• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

18.01.2024

17:21

(VIDEO) Srbijo, ne pitaj za cenu! Novi "Suhoj" biće doslovno nevidljiv! Rusi napravili avion kao iz filmova "Star wars"!

Shuterstock

Vesti

(VIDEO) Srbijo, ne pitaj za cenu! Novi "Suhoj" biće doslovno nevidljiv! Rusi napravili avion kao iz filmova "Star wars"!

Podeli vest

Zahvaljujući specifičnoj kombinaciji boja i oblika, Su-75 će se potpuno uklopiti u svoje okruženje i biće gotovo nemoguće razlikovati ga od oblaka iznad, i objekata na zemlji ispod njega

Su-75 "šahmat" je laki višenamenski borbeni avion pete generacije sa "stelt" tehnologijom koji se trenutno nalazi u fazi razvoja, a kako prenosi "Jurejža tajms" ruski konstruktori uspeli su da naprave i patentiraju poseban kamuflažni šablon za ovu letelicu.

Naime, nova kamuflaža učiniće novog člana "suhoj" porodice doslovno nevidljivom letelicom.

Zahvaljujući specifičnoj kombinaciji boja i oblika, Su-75 će se potpuno uklopiti u svoje okruženje i biće gotovo nemoguće razlikovati ga od oblaka iznad i objekata na zemlji ispod njega. Kompanija OAK navodi da nova kamuflaža treba da "komplikuje vizuelnu identifikaciju vrste letelice i prognozu potencijalnih manevara tokom kratkotrajnog posmatranja, kao i da oteža potragu i praćenje aviona iskorišćavanjem oblaka i terena u okruženju".

U opisu se dodaje i da "kamuflaža sakriva siluetu aviona, tačnije modifikuje je tako da izgleda kao letelica druge vrste i manjih dimenzija". Istovremeno boje i oblici korišćeni pri farbanju stvaraju zone sa različitim stepenom osvetljenosti, što dodatno doprinosi deformisanju siluete, odnosno oblika aviona

Onemogućavanje vizuelne identifikacije je unikatan pristup doktrini "stelt" ratovanja i sugeriše način na koji će "šahmat" biti korišćen. Stoga bi prema pisanju "Juejža tajmsa", nova kamuflaža trebalo da posluži u slučaju kada Su-75 već neprimetno prođe pored svih radarskih, elektronskih i infracrvenih sistema za uočavanje, i kada vizuelna identifikacija ostane jedina opcija otkrivanja i praćenja.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija