• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.03.2024

06:00

Svet se ovog plašio - upravo je počelo! Ukrajina i saveznici povukli najgori mogući potez, Moskva neće sedeti skrštenih ruku!

Reuters/AP

Vesti

Svet se ovog plašio - upravo je počelo! Ukrajina i saveznici povukli najgori mogući potez, Moskva neće sedeti skrštenih ruku!

Podeli vest

Premijer Ukrajine Denis Šmigal tvrdi na Telegram kanalu da Kijev, zajedno sa svojim saveznicima, priprema mehanizme za pristup 300 milijardi evra ruske imovine zamrznute u inostranstvu.

- Važan sastanak o konfiskaciji ruske zamrznute imovine... Razgovarali smo o našim planovima za saradnju sa G7, EU i Belgijom. Oko 300 milijardi evra ruske suverene imovine je zamrznuto u partnerskim zemljama. Pooštravamo pravnu poziciju i priprema neophodnih pravnih mehanizama. Postoji jasan akcioni plan i prvi rezultati - napisao je Šmigal.

Volodimir Zelenski se u januaru požalio da još uvek nema „opipljivih rezultata“ korišćenjem zamrznute ruske imovine u korist Kijeva – smatra da je razlog tome nedostatak zakonodavnih odluka na nivou Evropske unije.

Nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijskog Euroclear-a – jednog od najvećih svetskih sistema za poravnanje i kliring. Krajem oktobra, međunarodni depozitar Euroclear izvestio je da je za devet meseci 2023. zaradio oko 3 milijarde evra kamata od ulaganja u sankcionisanu rusku imovinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12