• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politika

26.04.2024

22:00

Zelenski ucenjen! Gde god da je Zalužni, čuvaju ga prijatelji - i to sa dobrim razlogom!

Reuters

Vesti

Zelenski ucenjen! Gde god da je Zalužni, čuvaju ga prijatelji - i to sa dobrim razlogom!

Podeli vest

Ruski mediji tvrde da Zalužni ne samo da nije pao, već i dalje ima mnogo prijatelja.

Zelenski odavno gubi na popularnosti u Ukrajini, a jedan od onih koji bi mogao da ga pobedi, sklonjen je u februaru ove godine. Reč je, naravno, o ukrajinskom generalu Valeriju Zalužnom.

Predsednik i general bili su u katastrofalnim odnosima, praktično su se mrzeli.

Glasine o kućnom pritvoru

Kako pišu ruski mediji, Zalužni je dobro povezan u tri pravca: sa delovima ukrajinskog vojnog vrha i mnogim nižim oficirima, takođe, sa veoma dobro naoružanom krajnjom desnicom Ukrajine (koja se preklapa sa delovima vojske), i sa drugim glavnim rivalom Zelenskog, bivšim predsednikom Petrom Porošenkom.  Plan je bio da Zalužni bude postavljen kao ambasador u Britaniji. 

Međutim, Zalužni još nije otišao u Veliku Britaniju. Poslednjih dana dogodile su se dve stvari. Prvo, pojavile su se glasine, koje su ostale nepotkrepljene, da je, u stvari, bio u nekom obliku kućnog pritvora. Tada su ukrajinske vlasti  požurile da objave  da će on, konačno, otići pa general sada prolazi ubrzani kurs iz diplomatije u Ministarstvu spoljnih poslova, piše Raša Tudej.

Foto: Reuters

Zelenski i Zalužni

Ucena za Zelenskog

Spekuliše se da je Zapad ucenjivao Zelenskog: Prvo, usvojite novi zakon o mobilizaciji da biste uneli više ukrajinskog topovskog mesa u proksi rat, a zatim ćemo vam dati 61 milijardu dolara pomoći SAD i dozvoliti vam da pošaljete svog neprijatelja u London.

Foto: Reuters

Zelenski i Zalužni

Politiko je pre manje od mesec dana objavio dugačak članak zasnovan na izjavama anonimnih ukrajinskih oficira  bliskih bivšem glavnokomandujućem. Njihova suština je bila da je vojna situacija Ukrajine očajna i da čak ni oslobađanje američkog paketa pomoći, tada zaglavljenog na Kapitol Hilu i suočenog sa neizvesnom budućnošću - neće preokrenuti stvari.

Zalužni nedodirljiv

Ruski mediji tvrde da Zalužni ne samo da nije pao, već i dalje ima mnogo prijatelja. A njegovi prijatelji i dalje imaju dobre veze na Zapadu.

Zelenski, navodno, nema načina da zaista zaustavi Zalužnog. Opasan je za njega u Ukrajini i na bilo kom drugom mestu. Može da pokuša da ga skloni sa strane, ali čak i kada to uradi, ambiciozni, popularni general ostaje veoma u igri. Tim pre kada rat ide naopako po Ukrajinu. Jer, uostalom, Zelenski je oslobodio odgovornosti Zalužnog baš kad je trebalo da dođe najgore. To sada treba da reši njegov naslednik i stari rival - Aleksandar Sirski. Gde god da je Zalužni, on će živeti u glavi Zelenskog - i to sa dobrim razlogom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Pucaju u Srbe, prebijaju našu decu... Petković: Kriminalizacijom severa KiM, Kurti opravdava nasilje nad srpskim narodom
Politika

Pucaju u Srbe, prebijaju našu decu... Petković: Kriminalizacijom severa KiM, Kurti opravdava nasilje nad srpskim narodom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uporno pokušava da, kriminalizujući sever KiM, nađe opravdanje za fizičko i pravno nasilje koje sprovodi nad srpskim narodom, previđajući namerno da je i po zvaničnim statistikama koje je vodila policija u Prištini sever KiM bio najbezbedniji deo pokrajine.

07.05.2024

10:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija