• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.04.2024

15:40

Ruska intervencija i nezavisnost! Zastrašujuće vesti tresu Evropu: Mapa kontinenta uskoro se bespovratno menja?!

Shutterstock

Vesti

Ruska intervencija i nezavisnost! Zastrašujuće vesti tresu Evropu: Mapa kontinenta uskoro se bespovratno menja?!

Podeli vest

Potencijalno ujedinjenje sa Rumunijom za Moldaviju bi značilo smrt njene državnosti, moldavskog jezika i kulture, izjavila je lider autonomne oblasti Gagauzije Evgenija Gucul.

- Za Moldaviju bi to (ujedinjenje sa Rumunijom) označilo smrt, kao i smrt moldavskog jezika, moldavske kulture, smrt moldavske etničke grupe. Već 30 godina prorumunske snage u našoj zemlji vode vatrenu propagandu. Nažalost, ova propaganda je, pre svega, antimoldavska - ocenila je Gucul za TV „Prvi kanal“.

Pored toga, ona je istakla da bi moldavske vlasti na proglašenje nezavisnosti Gagauzije mogle reagovati uvođenjem vojske u autonomnu oblast, kao i pokušajem njenog ukidanja.

- Shvatamo da bi u tom slučaju reagovao ne samo Kišinjev, već i Bukurešt koji kontroliše aktivnosti moldavskih vlasti. Reakcije bi mogle biti najrazličitije: od glasnih pretećih izjava do uvođenja vojske, pa do pokušaja ukidanja autonomije Gagauzije. Spremni smo na svaki scenario - poručila je Gucul.

Ona je dodala da će Gagauzija sama ostvariti nezavisnost, ako Kišinjev na bilo koji način odustane od nezavisnosti Moldavije.

Prethodno, rumunski premijer Marčel Čolaku izjavio je u intervjuu za portal „DC News“ da podržava ideju ujedinjenje Rumunije i Moldavije koje bi moglo da se realizuje u okviru pristupanja zemlje EU.

Gucul je tim povodom podsetila da je u Gagauziji 2014. godine održan referendum na kojem su građani dali jasan odgovor da svoju budućnost vide isključivo u sastavu nezavisne i suverene Moldavije.

Ona je navela da u Moldaviji ne žive Moldavci, Rumuni, već i Rusi, Ukrajinci, Bugari, Gagauzi i desetine drugih nacionalnosti koji su uspeli da izgrade harmonične odnose.

Podsetimo, guvernerka Gucul je na sastanku sa predsednikom ruskog Senata u Moskvi Valentinom Matvijenko, zatražila zaštitu od ruskog predsednika Vladimira Putina, zbog ugnjetavanje proruskog stanovništva tog regiona od strane moldavskih vlasti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Licemerno! DSS Boru Novakovića prozvao Bora Solunac, sada ga stavili za nosioca izborne liste u Novom Sadu
Izbori 2024

Licemerno! DSS Boru Novakovića prozvao Bora Solunac, sada ga stavili za nosioca izborne liste u Novom Sadu

U borbi za vlast svе sе zaboravlja. Aktuеlni partnеri i saradnici, DSS i DS su dvе strankе čiji su sukobi i trvеnja obеlеžili političku istoriju Srbijе nakon 5, oktobra. Afеra "Solun" iz 2001. godinе, čiji jе glavni protagonista bio jеdan od sadašnjih nosilaca ujеdinjеnе opozicionе listе za gradskе izborе Borislav Novaković, bila jе okidač za otvorеni politički rat na liniji DSS i ostatak DOS-a.

10.05.2024

17:52

Vesti

Selaković otvorio izložbu "Preventivni mir" Mikelanđela Pistoleta (FOTO)
Politika

Selaković otvorio izložbu "Preventivni mir" Mikelanđela Pistoleta (FOTO)

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je na otvaranju izložbe Mikelanđela Pistoleta "Preventivni mir" u Muzeju savremene umetnosti da "ako umetnost uvek govori univerzalnim jezikom, ona najbolje progovara u delima umetnika kao što je Pistoleto, koji se upravo jezikom umetnosti bori za univerzalne vrednosti humanosti i kreativnosti".

10.05.2024

19:16

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija