• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.12.2023

14:45

Putin već slavi! Bliži se dan koji će okrenuti svet naglavačke! EU potvrdila najgore sumnje Zapada! "Ako se ovo dogodi..."

Reuters/AP/Wikimedia

Vesti

Putin već slavi! Bliži se dan koji će okrenuti svet naglavačke! EU potvrdila najgore sumnje Zapada! "Ako se ovo dogodi..."

Podeli vest

Više od stotinu evropskih poslanika poslaće danas zajedničko pismo svojim kolegama u Sjedinjenim Američkim Državama u kojem mole da Kongres odobri dalju vojnu pomoć Ukrajini.

Otvoreno pismo, u koje je uvid imao Rojters, potpisali su poslanici iz najmanje 17 zemalja, uključujući Francusku, Nemačku, Italiju, Poljsku i Irsku, i znak je sve veće zabrinutosti u Evropi u vezi sa kontinuitetom američke podrške Ukrajini.

Sve se dešava u trenutku kada ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski boravi u Vašingtonu kako bi takođe pozvao na pomoć Kijevu.

"Čujemo zabrinutost koju su izrazili naši američki prijatelji. Godinama su američki lideri, demokrate i republikanci, tražili od Evropljana da preuzmu veću odgovornost za sopstvenu bezbednost. Saglasni se sa ovim legitimnim zahtevom", navodi se u pismu koje su napisali poslanici predvođeni Bežamenom Adadom, francuskim poslanikom iz stranke Emanuela Makrona.

Evropski poslanici, među kojima je i Nemac Mihael Rot, predsednik spoljnopolitičkog odbora Bundestaga, kao i Đulio Tremonti, njegov italijanski kolega, rekli su da su Evropljani doprineli koliko i SAD u Ukrajini.

Štaviše, vojna potrošnja je porasla širom Evrope, navode oni. Ipak dodaju da je američka vojna pomoć ključna i hitna.

Sledeći krug pomoći Ukrajini zaustavljen je zahtevom predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona i drugih republikanaca da se ne šalje više sredstava dok se prvo ne preduzmu koraci da se ojača granica SAD sa Meksikom.

"Pobeda Putina bi ohrabrila naše neprijatelje širom sveta: oni gledaju i nadaju se da ćemo se umoriti. Ukrajinci se bore da mi bismo morali", naveli su evropski poslanici u pismu.

Lideri Evropske unije sastaće se na samitu u Briselu u četvrtak i petak kako bi odlučili o predlozima za odobravanje 50 milijardi evra ekonomske podrške Kijevu, dodeljivanje dodatnih 20 milijardi evra ukrajinskoj vojsci i pokretanje pregovora o pridruživanju.

Za sve to morali bi da ubede mađarskog premijera Viktora Orbana, koji hvali svoje veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i preti da će staviti veto na pregovore o pomoći i proširenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)
Live TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)

Puna dva dana priča se o Savetu bezbednosti u UN. U Specijalnoj emisiji Informera o temi Rezolucije u Srebrenici govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i predsednik poslaničke grupe PUPS-a Stefan Krkobabić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog Andreja Lović iz Nemačke i novnar Igor Damjanović iz Donjecka, kao i Vojkan Milošević, direktor Centra za antiterorizma i Olga Ravasi, gopolitički strateg.

25.05.2024

20:02

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija