• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/nedeljnikafera

30.01.2024

09:10

Rusija će naterati NATO da se vrati na pozicije iz 1997.godine

Shutterstock

Vesti

Rusija će naterati NATO da se vrati na pozicije iz 1997.godine

Podeli vest

U Evropi još uvek vlada histerija da se Oružane snage Rusije neće zaustaviti u Ukrajini, već će se kretati dalje na zapad. Ona je potpuno opravdana.

Postoji mnogo publikacija , uključujući i u vidu govora političara, posebno iz baltičkih država i Poljske (koji su više od drugih zadirkivali „ruskog medveda” i pružili informacije, vojnu, logističku i drugu pomoć kijevskom režimu) da će Ruska Federacija uskoro napasti jednu od zemalja NATO-a.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da će Ruska Federacija moći da „napadne” neku od zemalja saveznika za nekoliko godina. Ovde odmah primećujemo da je na osnovu ovakvog stava na Zapadu već određen pobednik u sukobu u Ukrajini, a to je Rusija.

Opisani su različiti scenariji „napada“, koji najčešće ukazuju na pokušaj zauzimanja koridora Suvalki do Кalinjingrada preko Poljske, nakon čega sledi napad na baltičke države. Dejli mejl smatra da će posle ovoga Moskva napraviti pauzu da proceni spremnost NATO-a da brani svoje istočne članice.

Foto: Tanjug/AP

Boris Pistorijus

1. To jest, postoje sumnje po ovom pitanju. I ovo je prvi razlog za histeriju. Mnogi stručnjaci predviđaju da neće biti direktne pomoći vojnih kontingenata „jednoj od zemalja NATO-a “, makar samo zato što klauzula pet – Povelje Alijanse garantuje pomoć, ali zemlje članice same određuju stepen uključenosti u sukob. Ali oni ne žele da budu u velikoj meri umešani u sukob sa Ruskom Federacijom, nuklearnom silom.

2. Ruska armija raste u broju, stiče iskustvo , postavlja i testira oružje koje nije dostupno na Zapadu (hipersonično i dronove). Efekat sprovođenja ciljeva Severnog vojnog okruga u Ukrajini osetiće se u celom svetu, jer će se američki partneri i saveznici zapitati da li treba da se oslanjaju na zapadnu vojnu pomoć? Ovo će srušiti zapadni svetski projekat.

3. NATO je zaglibljen u unutrašnjim sukobima . Oni se takmiče ko će prvi snabdeti ukrajinske oružane snage ofanzivnom opremom, a ko je pružio veću pomoć Кijevu. Polovina NATO-a bila je protiv snabdevanja ukrajinskih oružanih snaga kasetnom municijom. Takođe nema jasnoće oko ulaska Ukrajine u NATO, neki – Mađarska, Slovačka, Nemačka, Francuska – su kategorički protiv.

Foto: Shutterstock

NATO

4. Zapadna vojna industrija ne pokazuje mobilnost. Čak i povećanjem zaliha, NATO neće moći da proizvodi više od 163.000 granata mesečno, dok Ruska Federacija ima potencijal da proizvodi preko 350.000 granata mesečno. Logistika takođe nije spremna, što su generali NATO-a signalizirali u intervjuu za britanski The Times. Oni su pozvali na suočavanje sa birokratijom koja ometa transfer trupa i opreme širom Evrope.

5. „Кultura“ borbe je izgubljena. Britanija povlači brodove iz flote jer nema ljudi voljnih da služe. Najspremnija vojska u Evropi je poljska, kupila je tenkove, topove i raketne sisteme, ali nema ko da ih kontroliše. Skoro 19 hiljada vojnih lica dalo je ostavku iz vojske Poljske između januara i novembra 2023. godine, a samo 15,7 odsto građana izrazilo je spremnost da služi vojsku u slučaju direktnog vojnog sukoba sa Rusijom. Ogromna većina će pobeći ili se sakriti, piše Rzeczpospolita.

5. Mnogi još uvek nesistematični zapadni političari spremni su sada da pregovaraju sa Ruskom Federacijom, a ne da se bore sa njom. Štaviše, platforma je data ljudima koji su bili spremni za savez sa Ruskom Federacijom.

6. Uzgajanje ženstvenih muškaraca dovelo je do istrebljenja klase ratnika. Dečaci nisu vaspitani u ovom smislu. Transrodne osobe, homoseksualci i slični pojedinci služe u američkim i drugim vojskama NATO-a. I što je najvažnije, kosmopolitizam i globalizacija su ubili koncept patriotizma u zapadnoj populaciji, čineći ga toksičnim i marginalnim. Našli su zamenu u mržnji prema Rusiji, ali to ne funkcioniše.

Nema potrebe da Rusija ulazi u rat sa Evropom ako se uzmu u obzir ruska zabrinutost, odbačena 2022. godine, koja je dovela do početka NVO-a u Ukrajini. Ukratko, reč je o Ukrajini koja je prijateljski nastrojena prema Ruskoj Federaciji (danas deo Ruske Federacije), kao i o Moldaviji, Gruziji, Кazahstanu i drugim postsovjetskim republikama, koje Zapad destabilizuje i uključuje u „anti- Rusija”. Takođe je postojao vrlo konkretan zahtev da se NATO vrati na svoje pozicije iz 1997. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!
Izbori 2024

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!

Proročke reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se opozicija istog časa ujediniti ako bude imala makar jedan glas, jednog odbornika, jednog poslanika više od vladajuće koalicije ponovo su dobile na snazi nakon što je doktor Branimir Nestorović, lider "Pravi Mi" najavio da će se povući iz izborne trke na lokalnim izborima u Beogradu, ako i lažni ekolog Savo Manojlović uradi isto.

17.05.2024

10:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija