa sa Ostrva predvođena kapitenom Rojem Kinom uspešno se branila. Imali su izabranici selektora Živadinovića terensku inicijativu, ali osim par polušansi Mijatovića i nekoliko pokušaja Mihajlovića sa distance, navijači na "Marakani" nisu imali šta da vide. 

U nastavku viđena je mnogo bolja igra naših reprezentativaca, prvenstveno nakon ulaska na teren Darka Kovačevića, koji je zamenio Piksija. Nagrada za takvu igru stigla je u 64. minutu, kada je Jovan Stanković sa polovine terena uputio centaršut u srce kaznenog prostora, Irci su loše odregovali, lopta je stigla do Mijatovića, koji pogađa dalji levi ugao protivnika za 1:0 i slavlje na "Marakani".

Foto: EPA Images

Predrag Mijatović proslavlja pogodak

Uporni Irci se, međutim nisu predavali već su krenuli na sve ili ništa. U samoj završnici meča pune ruke posla imao je golman Kralj, ali su naši reprezentativci na kraju uspeli da odbiju nalet rivala i sačuvaju tri boda. 

Zanimljivo, tadašnja reprezentacija Jugoslavije je na kraju kao prvoplasirana direktno izborila plasman na Evropsko prvenstvo 2000. godine u Belgiji i Holandiji, što je ujedno bilo i poslednje kontinenalno takmičenje na kojem je naša zemlja učestovala. 

Jugoslavija - R. Irska 1:0 (0:0)

Grad: Beograd: Stadion "Marakana". Gledalaca: oko 30.000. Sudija: Karl Erik Nilson (Švedska). Strelac: Mijatović u 64. minutu. Žuti kartoni: Đukić i Mihajlović (Jugoslavija).

Jugoslavija: Kralj, Jovan Stanković, Đorović, Jokanović, Đukić, Dejan Stanković, Jugović (od 84. minuta Grozdić), Mijatović, Milošević (od 77. minuta Drulović), Stojković (od 46. minuta Kovačević), Mihajlović.

Trener: Milan Živadinović

Republika Irska: Given, Irvin, Staunton, Brin, Kaningem, Kin, Mekatir (od 73. minuta Keit), Kinsela, Kvin (od 72. minuta Kaskarino), Meklaflin (od 72. minuta Dejvid), Daf.

Trener: Mik Mekarti




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija