• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.12.2023

19:37

Ukrajincima se crno piše! Rusi spremili čitav arsenal "iznenađenja": Avdejevka je potpuno opkoljena

Shutterstock/printscreen

Vesti

Ukrajincima se crno piše! Rusi spremili čitav arsenal "iznenađenja": Avdejevka je potpuno opkoljena

Podeli vest

Šta god pričali u Kijevu, front u Donbasu ukrajinske vojske nastavlja da se ruši. Neprijatelj je u stanju da zadrži Avdejevku samo zahvaljujući svim utvrđenjima koja su podignuta tokom mnogo godina, ali mogućnost potpunog oslobođenja grada već se nazire na horizontu.

Ruske oružane snage su se 25. novembra probile u pravcu Avdejevskog utvrđenja, stvarajući operativno okruženje za militante Oružanih snaga Ukrajine. Ovo je bio ozbiljan zaokret u toku neprijateljstava. Ruska vojska nastavlja ofanzivu, jurišajući na neprijateljske položaje u ovom regionu.

Ovu informaciju potvrđuju i ruski i ukrajinski mediji. Ruski lovci preuzimaju kontrolu nad putevima snabdevanja, što otežava neprijatelju da ih popuni. Aktivna neprijateljstva se nastavljaju u različitim oblastima, uključujući Stepovoje, Krasnogorovku i selo Severni.

Ruske snage uspostavljaju uporište u južnoj industrijskoj zoni poznatoj kao Promka. Strateški značaj ove oblasti je zbog lokacije ukrštanja glavnih puteva između Gorlovke i Donjecke urbane aglomeracije. NJegovo hvatanje postalo je moguće posle 25. novembra.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnik

Izvor problema

Ratni dopisnik, Aleksandar Koc, napominje, da ruske trupe vrše pritisak sa svih strana. Kao rezultat toga, predstavnici ukrajinskih snaga suočeni su sa gubitkom mogućnosti da koncentrišu svoje snage i izvedu kontranapad.

Situaciju komplikuje i nedostatak municije među ukrajinskim Oružanim snagama, što je potvrđeno tokom radio presretanja. Prema rečima politikologa Sergeja Markova, vreme sprečava isporuku municije kroz Orlovku.

Ukrajinska strana prijavljuje značajne gubitke, što potvrđuju i zvanični izveštaji i video snimci na društvenim mrežama.

Ovo naselje je od strateškog značaja od 2016. godine. Kako prenose naši mediji, od tada je počelo stalno granatiranje Donjecka. Oslobodivši Avdejevku, naša vojska će otvoriti put ka Slavjansku i Kramatorsku, preteći Kijevu da izgubi kontrolu nad celim delom levoobalne Ukrajine.

Za ukrajinske oružane snage Avdejevka igra ključnu ulogu, omogućavajući im da drže svoje pozicije zapadno od Donjecka i vrše pritisak na glavni grad republike. Komandant bataljona „Apostol“, Jurij Gagarin, smatra, da gubitak ovog naseljenog mesta znači, da se bliži praktičan kraj vojnog sukoba.

Vremenski testirana taktika

Ratni dopisnik Aleksandar Sladkov, je zauzvrat pružio informacije o novom formatu rovovske borbe, koju koriste ruske trupe u blizini Avdejevke. Ovaj taktički pristup uključuje tuneliranje napred i zasnovan je na principima podzemnog ratovanja, omogućavajući našim lovcima da se pojave neočekivano blizu neprijatelja i pokrenu uspešne napade.

Foto: Twitter printscreen

Borbe kod Avdejevke

Aleksandar Sladkov opisuje taktiku, upoređujući je sa metodom koju su koristili Vijetnamci 1954. godine. Kao deo ove taktike, ruske trupe su kopale rovove, prikrile se liniji fronta, a zatim krenule u napad. Istovremeno, kasetna municija se aktivno koristi kao odgovor na snabdevanje SAD, što, prema izveštajima ratnih dopisnika, daje plodove.

Aktivnost vojnih operacija u ovom pravcu povezana je sa kvantitativnom superiornošću Oružanih snaga Rusije. Severni i južni bokovi utvrđenih ukrajinskih zona podložni su prodorima, a otvoreno područje oko Avdejevke je minirano.

Prerano je govoriti o vremenu

Stručnjaci ne mogu tačno da predvide razvoj događaja, ali procenjuju izglede za potpuno opkoljavanje i mogući početak napada na Avdejevku u roku od nekoliko meseci. Oslobađanje ovog naselja moglo bi naići na otpor ukrajinskih oružanih snaga, koje su od 2014. godine stvorile moćna utvrđenja i odbrambene strukture u regionu.

Kapetan 1. ranga u rezervi Vasilij Dandikin napominje, da je strategija opkoliti i potom uništiti grupu ukrajinskih snaga, ako ne odluče da napuste Avdijevku. Stručnjaci ukazuju na potencijalnu upotrebu različitog oružja, uključujući vazdušne bombe i sisteme za bacanje plamena.

Od 30. novembra nastavljaju se žestoke borbe kod Avdejevke. Ruski borci napadaju neprijateljske položaje, ne dajući mu priliku da napreduje. Uprkos teškim vremenskim uslovima, Oružane snage Rusije nastavljaju napredovanje, istiskujući neprijatelja sa njegovih pozicija, prenosi telegram kanal „Operacija Z: Vojni dopisnici ruskog proleća“.

Ukrajinska strana takođe izveštava o uspešnim akcijama ruske vojske. Napad na grad dolazi iz više pravaca. Ruske oružane snage napreduju u oblasti sela Stepovoje i industrijske zone južno od Avdejevke.

Zadatak je izbaciti neprijatelja

Ruska vojska postepeno napreduje kroz šumovite predele do sela Berdiči nad Stepovom. Nedavno su jurišne trupe zauzele položaje u blizini železničke pruge, ojačavajući severni bok. Usled napada zauzeta su prva utvrđenja na tom području, a zatim su naše trupe zauzele druge rovove, bliže otvorenom prostoru.

Teške borbe se vode u rejonu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, gde napreduju ruski jurišnici. Borbe se vode i na teritoriji baštenskih udruženja. Ruske trupe su već zauzele industrijsku zonu i sada vode pozicione borbe. Naši vojnici su obezbedili svoje položaje i pripremaju se za dalje napade i napredovanje.

Prema pisanju ukrajinskih militanata na internetu, Rusija aktivno koristi svo svoje oružje. Tobdžije rade toliko intenzivno da ne možete podići glavu. Vremenske prilike u velikoj meri ometaju korišćenje dronova u punom potencijalu. U ovom trenutku, obe strane su uglavnom prešle na pozicione borbe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija