• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.11.2023

23:30

SAD: Imamo dokaze da Hamas koristi bolnicu u Gazi za izvođenje vojnih operacija

EPA

Vesti

SAD: Imamo dokaze da Hamas koristi bolnicu u Gazi za izvođenje vojnih operacija

Podeli vest

Bela kuća saopštila je danas da ima sopstvene obaveštajne podatke da Hamas koristi Al Šifu, najveću bolnicu u Gazi, za izvođenje vojnih operacija i eventualno skladištenje oružja, rekavši da te akcije predstavljaju ratni zločin.

- Imamo informacije koje potvrđuju da Hamas koristi tu bolnicu kao komandno i kontrolno mesto“, a verovatno i za skladištenje oružja, rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi novinarima na avionu Air Force One. „To je ratni zločin.

"Hamas i Islamski džihad koriste neke bolnice u Gazi, uključujući Al Šifu, da drže taoce"

On je takođe rekao da Sjedinjene Države imaju informacije da Hamas i palestinski Islamski džihad koriste neke bolnice u Pojasu Gaze, uključujući Al Šifu, da pokriju ili podrže svoje vojne operacije i da drže taoce. Prema njegovim rečima, ove grupe su bile spremne i da odgovore na izraelske vojne operacije protiv tog objekta.

Te informacije su potekle iz različitih obaveštajnih izvora, rekao je Kirbi, dodajući da je Bajdenova administracija u utorak skinula tajnost sa nekih informacija kako bi svoje nalaze podelila sa novinarima.

„Ne podržavamo napad na bolnicu iz vazduha“

Kirbi je napomenuo da akcije Hamasa u bolnicama nisu umanjile odgovornost Izraela da zaštiti civile, ali je priznao da je to učinilo napore Izraela da iskoreni Hamas složenijim.

"Da budemo jasni, mi ne podržavamo vazdušni napad na bolnicu. Ne želimo da vidimo sukob u bolnici u kojoj nevini, bespomoćni, bolesni ljudi jednostavno pokušavaju da dobiju medicinsku negu koju zaslužuju", rekao je on.

„Bili smo jasni u više navrata – akcije Hamasa ne umanjuju odgovornost Izraela da zaštiti civile u Gazi i to je nešto o čemu ćemo nastaviti da aktivno razgovaramo sa našim kolegama“, dodao je on.

Izrael negira da je bolnica pod opsadom

Izraelske snage opkolile su bolnicu Al Šifa u gradu Gaza, najveću u enklavi, za koju kažu da se nalazi na vrhu podzemnog štaba militanata Hamasa.

Hamas, vladajuća islamistička grupa u Gazi, poriče prisustvo boraca i kaže da je 650 pacijenata i 5.000 do 7.000 drugih civila zarobljeno u krugu bolnice, pod stalnom vatrom snajpera i dronova. On kaže da je poslednjih dana umrlo 40 pacijenata, uključujući tri prevremeno rođene bebe čiji su inkubatori pokvareni.

Zvaničnik Hamasa u Bejrutu rekao je da je 25 od 35 bolnica u Gazi van funkcije zbog izraelskog napada. Međunarodna zajednica, uključujući najbližeg saveznika Izraela SAD, posebno je zabrinuta za sudbinu Al Šife.

Izrael negira da je bolnica pod opsadom i kaže da njegove snage dozvoljavaju izlaze onima koji su unutra. Lekari i zvaničnici u bolnici to demantuju i kažu da su napadnuti oni koji pokušavaju da odu. Rojters nije mogao da proveri situaciju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija