• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

21.12.2023

09:17

Šokantne reči Makrona! "Uskoro ćemo morati da izabaremo..." Evropa ostaje sama protiv Rusije, Amerikanci će drugačije odigrati?!

Reuters/AP

Vesti

Šokantne reči Makrona! "Uskoro ćemo morati da izabaremo..." Evropa ostaje sama protiv Rusije, Amerikanci će drugačije odigrati?!

Podeli vest

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da Evropska unija nije postigla veliki uspeh u obuzdavanju Rusije kada je reč o sankcijama i odustajanju od uvoza ruske nafte i gasa. Ruska privreda nije doživela kolaps, konstatovao je on.


Za neuspeh je optužio zemlje koje su pomagale Rusiji zaobilazeći uvedena ograničenja.

On je u intervjuu za TV "Frans 5" rekao i da EU mora da nastavi da pomaže Ukrajini, čak iako se promeni stav SAD jer je za Evropu ti pitanje sopstvene bezbednosti.

Prema njegovim rečima, podrška Ukrajini jedno je od glavnih pitanja za 2024. godinu. Evropa ima i želju i mogućnosti da nastavi da podržava Kijev čak i bez podrške Vašingtona, naveo je on.

- Moramo to da radimo... U narednim mesecima moramo da izaberemo: osećamo da neke članice Unije počinju da sumnjaju, naši američki partneri možda sumnjaju, ali mi moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu jer od toga zavisi mogućnost da opstanemo u svetu. U pitanju je evropska bezbednost. Čak iako Amerikanci odluče da promene stav, to je pitanje suvereniteta Evrope i sposobnosti da samo odlučujemo o svojoj budućnosti - rekao je Makron.

On je naglasio da Evropa nije u ratu sa Rusijom i da nastoji da ne dođe do eskalacije sukoba, posebno nuklearnog, ali da ne može da dozvoli da Rusija pobedi.

- Veoma teška situacija po Ukrajince. Pojavljuju se nova pitanja. Nije sve baš jasno kada je reč o američkoj politici. Ali naš interes je mirna Evropa, Evropa koja može da osigura bezbednost svojih suseda - zaključio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija