• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.12.2023

13:10

Najteži mogući udarac za Rusiju, Putinova osveta će biti jeziva! Brod koji je Ukrajina razorila prevozio ključno oružje za rat?!

Profimedia, Printscreen, Reuters

Vesti

Najteži mogući udarac za Rusiju, Putinova osveta će biti jeziva! Brod koji je Ukrajina razorila prevozio ključno oružje za rat?!

Podeli vest

Sajt Jurejžan tajms objavio je da je Ukrajina koristila ratno vazduhoplovstvo u napadu na ruski brod "Novočerkask" , što ukazuje da su u njemu ponovo korišćene rakete Storm šedou/SCALP-EG. Oni takođe navode da su se pojavile tvrdnje da je brod napadnut zato što je prevozio iranske dronove Šahid, ali, kako oni kažu, to nisu mogli da verifikuju.

Portal piše da se general-pukovnik Mikola Oleščuk, komandant ukrajinskih vazdušnih snaga u objavi na Telegramu "zahvalio pilotima ratnog vazduhoplovstva i svima koji su bili uključeni u obavljanje ovog filigranskog posla".

Jurejžan tajms navodi da je time naglašena efikasnost ukrajinske vojske u izvođenju preciznih udara na rusku ratnu mornaricu.

Šta su to "Šahid" dronovi?

"HESA Šihed 136"  je iranski dron kamikaza. U ruskoj službi on se naziva Geran-2.

Do novembra 2022. Rusija i Iran su se dogovorili o ruskoj proizvodnji municije, pri čemu je Iran izvozio ključne komponente. Ruski proizvodni pogon nalazi se u specijalnoj ekonomskoj zoni Alabuga u Tatarstanu, sa ciljem proizvodnje 6.000 Geran-2 do leta 2025. godine.

 

 

U julu 2023. godine, britanska kompanija Conflict Armament Research proučavala je ostatke dva Geran-2 korišćena u Ukrajini, zaključivši da su to nova varijanta proizvedena u Rusiji. Otkrili su „velike razlike u konstrukciji okvira aviona i u unutrašnjim jedinicama“ u poređenju sa ranijim proučavanim primerima, uključujući trup koji je sada napravljen od fiberglasa preko tkanih ugljeničnih vlakana, a ne od laganog saća. Trećina komponenti je pokazivala datume proizvodnje od 2020. do 2023. godine, a tri ruske komponente su pokazivale datume od januara do marta 2023.

Dvanaest komponenti su pokazivale datume nakon početka rata u februaru 2022. Neki unutrašnji moduli su bili isti kao u drugom ruskom oružju sistemi, uključujući Kometa satelitski navigacioni modul.

Veruje se da Geran-2 ruske proizvodnje ima „najsavremeniji sistem za suzbijanje smetnji“ koji potiskuje ometanje signala položaja GNSS-a, koji je dizajnirao Iran koristeći sedam primopredajnika za ulaz i FPGA i tri mikrokontrolera za analizu i suzbijanje bilo kakve emisije elektronskog ratovanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija