• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.12.2023

13:04

Rusija ojačala, Putin je bio u pravu! Uništeno skladište i oklopna vozila, Zalužni izbegnut?!

Tanjug/AP

Vesti

Rusija ojačala, Putin je bio u pravu! Uništeno skladište i oklopna vozila, Zalužni izbegnut?!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 650. dan.

Zelenski će morati da objašnjava

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski i visoki zvaničnici američke administracije obrazložiće danas u Senatu zašto je potrebna nova isporuka vojne pomoci Kijevu u ratu protiv ruske agresije.

Administracija predsednika DŽozefa Bajdena je u oktobru zatražila od Kongresa da odobri skoro 106 milijardi dolara za dodatnu bezbednosnu pomoć Ukrajini i Izraelu, kao i za humanitarnu podršku stanovnicima Gaze, ali republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom sa malom većinom odbili su taj paket, prenosi Rojters.

Šok na Krimu! Masovna pogibija ruskih vojnika! Ukrajinski diverzanti na monstruozan način likvidirali neprijatelje!

Zalužni je izbegnut?

Predsednik Volodimir Zelenski navodno "zaobilazi glavnokomandujućeg Valerija Zalužnjeg u komunikaciji sa nekim vojnim komandantima, što komplikuje njegovu sposobnost da u potpunosti komanduje Oružanim snagama Ukrajine, izvestila je Ukrajinska pravda 4. decembra, pozivajući se na anonimne izvore.

Foto: EPA

Valerij Zalužni

Vest dolazi usred hipoteza u zapadnim i ukrajinskim medijima o navodnim nesuglasicama između Zelenskog i Zalužnjeg, koje su dobile veliku pažnju javnosti nakon otrežnjujućeg pisanja Zalužnjeg o stanju rata za The Economist.

Ukrajinska služba bezbednosti: Uništeno skladište i oklopna vozila

Ukrajinska služba bezbednosti saopštila je da su uništili rusko skladište municije i oklopna vozila u okolini grada Svatoveu Luganjskoj oblasti.

"Nažalost, Putin je bio u pravu"

Putin je bio u pravu kada je rekao da je Rusija ojačala nakon početka rata u Ukrajini, navela je kolumnistkinja nemačkog magazina "Špigl".

Nezapamćen masakr - pobili svoje?! Ukrajinu trese ogroman skandal! Ruska vojska iznela zastrašujuće tvrdnje!

 

 

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane

U toku prethodnog dana oborena su dva ukrajinska aviona MiG-2, kao i helikopter Mi-8, uništena 74 drona;

Na kupjanskom pravcu odbijena su tri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na području Ivanovke i Sinkovke, a protivničke snage izgubile su gotovo 35 pripadnika. Na krasnolimanskom pravcu ukrajinske snage izgubile su gotovo 55 vojnika;

Ruske oružane snage uništile su skladište oružja 124. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine na području grada Hersona;

Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 40 vojnika, samohodnu artiljerijsku haubicu -109 „Paladin“ i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje;

Na donjeckom pravcu odbijena su četiri ukrajinska napada na području Bogdanovke, Kleščejevke i Torecka;

Na ovom i na južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage ukupno su izgubile gotovo 515 vojnika;

Na zaporoškom pravcu odbijen je napad na području Uspenovke, ukrajinske snage izgubile su gotovo 50 vojnika.

Na hersonskom pravcu neprijatelj je izgubio gotovo 40 vojnika.
 

 

Bomba! Putin donosi odluku koja će promeniti svet! Posle ovog poteza više ništa neće biti isto!

 


„Neće biti nikakvog NATO“: Blinken naložio Evropljanima da prestanu sa pričama o članstvu Ukrajine u Alijansi

Poslanik ukrajinske Rade Aleksej Gončarenko rekao je da je američki državni sekretar Entoni Blinken naložio Evropljanima da prestanu da govore sa Ukrajinom o pristupanju te zemlje u Alijansu.

Pozivajući se na izvore u Vašingtonu on je napisao da ta tema ljuti američke elite i da je Kijevu dat jasan signal da neće postati član Alijanse odmah posle rata.

- Prema nama su donekle popustljivi, ali da ćemo 2024. godine postati članica – nećemo. U administraciji Zelenskog su to prihvatili - naveo je Gončarenko.
 

Uzbuna! Otkud sad ovi?! Ukrajinu napao novi neprijatelj! Sejali su smrt širom sveta, sada jurišaju na ključnu tačku fronta!

