• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/oružje.com

20.01.2024

18:11

Ukrajinci grade bunkere, ali Moskva je bila pametna! Stigao ruski odgovor, aktiviraće... (VIDEO)

Informer

Vesti

Ukrajinci grade bunkere, ali Moskva je bila pametna! Stigao ruski odgovor, aktiviraće... (VIDEO)

Podeli vest

Trenutno je ukrajinska vojska pokrenula ozbiljne građevinske aktivnosti duž linije borbenog kontakta sa Oružanim snagama Rusije u oblasti linija fronta i na delovima granica sa Rusijom i Belorusijom.

Ukrajinci stvaraju utvrđene podzemne objekte, pokušavajući da ojačaju svoje odbrambene linije.

Prema ukrajinskim izvorima, grade se brojni i raznovrsni objekti tipa bunkera, od cilindričnih rezervoara od valovitog čelika zakopanih u zemlju do dubine od 10-15 metara sa specijalnim ukrućenjima do čitavih fortifikacionih jedinica, složenih konstrukcija, uključujući i armiranobetonske, gde se nalaze "mravinjaci", štabovi i druga povezana vojna infrastruktura, uključujući i skladišta.

Dubinski kompleksi će biti opremljeni ABHO zaštitnom opremom, komunikacionim sistemima i autonomnim napajanjem, imaće snabdevanje hranom, vodom i gorivom, kao i određenu zaštitu od elektromagnetnog uticaja i različitu opremu za izviđanje.

Rusija će koristiti TU-214R za identifikaciju sukoba

Pre početka velikih ofanzivnih dejstava Oružanih snaga Rusije 2024. godine, na identifikaciji takvih objekata Oružanih snaga Ukrajine biće angažovani ruski izviđački avioni Tu-214R, koji su specijalno projektovani za radio i opto-elektronsko izviđanje.

Od marta 2022. godine, Oružane snage Rusije su imale samo dva takva aviona (RF-64511 i RF-64514), opremljene višefrekventnim radio-sistemima MRK-411 sa bočnim i sveobuhvatnim radarom, kao i optičko-elektronski sistem visoke rezolucije "Frakcija".

Avioni mogu da otkriju mete po njihovim radio emisijama i da prenose veoma precizne koordinate. Približan domet radara u aktivnom režimu na površini je 250 km, a u pasivnom režimu do 400 km, ali se podzemni objekti detektuju na udaljenosti od 120 km.

Nakon identifikacije, koordinate će biti prosleđene Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije, koje imaju veliki asortiman avijacionog naoružanja (protivbunkerska municija) za uticaj na takve ciljeve.

Rusija već testirala TU-214R nad Ukrajinom

Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) testirale su svoj novi izviđački avion Tu-214R još 2022. godine nad Ukrajinom. Ove tvrdnje objavljene su svojevremeno u nekoliko ruskih medija.

Prema ruskim vojnim analitičarima, Tu-214R je poslat u Ukrajinu radi otkrivanja vojnih ciljeva. Drugi stručnjaci tvrde da je korišćen za mapiranje trenutne situacije i otkrivanje budućih vojnih struktura.

Tu-214R je relativno nov avion u upotrebi u Ruskoj Federaciji. Dizajniran 2009. godine, avion je zvanično primljen u upotrebu 2012. Godinu dana ranije, 2011. godine, izveden je prvi probni let. Trenutno Vazdušno-kosmičke snage Rusije imaju dva ova aviona, a je Moskva 2016. naručila i treći.

Prema našima izvorima, donedavno je jedan od dva aviona bio na popravci. Informaciju su potvrdili i pojedini ruski mediji, citirajući izvor iz ruskog vojno-industrijskog kompleksa, koji je doslovno rekao da je „Tu-214R korišćen za otkrivanje ukrajinskih vojnih lokacija nakon završetka tekućih remonta“.

 Šta do sada nismo znali o TU-214R

Informacije koje je Rusija pružila u vezi mogućnosti i opremljenosti aviona su oskudne. Ono što znamo, prema ruskim izjavama, jeste da je Tu-214R opremljen sa "nekoliko radara za primanje signala iz svih uglova bočno postavljnih, opremom za elektronsko izviđanje, kao i elektronskim optičkim sistemom koji snima fotografije visoke rezolucije".

Ruski izvori tvrde da avion otkriva neprijateljske radio stanice i radare na udaljenosti od 400 km.

Na drugoj strani, Ukrajina nema takvu opremu. Međutim, Evropska komanda Sjedinjenih Država kao i ostali iz NATO obezbeđuju neophodne obaveštajne podatke iz svih mogućih izvora koje poseduju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija