• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.05.2024

15:06

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o  PVO raketnom kompleksu Buk-M3!

Oružje online

Vesti

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o PVO raketnom kompleksu Buk-M3!

Podeli vest

Ima li kraja uspešnim мodernizacijama sovjetskih i ruskih PVO raketnih sistema? Kada je počeo razvoj ”Buka (bukve)”, koji je trajao od 1972. do 1977. godine, s tim da su borbena ispitivanja počela 1977. godine, malo njih je slutilo da će ovaj naslednik ”Kuba”, na čijoj osnovi je i urađen, dočekati da bude veoma velika, gotovo neotklonjiva opasnost za sve što leti.

Posvetimo nekoliko redova njegovoj pojavi ”Buk 1”. Kada se pojavio bilo je predviđeno da svaka od pet raketnih baterija puka ”Kub-M3” pored jedne samohodne jedinice za izviđanje i navođenje i četiri samohodna lansera dobije jedan sistem ”9A38” iz porodice ”Buk”.

Tako je za oko 30% veću cenu povećan broj ciljanih kanala sa pet na deset, a broj brobeno spremnih taketa od 60 do 75. Pošto je taj sistem bio pušten u upotrebu 1978. godine kao komplementaran sistemu ”9M38”, prvobitna oznaka bila mu je ”Kub – M4 (”2K12M4”).

Prvi primerci (sa formacijskom oznakom ”9K37- bukva”, NATO kod  SA-11 ”Goodfly”, vrsta insekta) stigli su na borbeno dežurstvo u jedinice 1979. godine. Projektant je bio ”Naučno-istraživački institut mašinogradnje” (”Научно-исследовательский институт приборостроения имени В.В. Тихомирова”) u reonu Žukovski, Moskovska oblast.

Kopnenu verziju rakete projektovao je ОКБ ”Novator” (Опытное конструкторское бюро «Новатор» имени Люльева Л. В.)  u Dolgoprudnom (Moskovska oblast), a brodsku verziju ”Altair” (Морской научно-исследовательский институт радиоэлектроники «Альтаир»), takođe u Moskvi).

Gusenični podvoz konstruisao je zavod u Mitišiju (”Мытищинский машиностроительный завод”), Moskva, a točkaš je proizvod čuvenog ”MZKT” u Minsku. Od tada ne prestaju pažljive i pravovremene modernizacije. Predmet ovog teksta je najnovija, ”Buk-M3”. Na njemu je učinjeno toliko mnogo modernizacija da se može smatrati i novim sistemom. 

Foto: Reuters

 

Razrada naslednika ”9K317 Бук-M2” (SA-17 ”Grizzly”) započela je pod rukovodstvom E.A. Pigina 2007. godine. ”Buk – M3” sačuvao je osnovnu opštu spoljnu strukturu u odnosu na predhodnika, ali ga je značajno prevazišao po svojim tt karakteristikama, pre svega kompletnom digitalizacijom svih vitalnih sistema.

Vođena raketa ”9M317M” je unifikovana s raketom morskog kompleksa ”Štilj – povetarac”. Serijska proizvodnja teče u ”Mehaničkom zavodu” u Uljansku. Sistem je pažljivo projektovan i testiran, jer se već tada znalo da će se njegovi protivnici kretati od minimalnih do maksimalnih visina i brzina, a posebna pažnja je obraćena na BPL.

Stoga je ostavljena mogućnost modularne nadogradnje kako bi ”Buk” štitio najpre sebe, a zatim i druge. Pojavile su se karakteristike do tada nedohvatne kod sistema te kategorije. Sistem srednjeg dometa (kako je zvanično klasifikovan) postiže domete koji su nekada bili rezervisani za najreprezentativnije PVO sisteme. Već 2015. godine pokazalo se da raketa može biti lansirana u svim kursevima, kako iz vertikalnog položaja, tako i iz nagnutog kontejnera. 

Posle državnih ispitivanja prvi divizion uveden je u naoružanje 24. oktobra 2016. godine. Pre toga je prikazan na zatvorenom delu Međunarodnog vojno-tehničkog foruma ”Armija -2016” u Kubinki. 

Sistem se sastoji od sledećih osnovnih sklopova:

Punkt borbene kontrole i upravljanja (PBU) ”9S510M” (komandno vozilo). 
Radar za otkrivanje ciljeva ”9S18M3”.
Do šest samohodnih borbenih vozila (SOU- самоходных огневых установок) ”9A317M” osnaženih po potrebi radarom  za ”osvetljenje” i navođenje u bilo kojoj kombinaciji.
Dо 12 lansirnih rampi (PU) ”9A3216M”.
Transportno-dopunjavajuća vozila (TZM) ”9T243M”. Vozila proizvodi AO ”Start” nazvano u čast A. I . Jaskina u Sankt Peterburgu.  Svako lansirno vozilo ”9A317M” može da ponese još jedan jedan lanser ”9A326M”,kao i dva lansera ”9A316M”. 

Kada uporedimo ”Buk-M2” sa ”Bukom-M3” možemo lako primetiti da su svojstva modernizovanog modela jedan i po put povećana: borbeni komplet, zona uništenja cilja, količina istovremeno gađanih ciljeva. Povećana otpornost na smetnje odnosno entropiju, žilavost kompleksa i svakodnevne eksploatacione karakteristike takođe su u tom rangu povećane. Kada je u punom borbenom sastavu (tri kompleksa lansirnih vozila), on može da istovremeno gađa do 36 ciljeva koji dolaze iz bilo kog pravca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(FOTO) Pogodili ga Rusi! Moćno oružje SAD hitno vraćeno iz Ukrajine! Fotografije iz Pensilvanije otkrile sve: Oštećeno je...
REMONT

(FOTO) Pogodili ga Rusi! Moćno oružje SAD hitno vraćeno iz Ukrajine! Fotografije iz Pensilvanije otkrile sve: Oštećeno je...

Na društvenim mrežama su se u proteklih nekoliko dana pojavile slike oštećenog vučnog lansera M903 sistema PVO "patriot", koji je iz Ukrajine prebačen u SAD radi popravke. Kako se navodi, lansirna platforma je na američki kontinent transportovana uz pomoć aviona An-124, koji je petog aprila poleteo iz poljskog grada Žešov i sleteo na aerodrom Harisburg u Pensilvaniji.

23.04.2024

10:10

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12