• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/DW

18.12.2023

18:38

Pao sporazum! Berlin hitno premešta 4.800 vojnika, idu na istok u specijalnu misiju

AP/Photo

Vesti

Pao sporazum! Berlin hitno premešta 4.800 vojnika, idu na istok u specijalnu misiju

Podeli vest

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus potpisao je u ponedeljak sporazum za trajno raspoređivanje brigade Bundesvera u Litvaniji.

Raspoređivanje, namenjeno podršci bezbednosti Litvaniji nakon sukoba Rusije i Ukrajine, znači da Nemačka prvi put trajno stacionira trupe izvan svojih granica.

- Hoćemo i spremni smo da branimo teritoriju NATO - rekao je Pistorijus na konferenciji za medije sa svojim litvanskim kolegom Arvidasom Anusauskasom.

Ministri su naglasili spremnost Nemačke i Litvanije da "brane jedna drugu" odnosno da štite "svaki centimetar teritorije NATO" u svakom trenutku.

- Divizija Bundesvera počeće da pristiže 2025, a planira se da dostigne punu borbenu spremnost 2027. godine - rekao je Anusauskas.

Sporazum podrazumeva trajno stacioniranje 4.800 vojnika i oko 200 civila u Litvaniji u koordinaciji s NATO. Berlin će poslati u Litvaniju dva bataljona iz nemačkih pokrajina Bavarske i Severne Rajne Vestfalije koje će činiti jezgro nove litvanske brigade.

Treći bataljon činiće multinacionalna borbena jedinica NATO koja se već nalazi u Litvaniji pod nemačkom komandom i sa rotirajućim osobljem iz nekoliko drugih nacija.

Litvanija ima granicu s ruskom eksklavom Kalinjingradom na Baltičkom moru i Belorusijom koja je blizak saveznik Moskve.

Foto: Wikipedia

Vojnici Bundestaga

Zapadni vojni analitičari već dugo upozoravaju na Suvalki koridor, litvansku teritoriju koji se nalazi između Kalinjingrada i Belorusije, kao na potencijalno žarište u bilo kakvom sukobu između Rusije i NATO.

Zamenik predsednika frakcije bloka CDU/CSU u Bundestagu i stručnjak za odbranu Johan Vadeful, podsetimo, nedavno je rekao da su glavne jedinice Bundesvera sposobne da izdrže najviše dva dana borbenih dejstava i zatražio da se ubrza nabavka za oružane snage u svetlu transfera naoružanja Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31