 

Ukrajina korisi "leoparde" za odbranu


Ukrajina je počela da koristi nemačke tenkove „leopard“ za odbranu linije fronta iako ih je Kijev tražio za potrebe kontraofanzive, piše AFP pozivajući se na ukrajinske vojnike.

„Tokom ove godine Kijev je nekoliko meseci lobirao da dobije moderne tenkove ‘leopard’ od Nemačke i drugih zapadnih saveznika, kako bi pružio otpor ruskim snagama...Ali, pošto je tokom leta dugoočekivana kontraofanziva Kijeva propala, gigantski tenkovi su sada raspoređeni da bi se sačuvala linija fronta“, piše francuska novinska agencija, dodajući da se tenkovi koriste kao artiljerija velikog dometa.

Prema rečima jednog od ukrajinskih vojnika, za efikasnu ofanzivu Kijevu je potrebno oko 150 ovih tenkova.
 

Grom iz vedra neba! Šokantno priznanje Nemaca o Putinu! "Sve je bio u pravu..."


U ukrajinskoj vojsci se žale na očajno stanje, piše „Biznis insajder“.

„Ima mnogo mladih vojnika. Potrebni su nam ljudi ali oni koji su dobro obučeni, a ne ovi ‘zeleni’. Neki od njih su na poligonima za obuku proveli samo tri nedelje i pucali svega nekoliko puta“, navodi list reči jednog od vojnika.

Kako je rekao, ukrajinska vlada sve teže privlači ljude isplatama novca i sada u vojsku stižu samo oni koji nisu uspeli da pobegnu. Takođe je dodao i da među marincima ima onih koji ne znaju da plivaju.

„Vašington post“ je ranije pisao da u ukrajinskim redovima vlada neodlučnost i da je borbeni duh na slabom nivou.

Komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužni rekao je nedavno u intervjuu za „Ekonomist“ da su na frontu u ćorsokaku i da u skorije vreme neće biti nekog većeg proboja.
 

Apsolutno ludilo mozga! Turci otkrili neverovatnu stvar o Ukrajini! "Mislili su da zauzmu..."

 

NATO će nastaviti sa isporukom Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će saveznici u Alijansi nastaviti da isporučuju vojnu pomoć Ukrajini uprkos novim političkim stavovima Mađarske, Slovačke i Holandije.

- Ukrajini se pruža pomoć jer je to u interesu naše bezbednosti. Uveren sam da će saveznici u NATO nastaviti da pružaju značajnu podršku Ukrajini - rekao je on na pitanje ukrajinske TV stanice ICTV o tome da li se pomoć Kijevu nastavlja ili se gasi imajući u vidu stavove tri evropske države.

Podsetimo, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da Ukrajina sada ne može da postane članica NATO jer bi to dovelo do trećeg svetskog rata, kao i zbog toga što Kijev stalno krši prava nacionalnih manjina.

Novi premijer Slovačke Robert Fico saopštio je odmah po stupanju na dužnost da ta zemlja neće više isporučivati vojnu pomoć Ukrajini.

Desničarska Partija slobode koja je pobedila na izborima u Holandiji između ostalog se zalaže za prekid vojne pomoći Kijevu.
 

 

Neočekivana pobeda Zelenskog! Završena najveća drama u Ukrajini! Svet gleda i ne veruje, svi se pitaju samo jednu stvar!

 

Saliven: Ko odbija slanje sredstava Ukrajini, poboljšava Putinovu poziciju


Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je da se oni koji odbijaju da podrže izdvajanje sredstava Ukrajini zalažu za „poboljšanje Putinove strateške pozicije“.

- Smatram da svaki član Kongresa koji ne podržava finansiranje Ukrajine glasa za ishod koji će olakšati pobedu (predsednika Rusije Vladimira) Putina. Glas protiv podrške Ukrajini je glas za poboljšanje Putinove strateške pozicije - rekao je Salivan na brifingu u Beloj kući.

Salivan je, istovremeno, ponovio da američkoj administraciji „ponestaje novca, a uskoro i vremena“ za podršku Ukrajine.
 

Šta sad?! "Ujedinile se Kina i Rusija!" Amerika čeka kombinovani napad, Kongres traži hitnu reakciju!

 

Žestoko bombardovanje Donjecke Narodne Republike

U poslednja 24 sata ukrajinske snage su 69 puta gađale DNR.
 

 

Šokantna situacija! Rusija je sada glavna! Ameri imali istorijsku priliku, a onda povukli samoubilački potez!

