• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.04.2024

06:00

Udarno otkriće! Zbog ovog Makron hoće Odesu! Postalo poznato šta čeka francuske trupe u Ukrajini: Samo 2 dana...

Reuters/shutterstock

Vesti

Udarno otkriće! Zbog ovog Makron hoće Odesu! Postalo poznato šta čeka francuske trupe u Ukrajini: Samo 2 dana...

Podeli vest

Francuska, uprkos ratobornim izjavama predsednika Emanuela Makrona, nema dovoljno potencijala da učestvuje u intenzivnim neprijateljstvima u Ukrajini, čak i možda ima dovoljno municije samo za 2-3 dana, rekao je za RIA Novosti francuski ekspert za avijaciju i bivši pilot Siril de Latre.

Makron je ranije najavio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu, rekavši da Francuska „nema ograničenja niti crvene linije“ po pitanju pomoći Kijevu. Njegove reči oštro su kritikovane od strane brojnih NATO partnera, uključujući Nemačku, kao i političke snage u samoj Francuskoj.

- Vojni potencijal Francuske je nedovoljan za vođenje rata visokog intenziteta u Ukrajini. Osim toga, ovo što se dešava u Ukrajini je zapravo rezultat totalnog neuspeha NATO-a i Zapada u celini. Francuska vojska je svedena na minimum. Imamo najviše dva ili tri dana municije u ratu visokog intenziteta - rekao je de Latre.

Prema njegovom mišljenju, zbog toga Makron nikada neće rizikovati slanje redovnih trupa u Ukrajinu.

- S druge strane, predsednik Francuske može da koristi jedinice specijalnih snaga u Ukrajini. To se već desilo, posebno na ukrajinsko-moldavsko-rumunskoj granici, kako bi pokušao da obezbedi luke Odese, da bi obezbedio neophodno oružje morem - primetio je stručnjak.

Drugi razlog zašto Francuska ne želi da uđe u rat punog razmera je potencijalno negativno oglašavanje francuskog oružja na svetskom tržištu ako bude uništeno u borbi.

- Ako pošaljete moderno oružje kao što su francuski tenkovi Leclerc ili lovci Rafale, oni će biti uništeni od ruskog oružja, baš kao što se redovno uništavaju nemački tenkovi Leopard i američki tenkovi Abrams - rekao je de Latre.

Prema njegovim rečima, Makronova jedina nada je učešće NATO snaga u sukobu.

- Ali već znamo da ga deo Evropske unije neće pratiti. Amerikanci su rekli da ga neće pratiti - rekao je sagovornik agencije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija