• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.03.2024

13:10

(MAPA) Zbogom, Evropo! Strašan udarac Rusije uzdrmao kontinent! Moskva ubacila u petu brzinu: Hitno realizuju projekat veka sa zemljama Azije!

Shutterstock/Wikimedia Commons

Vesti

(MAPA) Zbogom, Evropo! Strašan udarac Rusije uzdrmao kontinent! Moskva ubacila u petu brzinu: Hitno realizuju projekat veka sa zemljama Azije!

Podeli vest

Zapadne sankcije doprinele su razvoju transportnog koridora sever-jug. Ovaj međunarodni projekat povezuje Rusiju sa Bliskim istokom i Južnom Azijom, smanjujući vreme transporta i zaobilazeći standardnu rutu kroz Sredozemno more i Suecki kanal. Rusija, zbog sankcija koje dolaze sa Zapada, ubrzava realizaciju ovog projekta, piše The Nikkei.

Radovi na dugo planiranoj pomorskoj ruti koja povezuje Rusiju sa Bliskim istokom i Južnom Azijom napreduju. Moskva traži alternativna tržišta za svoje proizvode, stvarajući „veliku geopolitičku lančanu reakciju “, piše The Nikkei.

Transportni koridor Sever-Jug, dugačak 7,2 hiljade km, ići će od Sankt Peterburga do luka na jugu Irana, a odatle do Mumbaja.

Omogućiće obilazak Evrope i biti upola kraći od trenutne standardne rute preko Sredozemnog mora i Sueckog kanala, objašnjava japanski izvor.

Foto: Zbk1, Public domain, via Wikimedia Commons

 

Moskva i Teheran su već potpisali sporazum o izgradnji železničke pruge na severu Irana, koja će popuniti kariku koja odavno nedostaje u koridoru sever-jug. Njegov izgled postaje još relevantniji u pozadini napada Huta na brodove u Crvenom moru, navodi se u članku.

Rusija, Iran i Indija dogovorili su se o planovima za stvaranje koridora još 2000. godine, ali se proces ubrzao izbijanjem ukrajinskog sukoba. Pritisak Zapada približio je Moskvu Teheranu i gurnuo je da preorijentiše trgovinu sa Azijom i Bliskim istokom, naglašava The Nikkei.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu
Zdravlje

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu

Mnogo toga možete saznati na osnovu nečije frizure: koliko se neko brine o sebi, vodi li računa o trendovima, da li je uredan, koja mu je omiljena boja, kakvog je trenutno raspoloženja. Na osnovu kose, takođe, može se zaključiti i šta jedemo, kakva nam je genetika, da li smo pod stresom i da li patimo od nekog zdravstvenog problema. Da, dobro ste čuli, kosa može poslužiti i u dijagnostičke svrhe, jer njen kvalitet i stanje u kojem se nalazi mnogo toga govore o zdravlju celokupnog organizma.

03.05.2024

10:02

Džet set

Srbija