 

Ruske snage razbile ukrajinsku vojsku kod Soledara


Vazdušno-desantne jedinice ruske vojske razbile su pešadijske snage ukrajinske vojske kod Soledara i na artjomovskom pravcu. U napadima na artjomovskom pravcu korišćeni su dronovi.
 

 

Rusiji preti velika opasnost, Putin digao hitnu uzbunu! Ovo se nije desilo još od raspada Sovjetskog Saveza!

 

Hronika ratnih dešavanja: Ruske snage napreduju kod Kupjanska; Bahmuta, Avdejevke i u Zaporožju; OSU drži mostobran na Dnjepru

U sektoru Kupjanska, ruska vojska nastavlja da razbija odbranu ukrajinskih formacija u Sinkovki. Pored toga, borci su uništili još jedan prelaz preko reke u Kupjansku, značajno umanjujući logističke mogućnosti ukrajinskih oružanih snaga.

U međuvremenu, južno, u sektoru Svatovsko-Kremenski, borci nastavljaju da grade svoj uspeh na Torskoj izbočini, boreći se na putu do Ternija. Prema nekim izveštajima, Oružane snage Rusije su takođe uspele da značajno napreduju dublje u jarugu Široka. Ukrajinske oružane snage periodično vrše kontranapad u oblasti šumarije prema Kremenoj, ali još uvek nisu postigle uspeh.

Ruske trupe pritiskaju položaje OSU duž cele linije fronta u pravcu Soledara. Na severu Oružane snage Rusije razvijaju uspehe prema Krasnomu i Bogdanovki. Tako su borci uspeli da prošire zonu kontrole kod Bahmutske dače jugozapadno od grada.

Na južnom krilu, Oružane snage Rusije su uspele da malo prošire zonu kontrole kod Klešćejevke, gde se glavni sukobi odvijaju izvan taktičkih uzvisina u blizini sela. Samo naselje nema nikakav značaj, budući da se nalazi u niziji i skoro potpuno uništeno.

U sektoru Avdejevske na severnom krilu, ruske jedinice proširile su zonu kontrole kod Avdejevske koksare i okoline Stepovoga. Nastavljaju se pozicione borbe na južnom krilu južno od Severnog i Tonenkija.

 

 

U sektoru Orehova ruske jedinice napreduju ka Rabotinu i u rejonu Verbovog sa vazdušno-desantnim jedinicama, vraćajući pozicije izgubljene tokom leta. OSU koristi kasetnu municiju da spreči proboj odbrambenih linija. Pored toga, u Kamenskome je poremećena rotacija Oružanih snaga Ukrajine i dron kamikaza je udario u ukrajinsku protivbaterijsku radarsku stanicu AN-TPK-50.

U hersonskom pravcu u Krinkiju situacija ostaje ista. Ukrajinske formacije nastavljaju da se drže mostobrana u naseljenom mestu, pokušavajući da prošire zonu kontrole dublje u šumu. Noću su dve jurišne grupe 1. bataljona 38. pešadijskog marinskog korpusa ukrajinske ratne mornarice zauzele položaje južno od plastenika pored zasada na jugu Krinokija, što ukazuje na blago napredovanje marinaca ka jugu.

Kao rezultat artiljerijske i minobacačke vatre ruskih Oružanih snaga, grupa je bila rasuta i pretrpela gubitke. Ranjeni i poginuli su evakuisani u severni deo sela, odakle su prevezeni na desnu obalu. Generalno, situacija u hersonskom pravcu se nije promenila. Ukrajinski marinci pokušavaju da prođu dublje, ali bez značajnijeg uspeha. Međutim, kako vreme bude hladnije, korito Dnjepra će se zamrznuti, što će pojednostaviti kretanje pešačkih grupa preko reke. S obzirom na to da udarna grupa Katran ima mostobran (nekakav), trebalo bi očekivati veće napade sa glacijacijom tla i vode. U ovom trenutku počelo je i prebacivanje jedinica 37. brigade marinaca na levu obalu.

Jedinica ranije nije učestvovala u borbama na levoj obali i u potpunosti je popunjena. Uvođenje 37. brigade, s jedne strane, ukazuje na gubitke u drugim brigadama, a sa druge na rano aktiviranje fronta. Ono što je zanimljivo: pojavom 37 obrmp na liniji dodira, pojavile su se i karakteristične promene u karakteristikama upotrebe bespilotne letelice Bajraktar. Već nekoliko dana dron poleće sa aerodroma Kulbakino, što nije primećeno tokom protekle godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija