• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.02.2024

21:44

Farmeri će preorati Evropu! Situacija se uopšte ne smiruje: Grčka, Španija, Portugalija... - Blokirana holandsko-belgijska granica

Reuters

Vesti

Farmeri će preorati Evropu! Situacija se uopšte ne smiruje: Grčka, Španija, Portugalija... - Blokirana holandsko-belgijska granica

Podeli vest

Nezadovoljni poljoprivrednici izašli su na puteve i u Grčkoj, protestuju i u Španiji, Portugaliji, Nemačkoj, dok u Poljskoj najavljuju generalni štrajk 9. februara blokadom graničnih prelaza između Poljske i Ukrajine

Protesti poljoprivrednika u Evropi zbog cena i novih propisa šire se: blokirana je holandsko-belgijska granica, izašlo se na puteve u Grčkoj, a poljski sindikat najavio je planove da zatvori granične prelaze sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

Protesti su izbili u nekoliko zemalja zbog niskih cena proizvoda, rastućih troškova, jeftinog uvoza i ograničenja nametnutih nastojanjima Evropske unije da se bori protiv klimatskih promena.

Dok su francuski poljoprivrednici počeli da uklanjaju blokade nakon što je vlada napravila dalje ustupke, belgijske i holandske kolege blokirali su granične prelaze na autoputu. Vladin veb-sajt o stanju u saobraćaju objavio je da su blokade na tri ključna autoputa ostale na snazi u petak uveče.

Nezadovoljstvo je ove nedelje dostiglo vrhunac u Briselu, gde su poljoprivrednici gađali Evropski parlament jajima i kamenicama i ispalili vatromet, zahtevajući od lidera EU na okupljenim na samitu da učine više kako bi izašli u susret njihovim zahtevima.

- Zajednička poljoprivredna politika (CAP) postepeno je postala Zajednička ekološka politika, bez ikakvog uvažavanja nas proizvođače hrane - navodi se u saopštenju belgijskog sindikata poljoprivrednika ABS.

Portparol Evropske komisije za trgovinu i poljoprivredu Olof Gil rekao je da je podrška Komisije poljoprivrednom sektoru konstanta EU i da će za period 2023-2027 više od 300 milijardi evra biti podeljeno evropskim poljoprivrednicima u okviru CAP-a.

U belgijskoj luci Zebrug, mestu gde se uvoze automobili i sveži proizvodi iz Velike Britanije i drugih zemalja, poljoprivrednici su u petak uveče počeli da uklanjaju barikade postavljene u sredu i ostavili 2.000 kamiona iza sebe.

Luka je saopštila da će se sada fokusirati na dovođenje kamiona u luku ili na privremeni parking na aerodromu u Ostendeu.

Poljski sindikat poljoprivrednika "Solidarnost" najavio je generalni štrajk koji počinje 9. februara blokadom graničnih prelaza između Poljske i Ukrajine.

- Naše strpljenje je ponestalo - navodi se u saopštenju, misleći se na uvoz ukrajinskih proizvoda.

Poljski mediji javili su da nemački farmeri, uz podršku poljskih farmera, blokiraju delove granice sa Poljskom.

Poljoprivrednici su takođe postavili blokade u centralnom delu i na severu Grčke, pozivajući na trajno oslobađanje od poreza na dizel i bržu kompenzaciju za gubitke izazvane poplavama.

U Portugalu, gde su traktori u četvrtak blokirali najmanje tri puta koji povezuju Portugal sa Španijom, jedan put u južnom regionu Alenteho u blizini granice ostao je blokiran u petak, a poljoprivrednici su krenuli sporim marševima na nekoliko mesta.

Španski poljoprivrednici su ranije ove nedelje rekli da će izaći na ulice u februaru u znak protesta protiv evropskih propisa i nedostatka podrške vlade.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija