• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.02.2024

18:35

(VIDEO) Srce da prepukne! Majka Navaljnog zakukala na sav glas: Od Putina traži samo jednu stvar

Shutterstock/Reuters/printscreen X

Vesti

(VIDEO) Srce da prepukne! Majka Navaljnog zakukala na sav glas: Od Putina traži samo jednu stvar

Podeli vest

Ludmila, majka Alekseja Navaljnog, šefa ruske opozicije koji je preminuo u ruskom zatvoru, pozvala je ruskog predsednika Vladimira Putina da joj preda telo njenog sina.

Na snimku snimljenom ispred zatvorske kolonije u kojoj je Navalni preminuo u petak, ona je rekla da je pet dana pokušavala da vidi telo, ali da ne zna gde se nalazi.

Supruga Navaljnog Julija pozvala je vlasti da dozvole da se njegovi najmiliji oproste od njega. Porodici je rečeno da telo Navaljnog neće biti pušteno porodici dve nedelje. Majka je obaveštena da je telo zadržano na „hemijskoj analizi”, piše Bi-Bi-Si.

Od ruskih vlasti nije bilo potvrde o tome gde se nalazi telo, dok su napori da se locira više puta prekidani. Julija Navalna veruje da će telo njenog muža biti sakriveno sve dok tragovi trovanja nervnim agensom Novičok ne nestanu.

Majka je stigla pred koloniju polarnog vuka

Podsetimo, Navalni je preživeo pokušaj trovanja 2020. godine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je optužbe „neosnovanim i vulgarnim“, ali je napomenuo da će se uzdržati od daljeg komentara zbog Julije, koja je pre samo nekoliko dana ostala udovica.

 

 

Majka Navaljnog uputila je direktan poziv predsedniku Putinu ispred sibirske kaznene kolonije poznate kao Polarni vuk, gde je njen sin umro. "Nisam mogla da ga vidim pet dana, odbijaju da mi daju njegovo telo, a ne kažu ni gde je", požalila se ona.

- Molim vas, Vladimire Putine - sve zavisi samo od vas. Dozvolite mi da konačno vidim sina. Zahtevam da se Aleksejevo telo odmah preda kako bismo ga pristojno sahranili - dodala je ona. Njene reči ponovila je snaha Julija u objavi na H.

Julija Navalna: Vratite telo da bude dostojanstveno sahranjeno

„Ne zanima me kako će portparol ubice komentarisati moje reči“, napisala je ona, misleći na Peskova.

„Vratite Aleksejevo telo i neka bude dostojanstveno sahranjen, nemojte stajati na putu ljudima koji žele da se oproste od njega“, naglasila je ona. Najnovija izjava usledila je nakon govora na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu i jučerašnjeg emotivnog videa u kojem je obećala da će nastaviti Aleksejevu borbu za „slobodnu Rusiju”.

Ona je takođe pozvala lidere EU da ne priznaju ruske predsedničke izbore 16. marta i da krivično gone članove Putinovog najužeg kruga koji još uvek pokušavaju da izbegnu sankcije. Vest o smrti Navaljnog objavljena je u petak.

Nadležni u sibirskoj kaznenoj koloniji u kojoj je bio zatočen rekli su da se nikada nije osvestio nakon što se srušio nakon šetnje. Zvaničnici su kasnije rekli da je to bio "sindrom iznenadne smrti". Njegova majka i advokat otputovali su u udaljenu koloniju čim se proširila vest o njegovoj smrti.

Odslužio je kaznu od 19 godina zatvora

Zatvorska mrtvačnica i lokalne vlasti su više puta obustavljale pokušaje da se telo preda porodici. Kremlj je juče saopštio da je istraga o smrti u toku i da još "nema rezultata". Kasnije je Navalnijeva portparolka Kira Jarmiš potvrdila da je majka najavila da telo neće biti predato dve nedelje zbog „hemijske analize”.

Navaljni, koji je bio najistaknutiji ruski opozicioni lider u protekloj deceniji, odslužio je 19-godišnju kaznu zbog politički motivisanih optužbi. Zapadni lideri su odgovornost za smrt Navaljnog svalili direktno na predsednika Putina.

I EU i SAD su priznale da razmatraju nove sankcije Rusiji. Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je da očekuje da Britanija i ostatak grupe G7 uvedu nove sankcije svim Rusima koji su umešani u smrt.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Svi su isti! Glas za Manojlovića je glas za to da su Srbi genocidni - Savo potvrdio koaliciju sa listom “Biram borbu”, čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid!
Izbori 2024

Svi su isti! Glas za Manojlovića je glas za to da su Srbi genocidni - Savo potvrdio koaliciju sa listom “Biram borbu”, čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid!

Kandidat za gradonačelnika Beograda pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović priznao je da je napravio koaliciju sa listom "Biram borbu" koju čini šest stranaka iz nekadašnje "Srbije protiv nasilja" - Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak - Ćuta, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije - a čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid.

23.05.2024

08:41

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija