• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Forbs

29.04.2024

16:49

Prvi bankrot banke u 2024! Evo kako je propala i šta će sada biti sa klijentima

Pixabay

Vesti

Prvi bankrot banke u 2024! Evo kako je propala i šta će sada biti sa klijentima

Podeli vest

Problematičnu regionalnu banku Republic First Bancorp sa sedištem u Filadelfiji zatvorili su regulatori Pensilvanije, što je označilo prvi kolaps regionalnog bankarstva ove godine nakon niza velikih kolapsa 2023. godine iako je banka daleko manja od onih koje su propale prošle godine i skoro tri desetine filijala će se ponovo otvoriti pod novim imenom.

Ministarstvo za bankarstvo i hartije od vrednosti Pensilvanije zaplenilo je Republic First u petak nakon niza spekulacija i nakon što je banka tražila potencijalnog kupca, saopštila je Federalna korporacija za osiguranje depozita.

Republic First je u januaru imao oko 6 milijardi dolara imovine i još 4 milijarde dolara depozita, prema FDIC-u.

Fulton banka je postigla sporazum sa regulatorima da preuzme 32 filijale Republic First-a u Pensilvaniji, Njujorku i Nju Džersiju, koje će se ponovo otvoriti pod imenom Fulton Bank, pri čemu će banka sa sedištem u Pensilvaniji preuzeti "uglavnom sve depozite [Republic First] i otkupiti uglavnom svu imovinu“, navodi se u saopštenju FDIC-a.

Akcije Republic First Bancorp-a su pale u petak pošto su se investitori udaljili od posrnule banke, potonuvši 60 odsto na dan na nešto više od 1 centa - što je pad u kanti svog vrhunca iz jula 2006. na skoro 12,50 dolara.

Zaplena Republic First Banke je četvrta u nešto više od godinu dana koju su zaplenili državni i savezni regulatori, nakon iznenadnog neuspeha banke Silicijumske doline prošlog marta, što je izazvalo strahove o stabilnosti regionalnih banaka usred niza progona banaka koje su iscrple više banaka.

Samo dva dana nakon neuspeha SVB-a, njujorška banka Signature, lider u kripto pozajmljivanju, takođe je zatvorena, a njujorški regulatori zaplenili su 23-godišnju regionalnu banku, zajedno sa njenom imovinom od 110 milijardi dolara i depozitima od 88 milijardi dolara. Prva republička banka u San Francisku postala je sledeća banka koja je propala prošlog maja, kada su federalni regulatori nadgledali prenošenje njenih sredstava bankarskom gigantu JPMorgan Chase.

Izvori su rekli za Bloomberg ove nedelje da je FDIC tražio ponude za Republic First, potez koji dolazi manje od šest meseci nakon što je agencija suspendovala aukciju za Republic First samo nedelju dana nakon što je postigla dogovor od 35 miliona dolara sa Norcross-Braca Group u poslednji pokušaj da se spreči potencijalna zaplena i prikupi kapital od investitora. Norcross-Braca je odustao od tog ugovora prošlog meseca.

Veliki broj

250,000 dolara je iznos pojedinačnih depozita klijenata koji FDIC garantuje da će zaštititi, što znači da klijenti mogu očekivati do četvrt miliona dolara da budu sigurni čak i ako njihova banka propadne.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već staroj adresi - Žarić Kovačević o posledicama zahteva opozicije
Izbori 2024

Oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već staroj adresi - Žarić Kovačević o posledicama zahteva opozicije

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević izjavila je danas da posle izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije na inicijativu opozicionih poslanika, oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već na staroj adresi, a da će oko 10.000 njih biti uskraćeno da izrazi svoju izbornu volju na izborima 2. juna.

16.05.2024

10:17

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija